Medovníky patria k adventu a samotným Vianociam ako stromček, či darčeky 🙂 Existuje množstvo receptov na medovníky, klasické, aj ochutené. S cukrovou polevou, čokoládou natreté, s mandľami i orieškami. My sme pre vás pripravili 7 receptov – štyri na medovníky a 3 recepty na polevy.
Ak je cesto príliš mäkké a lepí sa vám na valček, vaľkajte ho na hladkej doske pracovného stola alebo na pracovnej doske. Tú predtým samozrejme poriadne umyte a vydezinfikujte. Mäkké cesto lepšie rozvaľkáte fľašou. Cesto sa nebude prilepovať, takže ho nemusíte podsypávať.
Pred pečením, ale aj po upečení, môžete medovníky, či perníky zdobiť ľubovoľnými orechmi podľa chuti. Po upečení ich môžete zdobiť hrozienkami, kandizovaným ovocím, lentilkami, mandľovo-marcipánovou hmotou, môžete ich obliať čokoládovou polevou alebo zdobiť bielkovou polevou.
Zdobenie medovníkov je veľmi jednoduché. Stačí chuť tvoriť, dostatok trpezlivosti a svoj vlastný ozdobený medovník si môže pripraviť naozaj každý, dokonca aj malé dieťa.
Poleva sa nanáša štetcom. Menšie perníky môžete zozadu napichnúť na vidličku a tak namáčať do polevy.
Na maľovanie bielkovou polevou sa používajú malé kornútiky, ktoré sa urobia z desiatového papiera. Niektoré medovnikárky používajú na zdobenie mikroténové vrecká s odstrihnutým rožkom.
Recepty na medovníky
Medovníky
Potrebujete:
- 300 g hladkej múky
- 125 g medu
- 190 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 1 lyžičku mletej škorice
- 1 lyžičku sódy bikarbóny
- 4 mleté klinčeky
- 1 vajce na potretie.
POSTUP: Vajcia s cukrom miešajte aspoň 20 minút. Potom pridajte ostatné suroviny, vypracujte cesto a nechajte odležať v chlade 2 hodiny. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku 5 mm a vykrajujte ľubovoľné tvary. Tie poukladajte na vymastený plech a vložte do vyhriatej rúry.
Prvé 3 minúty rúru neotvárajte. Pečte dozlatista pri miernej teplote.
Po upečení medovníky potrite rozšľahaným vajcom a nechajte vychladnúť. Vychladnuté medovníky uložte v mikroténových vreckách do škatule, aby zostali mäkké.
Čokoládové medovníky
Potrebujete:
- 200 g medu
- 500 g hladkej múky
- 250 g práškového cukru
- 125 g masla
- 3 vajcia
- 1 lyžičku škorice
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 4 mleté klinčeky
- kôru z 1 citróna.
Na polevu: 100 g horkej čokolády a 100 g stuženého tuku.
POSTUP: Múku zmiešajte s cukrom a práškom do pečiva. Pridajte škoricu, klinčeky a citrónovú kôru. Potom pridajte rozpustený med, zmäknuté maslo, vajcia a vypracujte cesto.
Zabaľte ho do fólie a odložte do chladničky do druhého dňa.
Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku 5 mm a vykrajujte ľubovoľné tvary. Medovníky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a upečte v stredne vyhriatej rúre. Vychladnuté medovníčky oblejte čokoládovou polevou (nalámanú čokoládu nechajte vo vodnom kúpeli zmäknúť, pridajte tuk a vymiešajte na hladkú polevu).
Medovníkové podkovy
Potrebujete:
- 500 g hladkej múky
- 250 g práškového cukru
- 3 vajcia
- 3 kopcovité lyžice medu
- 1 lyžicu kakaa
- 1 lyžicu rumu
- 1 balíček kypriaceho prášku do perníka
- trochu mlieka
- štipku soli
- 1 vajce na potretie.
