Jednoduchý, ale parádny dezert, ktorý u vás zmizne za deň-dva, verte nám. Chrumkavá oblátka na spodku, orechové cesto a na tom parížsky kakaový krém. Nebíčko v papuľke, ako by povedal istý slovenský šéfkuchár…ale nie on je autorom tohto receptu. Orechový dezert s parížskym krémom má overený a obľúbený herečka Zdenka Studenková, ktorá je skvelá kuchárka a pochvaľuje si aj jej partner Braňo Kostka 🙂
Jemný krémový zákusok, ktorý sa vám rozplýva na jazyku s pekne chrumkavou oblátkou – treba vyskúšať. Zdenka ho piekla aj v relácii Tajomstvo mojej kuchyne a museli sme to upiecť aj my. Neodolali sme…a neľutujeme. Nie je vôbec náročný, , je chuťovo jednoduchý a najmä jednoznačný: orechy a čokoláda. Základné spojenie, ktoré funguje a v tomto recepte je perfektne vyvážené. Nižšie si môžete aj pozrieť vide, ako ho pripravovala Zdenka.
Recept na orechový dezert s parížskym krémom
Stačí vám niekoľko surovín, z ktorých väčšinu máte doma – možno len tortové oblátky budete musieť dokúpiť. Pripravte si plech s veľkosťou 40×30 cm a môžeme sa do toho pustiť.
SUROVINY
Na cesto
- 6 vajec
- 300 g práškového cukru
- 200 g mletých vlašských orechov
- 3 lyžice strúhanky
- 1 prášok do pečiva
Na krém
- 3 vajcia
- 200 g práškového cukru
- 3 lyžice kakaa
- 300 g masla
+ 3 tortové oblátky a 1 bielu čokoládu
POSTUP
Žĺtky oddeľte od bielkov a vyšľahajte spolu s cukrom do penista. Postupne pridávajte mleté orechy a strúhanku zmiešanú s práškom do pečiva. Vymiešajte na hustú hmotu.
Nakoniec už len zľahka vmiešajte tuhý sneh z bielkov – spočiatku to pôjde ťažšie, keďže hmota je tuhá, ale trpezlivo premiešavajte. Všetko sa pekne spojí.
Vezmite plech a vyložte ho tortovými oblátkami. Tie sú menšie, čiže pokojne prelomte a vyskladajte po celom dne. Potom na ne nalejte pripravené cesto, ktoré je už pekne riedke.
Vložte do rúry vyhriatej na 180°C a pečte asi 20-30 minút.
Zatiaľ si pripravíme krém: vo vodnom kúpeli (teplota nesmie presiahnuť 82° C) vyšľahajte celé vajcia, cukor a kakao do krémovej hustoty. Nechajte vychladnúť a pomaly vmixujte maslo izbovej teploty.
Upečený a vychladnutý koláč potrite krémom a napokon ozdobte hoblinkami z nastrúhanej bielej čokolády.
Dobrú chuť!
Foto: LepšíDeň.sk