Leto. Horúce, slnečné, pohodové. Obdobie zábavy, dovoleniek, posedení s priateľmi, ale aj dozrievania množstva ovocia, ktoré poteší všetky maškrtné jazýčky. Niet preto divu, že žiadanými spoločníkmi týchto dní sú osviežujúce ovocné nápoje a ľahké ovocné dezerty od výmyslu sveta. Rozmýšľate, akým dezertom potešiť svoju rodinu či známych?
Nepečená piškótová torta s ovocím je letná klasika, ktorú zvládnu aj deti. Ak máte chuť na niečo trochu netradičnejšie, inšpirujte sa – tu je 6 receptov na rýchle letné dezerty. Pečené aj nepečené, ale rozhodne osviežujúce letné dobroty 🙂
Nepečené dezerty
Nepečené koláče a torty patria medzi najobľúbenejšie letné dezerty. Ich príprava je rýchla a navyše ich krémy sú ľahké a dokonale osviežujúce. Nemusíte rúrou vyhrievať celý byt či dom, čo určite privítate, aj keď máte klimatizáciu.
1.Penový krém s ovocím
Do hrnca nalejeme 500 ml kokosového mlieka a stevi cukor.
Keď sa mlieko začne variť pridáme 1 balíček vanilkového pudingového prášku a dobre rozmiešame. Z vajíčka si oddelíme žĺtka od bielka. Z bielka vyšľaháme tuhý sneh.
Do vriaceho pudingu najskôr pridáme žĺtok a dobre premiešame. Následne puding odstavíme, pridáme do zmesi sneh a už len zľahka premiešame.
Krém nalejeme do misiek, ozdobíme, doplníme ovocím podľa chuti a necháme vychladnúť. Pred podávaním ozdobíme lístkami čerstvej mäty.
2.Mascarpone s ovocím
Bobuľové ovocie (cca 250 g) zohrejeme na panvici s 2 lyžicami práškového cukru a necháme vychladnúť. Vymiešame 250 g mascarpone, 2 lyžice medu, 50 ml smotany na šľahanie, šťavu z jedného pomaranča a štipku škorice.
Striedavo vrstvíme do pohárov vrstvu ovocia a mascarpone. Na záver ozdobíme lístkami medovky.
Zmrzlinové dezerty
Zmrzlinové poháre namixované z rôznych druhov zmrzliny, to je odveká letná klasika. No lahodnú a aj netradičnú zmrzlinu možno ľahko pripraviť aj doma. A to dokonca bez toho, aby ste vlastnili zmrzlinovač.
3.Sorbet z čerešní a červeného vína
50 ml minerálky a 80 g kryštálového cukru varíme, kým sa cukor úplne nerozpustí. Následne pridáme 300 g čerešní a 20 ml bazového sirupu. Necháme vychladnúť, preložíme do uzatvárateľnej dózy a dáme do mrazničky.
Po pol hodine sorbet premiešame a dáme opäť zmraziť. Po ďalšej polhodine postup ešte raz opakujeme. Hotový sorbet dáme do pohára, zalejeme sýtym červeným vínom a ozdobíme čerešňou a lístkami medovky.
4.Domáca ruská zmrzlina
Vyšľaháme 500 ml smotany na šľahanie spolu so stužovačom a pridáme do nej 250 g jemného tvarohu, 3 lyžice medu a lyžičku vanilkovej esencie.
Na plech uložíme väčšie maslové sušienky (alebo tortové oblátky) a na ne navrstvíme pripravenú smotanovú zmes. Následne opäť zakryjeme vrstvou sušienok.
Plech vložíme na noc do mrazničky a necháme dobre stuhnúť.
Letné koláče
Klasické ovocné koláče pozná každý, ale skúšali ste niekedy vykúzliť malinovo – jahodový tart, ovocné košíčky či špenátový koláč?
Letné koláče nemusia byť len „hrnčeková nuda“, ale môžu mať aj kreatívny dizajn, ktorých profesionálne produktové fotografie by sa hodili aj do foodstylingového magazín.
5.Špenátový koláč
V mixéri na smoothie rozmixujeme cca 100 špenátových lístkov, pár lístkov mäty a 160 ml oleja. Kašu precedíme cez sitko, aby nám ostala len hladká zmes.
5 vajec a 5 lyžíc kryštálového cukru vymiešame do peny, do ktorej pridáme zelenú zmes, kôru z polovice citróna a dobre spoločne premiešame. Za stáleho jemného miešania varechou postupne pridáme 280 g hladkej múky a kypriaci prášok.
Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre približne 20 minút pri teplote 180 stupňov.
Kým sa cesto pečie, pripravíme si plnku.
Vymiešame 500 g jemného tvarohu, 150 g kryštálového cukru, šťavu z jedného citróna a 1 vanilkový cukor.
V druhej miske vymiešame 250 ml šľahačky.
V malom hrnci uvaríme želatínu zo 6 plátkov želatíny a pridáme do nej 2 lyžice tvarohovej zmesi. Dobre spoločne premiešame a následne vlejeme do tvarohovej zmesi a dohladka vymiešame.
Na záver pridáme šľahačku a už len zľahka vymiešame.
Upečený plát prekrojíme na 3 rovnaké časti a naplníme pripraveným krémom. Necháme 3 hodiny stuhnúť v chladničke a môžeme podávať.
6.Cviklový koláč s čokoládou
400 g očistenej mrkvy a 100 g očistenej cvikle spoločne uvaríme do mäkka. Necháme vychladnúť a následne obe nastrúhame do misy a pridáme 200 g nasekanej horkej čokolády.
4 vajíčka a 4 polievkové lyžice cukru vymiešame do peny. Pridáme 100 g roztopeného masla, cviklovo-mrkvovú zmes a spoločne dobre premiešame. Za stáleho miešania postupne pridáme 100 g hladkej špaldovej múky, prášok do pečiva a 1 polievkovú lyžicu kakaa.
Hotovú zmes nalejeme do tortovej formy (priemer 24 cm) a pečieme vo vyhriatej rúre pri 160 stupňoch približne pol hodiny. Upečený koláč polejeme roztopenou čokoládou a ozdobíme ovocím podľa chuti.
Pozrite si aj ďalšie naše RECEPTY.
Ľahké ovocné dezerty výborne osviežia počas horúcich letných dní. A nemusí to byť vždy len nanuk, či zmrzlina.
Ak sa k osviežujúcej chutí pridá ešte aj netradičná kombinácia surovín, ide o nezabudnuteľný dezert, ktorý bude ozdobou každej letnej párty. Tak vyskúšajte niektorý z týchto receptov.
Dobrú chuť!
— PR článok —
Foto: Pixabay, Unsplash, Pexels, Sweet-Family.sk