Mascarpone – jemný krémový syr zo smotany. Ako ho ideálne využiť?

LinkedIn

Poznáte úžasne jemný krémový syr mascarpone? Určite ste sa s ním už stretli pri pečení, možno nie často, keďže nie je taký lacný…no zato je neuveriteľne chutný, vláčny a dajú sa z neho robiť všelijaké veci. Pritom na prvé ochutnanie vás možno mascarpone neoslní, ale keď k nemu pridáte tie správne ingrediencie – niečo sladké, šťavnaté, kyslé alebo slané – budete prekvapení. Z nenápadnej popolušky sa zrazu stane nádherná princezná 🙂

Možno ste vedeli, že mascarpone sa od ostatných syrov odlišuje jednou podstatnou vlastnosťou: na jeho výrobu sa nepoužíva syridlo živočíšneho pôvodu, ale kyselina vínna. Samotný výrobný proces sa skôr podobá výrobe jogurtu, pretože sa pri ňom neodstraňuje syrovátka (mliečne sérum).
Pochádza z Talianska, hoci niektoré zdroje uvádzajú, že jeho meno je odvodené od španielskeho „más que bueno“, čiže viac ako dobré. Prvé zmienky sú zo 16.storočia z územia dnešného Milána.

 

Jemné mascarpone

Keď sa pozriete na škatuľku s mascarpone, uvidíte tam obsah tuku až 80%. Ale nepanikárte. Pri syroch sa tento údaj týka sušiny. Priemerné mascarpone má asi 50 percent tuku v celom objeme. Takže ho môžete použiť napríklad ako náhradu masla na chlieb, či bagetu.

Keď pracujete s mascarpone, musíte byť opatrný a jemný…tak ako tento výnimočný syr. Ak ho dlho alebo intenzívnejšie šľaháte, môže sa vám roztiecť alebo zraziť. Takže ak si robíte napríklad tiramisu, najskôr rozšľahajte žĺtky s cukrom a až potom zľahka primiešajte mascarpone.

Rovnako postupujte, ak idete mascarpone odľahčiť šľahačkou. Obidve suroviny musia mať pri šľahaní rovnakú teplotu – čiže buď priamo z chladničky alebo obidve izbovej teploty. Najskôr vyšľahajte šľahačku s cukrom do tuha, až potom ju jemným šľahaním spojte s mascarpone. Mimochodom, cukrári majú svoje značky, s ktorými sa im robí najlepšie a ktoré dôverne poznajú.

tiramisu

 

Mascarpone v kuchyni

Tento mäkký nezrejúci syr má hebkú, smotanovo-krémovú chuť s jemným sladučkým nádychom. Chuť i konzistencia najlepšie vyniknú v studenej kuchyni alebo v dezertoch.
Ak ho chcete zmraziť…radšej to nerobte. Po rozmrazení zmení svoju štruktúru. Už nebude také hebké, skôr bude tvarohovité, takže do zákuskov nie. Rozmrazené mascarpone radšej len do pečených a varených jedál, ktoré si nevyžadujú tú syrovú hebkosť.

 

Na sladko

domáce mascarpone receptToto spojenie je jednoducho božské. Či už je to spomínané talianske tiramisu, na ktoré existuje množstvo receptov a obmien. Alebo vyskúšajte náš letný koláčik, ktorý tvorí kokosový korpus, na ňom mascarpone a potom ovocie. Bobuľové, jahody, maliny, ríbezle…čo máte. Fantázia.
Prípadne skúste ďalší náš recept z čokolády, mascarpone, navrch kúsky ovocia, čo je naozaj parádne spojenie. Pri tomto recepte nájdete navyše aj domáci recept, ako si pripraviť mascarpone. Presný postup, suroviny…a máte domáce mascarpone.

čokoládová torta s mascarponeVyskúšajte náš recept
Čokoládová torta s mascarpone a ovocím.

Z mascarpone sa dajú pripravovať rôzne dezerty, použite ho napríklad ako krém na mrkvovú tortu. Výborne sa dopĺňa s citrónovou šťavou a kôrou. Mascarpone môžete dochutiť aj nejakým likérom, povedzme bazovým alebo kávovým – premiešate, dáte do pohárov a ozdobíte kúskami ovocia.

 

Na slano

Aj v slanej kuchyni má široké použitie. Ako sme spomínali, namiesto masla na chlebík, čerstvú bagety či žemľu. Tiež ako ochutený dip k pečeným zemiakom, či k mäsu.
Mascarpone môžete premiešať s horčicou, kapary a ančovičkami, osoľte a okoreňte. Takúto zmes môžete dať na čerstvý chlieb, položíte plátky šunky a nejaké bylinky. Alebo využijete ako omáčku k pečenému mäsu.

Skpste mascarpone aj k cestovinám. Zmiešajte syr s cesnakom a orestovanou cuketou, premiešajte s cestovinami a dochuťte. Krémovým syrom môžete tiež zahustiť rizoto alebo lyžicou zjemnite omáčky a husté polievky.
Mascarpone sa výborne dopĺňa so zeleninou, môžete ním zjemniť polentu, pridať do zapekaných zeleninových jedál.

mascarpone na slano

Foto: Freepik.com, Pexels.com, Pixabay.com


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author