Osviežujúci rebarborový koláč so snehom

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Rebarbora je úžasná na koláče, kompóty, perfektne sa hodí na pikantné čatní so zázvorom. Môžete si z nej urobiť osviežujúci nápoj – stačí liter vody, 4 hrubé steblá rebarbory a šálku cukru. Rebarboru olúpte, narežte na kúsky, dajte do hrnca a zasypte cukrom. Zalejte horúcou vodou a povarte. Potom nechajte odstáť, preceďte a nalejte do fľaše. Rebarbora obsahuje veľa jablkovej a citrónovej kyseliny, vitamín C, magnézium a ďalšie prospešné látky, takže je skvelá aj pre deti.
Teraz si však poďme urobiť fantastický rebarborový koláč so snehom.

„Moja babka mala na záhrade veľkú rebarboru, z ktorej vždy na jar upiekla nejaké dobroty. Najradšej sme mali tento rebarborový koláč so snehom,“ spomína s úsmevom Lucia Súkeníková. „Je zaujímavý tým, že spodné cesto je kysnuté. Kyselkavá rebarbora mu dodá ten správny šmrnc, ale pokojne môžete použiť aj iné ovocie.“
Lucia miluje koláče a zákusky, aké sa robievali kedysi – aj preto zostavili úžasnú kuchársku knihu Recepty našich starých mám. Už sme z nej vyskúšali dobošové a nanukové rezy, parížske rožky, tvarohový koláč s ovocím, moravské koláče, laskonky…uf, už teraz sa nám zbiehajú slinky 🙂

Liečivá a chutná rebarbora
Vedeli ste, že rebarbora je jedna z najzdravších zelenín? Kyselkavá a osviežujúca.
Obsahuje veľa vápnika, či draslíka, ktorý pomáha odvodňovať organizmus. Je bohatým zdrojom vlákniny, ktorá viaže tuky. Detoxikuje telo, podporuje činnosť čriev a potláča zápchu. Listy sa používajú na liečbu popálenín a rôznych poranení.
Konzumujú sa dužinaté stopky, ktoré sa objavujú skoro na jar. Tmavočervené sú sladšie, zelené a žlté majú kyslejšiu chuť. Neskorší zber (v polovici júna) nie je až taký vhodný, lebo stopky obsahujú viac kyseliny šťaveľovej, ktorá môže citlivým ľuďom podráždiť žalúdočnú sliznicu.
Z jednej rastliny môžete získať až sedem kilogramov stopiek. V chladničke vydržia asi dva týždne.

 

Rebarborový koláč so snehom

Suroviny:

  • 6 vajec
  • 250 ml mlieka
  • ½ kocky droždia
  • 7 lyžíc práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • asi 4 stonky rebarbory
  • 250 g polohrubej múky
  • 120 g masla

Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.mliečne rezy

Postup

recept postupVajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Do misy k žĺtkom pridáme zmäknuté maslo a dobre rozmiešame.
V šálke si pripravíme kvások z vlažného mlieka, lyžice cukru a polovice droždia. Počkáme, kým nakysne, a potom ho pridáme k vajíčkovo-maslovej zmesi. Prisypeme múku a dobre zamiešame, konzistencia by mala byť tekutá asi ako pri bublanine.

recept postupDo korpusu už nepridáme viac cukru.
Zmes nalejeme na vymastený a múkou vysypaný plech (alebo plech vystelieme papierom na pečenie) a rovnomerne ju rozotrieme na celý plech (použite klasický veľký plech). Na zmes potom poukladáme očistenú a nadrobno pokrájanú rebarboru.

recept postupPosypeme vanilkovým cukrom a necháme 15 minút podkysnúť. Koláč pečieme pri hornom aj spodnom ohreve pri teplote 180 stupňov. Kým sa koláč pečie, vyšľaháme bielky, a keď sú tuhé, po lyžiciach pridáme zvyšný cukor (6 lyžíc).

recept postupKoláč po 10 – 15 minútach, keď sa už mierne zapiekol, vyberieme z rúry a natrieme naň hustý sneh. Rovnomerne ho rozotrieme a dáme dopiecť iba so spodným ohrevom. Pečieme podľa potreby ešte aspoň 10 – 15 minút.


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.