Na polevu:
- 200 g práškového cukru
- 1 bielok
- 1 lyžičku citrónovej šťavy
- 1 lyžičku zemiakového alebo kukuričného škrobu.
POSTUP: Múku, cukor, kakao a kypriaci prášok premiešajte. Pridajte vajcia, med a rum a vypracujte hladké cesto. Ak je príliš husté, pridajte trochu mlieka. Cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku 5 mm a formičkou alebo podľa šablóny vykrajuj podkovy. Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a potri rozšľahaným vajcom.
Pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C. Po upečení nechajte na rovnom podklade vychladnúť. Všetky prísady na polevu šľahajte až do zhustnutia. Keď poleva zbelie, hneď ju zakryte potravinovou fóliou. Pripravený kornútik naplňte vždy len 2 lyžičkami polevy a ozdobujte vychladnuté podkovy.
Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.
Orechové perníky
Potrebujete:
- 4 vajcia
- 360 g práškového cukru
- 170 g roztopeného teplého medu
- 1 lyžičku škorice
- 1 lyžičku sódy bikarbóny
- 1 lyžičku mletých klinčekov
- 100 g mletých orechov
- 700 – 750 g hladkej múky.
POSTUP: Vajcia rozmiešajte s práškovým cukrom, mierne teplým roztopeným medom a s koreninami. Pridajte múku zmiešanú so sódou bikarbónou a orechmi a vypracujte vláčne cesto. Ak je veľmi riedke, pridajte ešte múku. Cesto vložte do mikroténového vrecka a nechajte minimálne 12 hodín odležať. Potom cesto vyvaľkajte na doske na hrúbku 5 mm, vykrajujte medovníčky a upečte na vymastenom plechu v mierne teplej rúre. Po upečení nechajte vychladnúť.
Skladujte uzavreté vo vzduchotesnej nádobe.
Polevy na zdobenie
Medovníky môžete ozdobiť aj doma zhotovenou farebnou polevou. Hnedú farbu získate pridaním kakaa do základnej bielkovej polevy, čiernu pridaním zmäknutej horkej čokolády, ružová farba vznikne pridaním malinového sirupu a žltá pridaním žĺtka.
Bielková poleva na zdobenie
Potrebujete 1 bielok, 0,5 lyžice citrónovej šťavy (môže byť aj ocot), podľa potreby 2 – 3-krát preosiaty práškový cukor (asi 130 g).
Postup: Bielok so šťavou vyšľahajte a postupne pridávajte cukor. Hustotu vyskúšajte kornútikom.
Čokoládová poleva na natieranie
Potrebujete 100 g práškového cukru, 100 g masla, 3 lyžice kakaa, 1 lyžicu kukuričného škrobu, 3 lyžice studenej vody.
Postup: Práškový cukor, maslo a kakao vymiešajte dopenista. Potom pridajte kukuričný škrob rozmiešaný v studenej vode, ktorý vo vodnom kúpeli za stáleho miešania rozpusti na polevu. Polevu miešajte až do zhustnutia, aby po natretí nestiekla.
Medovníky natierajte štetcom a po natretí nechajte na doske 1 – 2 dni schnúť.
Rumová poleva na natieranie
Potrebujete 250 g práškového cukru a rum podľa potreby.
Postup: Práškový cukor rozmiešajte s takým množstvom rumu, aby vznikla hustejšia poleva. Natierajte ju štetcom na perníky a nechajte voľne uschnúť.
Toto všetko sú klasické recepty našich starých mám. Množstvo takýchto a podobných receptov nájdete v knihe Renata Magáta a StanislavyPreclíkovej Würfl Babičkina vianočná kuchárka. Veď už naše babičky vedeli, že jedlo rodinu stmeľuje a nastoľuje v nej harmóniu. Preto podľa ich receptov pripravili túto knihu ako labužnícku oslavu Vianoc a rodinných tradícií. Nájdete v nej rozmanité recepty na klasické adventné dobroty, jedlá na štedrovečerný stôl, aj silvestrovské lahôdky.