Piškótové rezy z fazule a orechov | Jednoduchý a chutný RECEPT

LinkedIn

Ak máte radi koláče a chcete skúsiť nové chute, máme pre vás tip. Určite ste nejedli veľa zeleninových zákuskov, nanajvýš možno mrkvovú tortu, ktorá je mimochodom skvostom švajčiarskej pekárskej tradície. A možno ešte tekvicový koláč. Ale zo zeleniny sa dá pripraviť množstvo chutných a naozaj zdravých dezertov, ktorými prekvapíte návštevu a neraz aj svoje chuťové poháriky. Vyskúšajte tieto piškótové rezy z fazule a orechov.
Inak koláče sa dajú pripravovať naozaj z mnohých druhov zeleniny. Nielen z mrkvy, tekvice, alebo fazule. Tiež zo sladkých zemiakov, baklažánu, špenátu či špargle, aj z paradajok alebo cvikle. Napríklad tento náš cuketový koláč zožne vždy veľkú slávu a milujú ho aj deti.

 

Piškótové rezy z fazule a orechov

fazuľa do koláčaPri tomto recepte nemáte čo pokaziť, idú doň bežné suroviny. Rum môžete, ale nemusíte použiť – je to na vás.
Ako viete, fazuľa je veľmi nutrične hodnotná strukovina, ktorá obsahuje veľa látok prospešných pre správnu činnosť mozgu a reguluje životne dôležité funkcie nášho tela. Má veľa vitamínov skupiny B, ktorých nedostatok spôsobuje pokles výkonnosti, depresie, poruchy spánku ap. Tiamín (B1) vo fazuli je skvelý pre našu pamäť, niacín (B3) zasa zaháňa únavu, potláča bolesti hlavy, nesústredenosť a nepokoj. No a kyselina listová (B9) podporuje tvorbu serotonínu a noradrenalínu, ktoré vplývajú na našu dobrú náladu.
Potrebujete viac dôvodov, prečo skúsiť koláčik z fazule? 🙂

orechy do koláčovA o orechoch ani nemusíme hovoriť, tie majú mnoho liečivých účinkov a dajú sa z nich robiť likéry, odvary, tinktúra, aj orechovica – tu nájdete recepty.
Tak veríme, že sme vás už presvedčili – koláčik, v ktorom prevláda fazuľa a orechy, poteší nielen naše chuťové poháriky, ale aj naše telo.
Poďme na to!

SUROVINY:

  • 8 vajec
  • 370 g práškového cukru
  • 250 g suchej fazule
  • 100 g orechov
  • 100 g strúhanky
  • 1 prášok do pečiva
  • 50 ml rumu

KRÉM:

  • 300 ml mlieka
  • 100 g hrubej múky
  • 250 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • rum
  • 50 g orechov

Vyskúšajte aj tieto RECEPTY.superrýchly nepečený dezert
 

POSTUP:

recept postupDeň vopred si namočte fazuľu, aby zmäkla a napučala. Takto namočená fazuľa nielenže zlepšuje dobu varenia, chuť, ale má aj väčšie zdravotné výhody. Namáčanie tiež odbúrava nestráviteľné cukry, čo znižuje plynatosť a nadúvanie po konzumácii. Namočená by mala byť minimálne 4 hodiny, ideálne cez noc. Potom ju uvarte domäkka a vychladnutú prelisujte.

recept postupŽĺtky s cukrom vymiešajte do peny, postupne pridávajte fazuľovú hmotu, pomleté orechy, strúhanku s kypriacim práškom do pečiva, rum a sneh z bielkov. Cesto rozotrite na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech a pečte asi 35 minút v rúre vyhriatej na 175 °C.

recept postupVyklopte na mastný papier a nechajte vychladnúť. Upečené cesto prekrojte priečne (ako tortu) na polovicu.
Krém si pripravíte jednoducho: z mlieka a múky uvarte hustú kašu. Maslo s cukrom a troškou rumu vymiešajte do peny a spojte s vychladnutou kašou.

recept postupJednu časť natrite hrubšou vrstvou krému a zakryte druhou polovicou. Pomôžte si papierom, keďže cesto je krehké.

recept postupZvyšok krému natrite navrch. Nechajte následne stuhnúť a pred podávaním pokrájajte na rovnaké kocky.
Dobrú chuť.

Inšpirované vynikajúcou knihou Zdenky a Vladimíra Horeckých Torty a zákusky, v ktorej nájdete 90 receptov. Na torty i sviatočné zákusky, rôzne rezy, bábovky, koláčiky a chlebíčky.


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Avatar