Poznáte úžasne jemný krémový syr mascarpone? Určite ste sa s ním už stretli pri pečení, možno nie často, keďže nie je taký lacný…no zato je neuveriteľne chutný, vláčny a dajú sa z neho robiť všelijaké veci. Pritom na prvé ochutnanie vás možno mascarpone neoslní, ale keď k nemu pridáte tie správne ingrediencie – niečo sladké, šťavnaté, kyslé alebo slané – budete prekvapení. Z nenápadnej popolušky sa zrazu stane nádherná princezná 🙂
Možno ste vedeli, že mascarpone sa od ostatných syrov odlišuje jednou podstatnou vlastnosťou: na jeho výrobu sa nepoužíva syridlo živočíšneho pôvodu, ale kyselina vínna. Samotný výrobný proces sa skôr podobá výrobe jogurtu, pretože sa pri ňom neodstraňuje syrovátka (mliečne sérum).
Pochádza z Talianska, hoci niektoré zdroje uvádzajú, že jeho meno je odvodené od španielskeho „más que bueno“, čiže viac ako dobré. Prvé zmienky sú zo 16.storočia z územia dnešného Milána.
Jemné mascarpone
Keď sa pozriete na škatuľku s mascarpone, uvidíte tam obsah tuku až 80%. Ale nepanikárte. Pri syroch sa tento údaj týka sušiny. Priemerné mascarpone má asi 50 percent tuku v celom objeme. Takže ho môžete použiť napríklad ako náhradu masla na chlieb, či bagetu.
Keď pracujete s mascarpone, musíte byť opatrný a jemný…tak ako tento výnimočný syr. Ak ho dlho alebo intenzívnejšie šľaháte, môže sa vám roztiecť alebo zraziť. Takže ak si robíte napríklad tiramisu, najskôr rozšľahajte žĺtky s cukrom a až potom zľahka primiešajte mascarpone.
Rovnako postupujte, ak idete mascarpone odľahčiť šľahačkou. Obidve suroviny musia mať pri šľahaní rovnakú teplotu – čiže buď priamo z chladničky alebo obidve izbovej teploty. Najskôr vyšľahajte šľahačku s cukrom do tuha, až potom ju jemným šľahaním spojte s mascarpone. Mimochodom, cukrári majú svoje značky, s ktorými sa im robí najlepšie a ktoré dôverne poznajú.
Mascarpone v kuchyni
Tento mäkký nezrejúci syr má hebkú, smotanovo-krémovú chuť s jemným sladučkým nádychom. Chuť i konzistencia najlepšie vyniknú v studenej kuchyni alebo v dezertoch.
Ak ho chcete zmraziť…radšej to nerobte. Po rozmrazení zmení svoju štruktúru. Už nebude také hebké, skôr bude tvarohovité, takže do zákuskov nie. Rozmrazené mascarpone radšej len do pečených a varených jedál, ktoré si nevyžadujú tú syrovú hebkosť.
Na sladko
Toto spojenie je jednoducho božské. Či už je to spomínané talianske tiramisu, na ktoré existuje množstvo receptov a obmien. Alebo vyskúšajte náš letný koláčik, ktorý tvorí kokosový korpus, na ňom mascarpone a potom ovocie. Bobuľové, jahody, maliny, ríbezle…čo máte. Fantázia.
Prípadne skúste ďalší náš recept z čokolády, mascarpone, navrch kúsky ovocia, čo je naozaj parádne spojenie. Pri tomto recepte nájdete navyše aj domáci recept, ako si pripraviť mascarpone. Presný postup, suroviny…a máte domáce mascarpone.
Vyskúšajte náš recept
Čokoládová torta s mascarpone a ovocím.
Z mascarpone sa dajú pripravovať rôzne dezerty, použite ho napríklad ako krém na mrkvovú tortu. Výborne sa dopĺňa s citrónovou šťavou a kôrou. Mascarpone môžete dochutiť aj nejakým likérom, povedzme bazovým alebo kávovým – premiešate, dáte do pohárov a ozdobíte kúskami ovocia.
Na slano
Aj v slanej kuchyni má široké použitie. Ako sme spomínali, namiesto masla na chlebík, čerstvú bagety či žemľu. Tiež ako ochutený dip k pečeným zemiakom, či k mäsu.
Mascarpone môžete premiešať s horčicou, kapary a ančovičkami, osoľte a okoreňte. Takúto zmes môžete dať na čerstvý chlieb, položíte plátky šunky a nejaké bylinky. Alebo využijete ako omáčku k pečenému mäsu.
Skpste mascarpone aj k cestovinám. Zmiešajte syr s cesnakom a orestovanou cuketou, premiešajte s cestovinami a dochuťte. Krémovým syrom môžete tiež zahustiť rizoto alebo lyžicou zjemnite omáčky a husté polievky.
Mascarpone sa výborne dopĺňa so zeleninou, môžete ním zjemniť polentu, pridať do zapekaných zeleninových jedál.
Foto: Freepik.com, Pexels.com, Pixabay.com