Táto verzia hrejivej a olejnatej čokoládovej nátierky si dáva záležať na ľahkosti. Pri jej príprave sa namiesto rafinovaných tukov a plnotučného sušeného mlieka používajú mandle a kokosové mlieko. Tým získava čokoládová nátierka na výraznejšej chuti a je zdravšia.
Namáčanie a olúpanie mandlí z nej urobí pochúťku, ktorá sa jednoduchšie trávi a metabolizuje. Lúpanie orechov je namáhavé, a to vám zabráni zjesť ju príliš rýchlo 🙂
Keď vás pochytí chuť na sladké, je vynikajúca na hrianke z chleba z naklíčeného obilia. Nezabúdajte však na umiernenosť – na jednu porciu zjedzte iba 1 polievkovú lyžicu.25
Čokoládová nátierka z lieskových orieškov
Suroviny (recept na 450 g hotovej nátierky):
¾ šálky nepražených mandlí
¾ šálky nepražených lieskovcov
½ šálky jemne mletého kakaového prášku
½ šálky kokosového mlieka
½ šálky kokosového cukru
1 ČL čistého vanilkového extraktu
štipka soli
POSTUP: Mandle namočte na 6 – 8 hodín.
Rúru predhrejte na 180 stupňov. Namočené mandle a surové lieskovce rovnomerne rozdeľte na veľký plech na pečenie a 10 minút pečte v rúre. Z času na čas plechom potraste. Kým sú orechy ešte teplé, zabaľte ich do vlhkej kuchynskej utierky. Pošúchajte medzi dlaňami, šupky sa tak uvoľnia. (Ak ich aj trochu ostane, finálny výrobok nepokazia.)
V kuchynskom robote rozdrvte orechy na jemný prášok. Pridajte zvyšok prísad a znova spracúvajte, až kým nebude zmes jemná a konzistenciou podobná maslu.
Preložte do vhodného zaváraninového pohára a skladujte v chladničke.