Šalátové dresingy. 10 skvelých prísad, ktoré vylepšia váš dresing

LinkedIn

Rozhodli ste sa v novom roku jesť viac zeleniny, menej sladkého a tučného? Šaláty sú rýchle a jednoduché na prípravu. Nestoja veľa, no po čase sa môžu zunovať. Preto je mimoriadne dôležité vedieť ich ochutiť, dodať im čosi navyše a aj keď je základ takmer totožný, šalátové dresingy vedia z nich urobiť vždy niečo nové a lahodné. Pozrite si napríklad kulinárske programy s Jamie Oliverom, Jamesom Martinom, či Gordonom Ramseym: zloženie ich šalátov nie je nejaké bombastické, komplikované, no dávajú si záležať na zálievke a dresingu.

 

Šalátové dresingy a 10 super prísad

malinovy vinaigrette

Malinový vinaigrette.

Existuje ich nespočetné množstvo a najčastejšie sú vinaigretty. Sú na báze olivového oleja s octom, ochutené korením, bylinkami, soľou, ale niekedy aj kyslou smotanou, či syrom.
Krémové dresingy sú zasa založené na báze majonézy, jogurtu, kyslej smotany alebo cmaru.
Pri príprave dresingu môžete využiť okrem klasických surovín aj arašidovú omáčku, medovú horčicu, tahini omáčku ap.

Pripravili sme pre vás najobľúbenejšie prísady do šalátových dresingov – tie si už môžete následne vyskladať podľa svojich chutí. Tieto prísady sú však klasikou a ideálne sa hodia k zeleninovému šalátu.

 

ikona ovocie a zeleninaMelasa z granátového jablka

melasa z granátového jablkaZačneme trošku netradične – my sme si napríklad veľmi obľúbili melasu z granátového jablka. Je to hustejší sirup zo semienok granátového jablka. Veľmi dôležitá prísada v arabskej a perzskej kuchyni.
Je perfektná do rôznych šalátov, ktorým dodá nezameniteľnú chuť. Pridá im trošku inú kyslosť ako citrónová šťava alebo ocot. Tiež zlepší vzhľad.

Melasa z granátového jablka sa používa aj do ovocných šalátov, omáčok, na hydinu a ryby. Tiež je vhodná do dezertov, na prípravu nápojov a do marinád na rôzne druhy mäsa.

 

ikona ovocie a zeleninaOlivový olej

Základ každého dresingu. Na trhu nájdete veľmi veľa druhov olivového oleja s obrovskými rozdielmi v cene aj chuti. Kupujte organický extra panenský olej a zaplaťte radšej viac za naozaj kvalitnú fľašu, keďže v tomto prípade sa kvalita odrazí aj na chuti dresingu. Dá sa ušetriť tak, že si kúpite dve fľaše: lacnejší olej na varenie, kde jeho chuť až tak nepocítite, a drahší s bohatšou chuťou na dresingy a dochutenie hotových jedál.

 

ikona ovocie a zeleninaJablčný ocot

Je skvelou alternatívou balzamikového octu, pretože je zásaditý a pomáha pri tráviacich ťažkostiach. Do šalátových dresingov ho používam často, pretože sa vyznačuje lahodnou, ostrou chuťou, ktorá perfektne oživí každé jedlo. Na dosiahnutie kyslej chuti používam buď jablčný ocot, alebo limetkovú, prípadne citrónovú šťavu. Obe prísady naraz sú podľa mňa priveľa.

recept na jablčný ocotPrečítajte si tiež
Jablčný ocot – jednoduchý domáci recept.

