Košíčky plnené orechovou plnkou a poliate čokoládou

LinkedIn

Tieto košíčky s orechovou plnkou patria medzi naše najobľúbenejšie drobné koláčiky. Košíček z klasického cesta, v ňom skvelá orechová šťavnatá plnka a poliate čokoládou – to celé vytvára výbornú kombináciu, ktorá sa rozpúšťa na jazyku. Na vrch čokoládovej polevy môžete dať ešte posekané vlašské orechy, kúsky orechov, lentilku alebo ich inak ozdobiť.
Milujeme ten pocit, keď do košíčka zahryzneme 🙂

Surovín je možno na prvý pohľad viac, ale určite nejde o žiadne výnimočné ingrediencie, ani zložitý recept. Pritom takéto košíčky si určite získajú vaše srdcia. Môžete ich naplniť nielen orechovou zmesou, ale pokojne obľúbeným džemom, karamelovým alebo tvarohovým krémom, ovocím, prípadne krémom mascarpone.
Orechy sú navyše veľmi zdravé – prečítajte si náš článok, ako ich správne vyberať.

Surovina:

  • 2 a ½ hrnčeka hladkej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 2 lyžice práškového cukru
  • ⅗ kocky rastlinného tuku
  • 1 vanilkový cukor
  • 3 žĺtky
  • trocha postrúhanej kôry z citróna

Plnka:

  • 4 vajcia
  • ⅘ kocky masla
  • ⅖ hrnčeka práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 a ¼ hrnčeka pomletých orechov
  • 2 – 3 lyžice piškótových omrviniek
  • 1 lyžica hrubej múky
  • trocha rumu

Na polevu potrebujete 1 dávku čokolády a ⅕ kocky stuženého tuku.

Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.tvarohová torta

POSTUP:

recept postupZ múky zmiešanej s kypriacim práškom do pečiva, tuku, práškového a vanilkového cukru, postrúhanej citrónovej kôry a zo žĺtkov vypracujeme cesto.
To necháme na chladnom mieste hodinu odpočívať.

recept postupPotom ho na pomúčenej doske natenko vyvaľkáme, okrúhlou formičkou vykrajujeme kolieska a povtláčame ich do vymastených formičiek na pečenie košíčkov.
Následne naplníme orechovou plnkou, ktorú pripravíme nasledovne: Maslo vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, postupne zamiešame žĺtky, pomleté orechy, múku, piškótové omrvinky ochutené rumom a tuhý sneh zo štyroch bielkov.

recept postupNaplnené košíčky dáme piecť do mierne vyhriatej rúry.
Po upečení a vychladnutí košíčky vyklopíme, polejeme čokoládovou polevou a ozdobíme polovicami orechov.

Podobné jednoduché a hrnčekové recepty nájdete v kuchárskej knihe Zdenky a Vladimíra Horeckých Hrnčeková kuchárka. Odporúčame, nájdete tam 300 chutných receptov, ktoré sú rokmi overené. Najmä sladké múčniky, koláče, torty, zákusky, rezy a rolády, či bábovky. Nájdete v nej aj recepty na slané pečivo, domáci chlieb, aj nepečené múčniky a vyprážané múčniky. Výhodou je váženie surovín pomocou hrnčeka 🙂

košíčky plnené orechovou plnkou


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Avatar