Mliečnu ryžu si nemusíte kupovať iba v obchode – áno, je to rýchlejšie a bezprácnejšie, ale keď si ju pripravíte sami, je určite zdravšia a môžete si ju ochutiť na rôzne spôsoby.
Mliečna ryža s kokosom, jablkovo-škoricová, pudingová mliečna ryža, či s hrozienkami. Keďže je však sezóna jahôd a mnohí toto malé červené ovocie milujeme, máme pre vás recept na jahodovú mliečnu ryžu.
Mimochodom, ak si radi chodíte nazbierať jahody sami, prečítajte si článok Samozber jahôd. Kde nájdete super jahodoviská?
Mliečna ryža s jahodami
Suroviny:
150 g guľatej ryže
1 vanilkový cukor
štipka soli
500 ml mlieka
kúsok celej škorice
2 klinčeky
2 lyžice masla
300 g jahôd
80 g práškového cukru
POSTUP:
Ryžu dokonale umyjeme, dáme na sito a necháme odkvapkať. V hrnci s dvojitým dnom zohrejeme mlieko, pridáme soľ, ryžu, škoricu, klinčeky, vanilkový cukor, premiešame a miernym varom varíme 15 minút. Uvarenú ryžu premiešame, vyberieme škoricu a klinčeky, prikryjeme a na teplom mieste necháme 10 minút postáť.
Do horúcej ryže vmiešame maslo a rozdelíme na taniere.
Umyté jahody popučíme vidličkou, osladíme, premiešame a rozdelíme na ryžu.
Tento a ďalších 300 receptov nájdete v Kuchárskej knihe na víkend od dvojice Zdenka a Vladimír Horecký.