Zlepované mafiny na spôsob slávneho Victoria sandwich

LinkedIn

Sú čoraz obľúbenejšie a v cukrárňach, kaviarňach či špecializovaných obchodíkoch ich nájdete nespočetné variácie. Mafiny a cupcaky sa tešia veľkej popularite a dokážu potešiť na každej oslave, či na sviatočnom stole.
My máme pre vás jeden špeciálny a neuveriteľne chutný recept – zlepované mafiny. Pri tomto recepte sa Paulína Franková a Barbora Húbeková nechali inšpirovať klasickým anglickým koláčom, ktorý možno poznáte pod názvom „Victoria Sponge“ alebo „Victoria Sandwich“.
Meno dostal podľa kráľovnej Viktórie, ktorá si tento koláčik veľmi obľúbila a pochutnávala si na ňom vždy pri čaji o piatej. V podstate ide o jemné piškótové cesto rozkrojené na dve časti a naplnené malinovým džemom alebo jahodovou marmeládou a šľahačkou. Vrch je poprášený práškovým cukrom.

victoria sandwich podľa Jamie Olivera„Tento koláč pôvodne vznikol v 19. storočí, no svoju popularitu si drží dodnes – neexistuje žiadny známy či menej známy britský kuchár, ktorý by nemal túto „klasiku“ vo svojom portfóliu,“ vysvetľujú cukrárky. „My sme koláč, zložený z dvoch korpusov, medzi ktorými je jahodový džem, zmenšili do malej, rozkošnej verzie. A namiesto vyšľahanej smotany sme použili viktoriánsku čokoládovú polevu.“

Mimochodom, desiatky podobných úžasných receptov ponúkajú Paulína a Barbora vo svojej knihe Magické cupcaky a mafiny. Už pri jej listovaní sa vám budú zbiehať slinky 🙂
Tak poďme na tento netradičný mafin, ktorý si okamžite obľúbite.

 

Zlepované mafiny na spôsob Victoria sandwich

Suroviny na 10 kusov:

  • 3 veľké vajcia
  • 175 g zmäknutého masla
  • 175 g krupicového cukru
  • 175 g polohrubej múky
  • 1 CL kypriaceho prášku do pečiva
  • džem podľa chuti

 

Krém na dochutenie:

  • bielky z 2 vajec
  • 155 g práškového cukru
  • 100 g horkej čokolády
Náš tip
Vajcia a maslo vyberte z chladničky dostatočne vopred, aby sa ohriali na izbovú teplotu. Teplejšie (nie však úplne teplé) vajce lepšie drží vzduch ako úplne studené a zmäknuté maslo sa zasa rýchlejšie zmieša s cukrom a s vajíčkom. Takto získate ľahké cesto a vyhnete sa jeho zbytočnému „premixovaniu“.

Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.čo nerobiť hneď po jedle

Postup:

recept postupRúru predhrejeme na 180 °C. Pripravíme si plech na mafiny a do každej jamky na mafin dáme papierový košík.

recept postupV mise tyčovým mixérom alebo v mixéri vyšľaháme vajcia, maslo, cukor a múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva. Šľaháme dovtedy, kým sa všetky suroviny nespoja. Hotové cesto nalejeme do jednotlivých košíkov, vždy maximálne do dvoch tretín košíka a pečieme vo vyhriatej rúre asi 20 minút.

recept postupAk sú v strede ešte surové, pečieme dlhšie. Hotové mafiny sú na povrchu krásne zlaté.
Keď mafiny vychladnú, odbalíme ich z papierových košíkov, v strede horizontálne prekrojíme, natrieme hustým jahodovým džemom alebo marmeládou a spojíme.

 

Postup na polevu:

recept postupVo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu. Odstavíme a občas premiešame, aby sa schladila na izbovú teplotu a nestuhla.

recept postupPotom oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky krátko pomixujeme, aby boli tekutejšie, ale nesmú byť biele! Potom ich vmiešame do vychladnutej čokolády.
Do hmoty potom postupne vmixujeme práškový cukor. Mixujeme, kým nie je poleva homogénna.

recept postupHotovú polevu dáme na mafiny najlepšie tak, že mafiny položíme na mriežku, pod ktorú dáme tanier alebo plech. Pomocou lyžice nalejeme polevu na vrch každého mafinu a počkáme, kým sa po stranách roztečie.
Vďaka mriežke stečie prebytočná poleva z mafinov na podložku a ostanú len čisto ozdobené mafiny.

Foto: Ikar, JamieOliver.com

mafiny a la victoria sandwich


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Avatar