 

ikona ovocie a zeleninaMed alebo javorový sirup

Tie slúžia na osladenie dresingov. Stačí minimálne množstvo, povedzme jedna lyžička, keďže dresingy by nemali byť prisladké. Ak sa snažíte obmedziť sladké, pokojne ich vynechajte a dresing bude stále dobrý.
Vegáni môžu med zameniť za javorový sirup.
Pokiaľ ide o med, snažte sa vždy kupovať kvalitu – dobre vyberajte, čítajte etikety. Radšej si kúpte na trhu od včelára, ako niekde v hypermarkete za pár eur.
Pri kúpe javorového sirupu si skontrolujte, či kupujete čistý javorový sirup, pretože v supermarketoch dostanete aj fľašu skladajúcu sa z desiatich percent sirupu a zvyšku prídavných látok a dochucovadiel.

 

ikona ovocie a zeleninaCesnak

Niekto ho musí mať v dresingu, inému tam prekáža. Pravdou je, že cesnak je výborný a každému dresingu dodá veľmi výraznú chuť. Používajte ho surový, má silnejšiu, priam štipľavú chuť. A je aj veľmi zdravý. Dá sa však použiť aj opražený, vtedy chutí o niečo jemnejšie.

 

ikona ovocie a zeleninaBylinky a koreniny

šalátové dresingy

Tie sú neodmysliteľnou prísadou dresingov aj ostatných jedál. V dresingoch sú skvelé hlavne drvené čili, alebo čili lupienky.
Do šalátov tiež môžete použiť bazalku, aníz, estragón (výborný do majonéz, marinád a plniek do hydiny), ďalej koriander, kôpor, ligurček, majorán, mäta pieporná, muškátový orech (do pikantnejších šalátov). Samozrejme aj oregano, pažítka, petržlenová vňať, rozmarín, saturejka, aj šafran.

 

ikona ovocie a zeleninaCitrónová alebo limetková šťava

Ľahko a rýchlo oživí každý šalát. Citrusová chuť dopĺňa akúkoľvek inú chuť (okrem octu), takže dobre funguje v každej kombinácii.
Limetka je sladšia než citrón a obyčajne chutí menej výrazne, takže ju používajte, keď potrebujete, aby citrusová príchuť zapadla medzi ostatné. Citrón zasa zvoľte vtedy, keď má vyniknúť práve táto chuť.

 

ikona ovocie a zeleninaSezamový olej

Vyskúšajte ho niekedy a budete prekvapení. Do dresingu na šalát sa hodí fantasticky. Má nenápadnú, ťažko definovateľnú chuť, ktorá funguje zázračne v takmer každom jedle. Napríklad na thajský šalát zmiešajte sezamový olej, sójovú omáčku, limekovú šťavu, olivový olej, javorový sirup a pridajte pár rozdrvených kešu orieškov. Mňam.

 

dresingy a zálievky do šalátovPrečítajte si tiež
14 dresingov, zálievok a olejov do šalátov.

 

ikona ovocie a zeleninaTamari

Do šalátových dresingov sa hodí najmä preto, že dodá mimoriadne bohatú chuť každému sústu. Keďže je samo osebe dosť slané, stačí do dresingu pridať menej soli. Ak doma nemáte tamari, môžete ho nahradiť sójovou omáčkou. Sú si veľmi podobné, tamari je však bezlepkové (pre istotu si prečítajte informácie na obale) a zvyčajne neobsahuje žiadne prídavné látky alebo cukor.

 

ikona ovocie a zeleninaTahini a mandľové maslo

Tie robia v dresingoch zázraky vďaka svojej hustej, krémovej konzistencii. Mandľové maslo chutí ako oriešky, tahini je zasa o niečo horkejšie, ani jedna chuť však nie je príliš výrazná. „V dresingoch sa používajú najmä na dosiahnutie hustejšej konzistencie a dajú sa navzájom zamieňať. Ak máte alergiu na orechy, nahraďte v receptoch mandľové maslo tahini,“ odporúča foodblogerka Ella Woodwardová v knihe Lahodne s Ellou.

šalátové dresingy a zálievky

Foto: LepšíDeň.sk, Wikimedia/Flickr/Tricia, Unsplash.com, Pexels.com


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author