Machová torta. Recept na lahodný dezert so špenátom

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Áno, čítate správne. Torta môže byť aj zo špenátu a dokonca je mimoriadne chutná a šťavnatá. Takzvaná machová torta vyzerá veľmi efektne, no počkajte, keď ju ochutnáte. Verte nám, že si ju zamilujete.
Recept na machovú tortu nie je náročný a výsledok je veľmi prekvapivý. A ak sa vás hostia, ktorým tortu ponúknete, budú pýtať na záhadnú farbu, skúste im toto tajomstvo prezradiť až po tom, čo tortu ochutnajú. Uvidíte to prekvapenie na ich tvárach! Tak prejdime na samotný recept na machovú tortu.

Machová torta – recept

machová torta zo špenátu receptPri čítaní receptu na machovú tortu sa vám pravdepodobne v hlave vynorí otázka, či je v torte chuť špenátu cítiť. Nemusíte mať však obavy. Ak patríte k ľuďom, ktorí špenát nemajú veľmi v láske, máme pre vás dobrú správu. Jeho chuť v ceste vôbec necítiť a cestu dodáva krásnu zelenú farbu.

Ak ste zvyknutý na nadýchané piškóty, musíme vás upozorniť, že cesto na machovú tortu je trošku hutnejšie a nie je také ľahké ako piškóta. Ťažšie cesto však vôbec neuberá celému dezertu na chuti.
Machový korpus výborne dopĺňa svieži krém z ricotty, šľahačky a tvarohu. Tento krém je nadýchaný a ľahký a navyše, nie je taký kalorický ako maslové krémy či krémy s obsahom mascarpone. Ak však dávate pri krémoch radšej prednosť mascarpone, pokojne ním môžete v tomto recepte nahradiť ricottu.

SUROVINY na cesto

  • 200 g polohrubej múky
  • 4 vajcia
  • 130 g čerstvých špenátových listov
  • 130 g trstinového cukru
  • 50 g repkového oleja
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • štipka soli

SUROVINY na krém

  • 250 g ricotty alebo mascarpone
  • 100 ml šľahačkovej smotany
  • 125 g nízkotučného jemného tvarohu
  • vanilkový cukor
  • 30 g práškového cukru
  • obľúbené ovocie na ozdobu

zákusky zo zeleninyPrečítajte si tiež
Zákusky zo zeleniny? Sú šťavnaté, zdravšie a chutia skvele.

POSTUP

recept postupVyšľahajte bielky so štipkou soli a s trstinovým cukrom. Umytý a odkvapkaný špenát spolu s olejom rozmixujte na kašu, najlepšie vo vysokej nádobe pomocou ponorného mixéra.
Do misy dajte žĺtky a za stáleho šľahania prilievajte špenátovú zmes. Pomocou stierky potom pridajte k žĺtkom vyšľahané bielky a jemne premiešajte. Potom postupne pridávajte preosiatu múku so sódou bikarbónou.

recept postupCesto nalejte do tortovej formy s priemerom 20 cm, ktorú ste vystlali papierom na pečenie. Pečte pri teplote 180 stupňov približne 30 minút. Pred vytiahnutím z rúry urobte test pomocou špajdle. Ak sa cesto na špajdľu nalepí, je potrebné cesto nechať dopiecť. Ak je špajdľa čistá, cesto vyberte z rúry a nechajte ho ešte 10 minút vo forme. Potom ho vyberte a nechajte na mriežke vychladnúť.

machová torta zo špenátu recept

recept postupKým bude korpus chladnúť, pripravte si krém. Vyšľahajte šľahačkovú smotanu s ricottou, trstinovým a vanilkovým cukrom. Začnite pomaly, potom šľahajte na vyšších otáčkach. Potom otáčky znížte a pridávajte postupne tvaroh.

recept postupVychladnutý korpus môžete prekrojiť na polovicu a pre krajší vzhľad obrežte aj boky. Omrvinky si nechajte na ozdobu. Druhou možnosťou je zrezať vrch korpusu a urobiť z neho mrveničku, niečo podobné, ako pri krtkovej torte.

recept postupNa korpus natrite krém a prikryte druhou časťou korpusu alebo posypte mrveničkou. Potom už len stačí ozdobiť ovocím podľa vašej chuti. Tortu vložte do chladničky aspoň na tri hodiny, ideálne však na noc. Podávajte vychladenú.

machová torta zo špenátu recept

Foto: LepšíDeň.sk/autorka


Zdielať

About Author

Petra Struková

Mám rada tvorenie v rôznych podobách. Okrem písania ma baví práca v záhradke, pečenie, prechádzky v prírode a maľovanie. Milujem pohyb a zaujímam sa o zdravý životný štýl a cvičenie.

Komentáre sú uzavreté.