Orech. Liečivé účinky + RECEPTY na orechovicu, likér, odvar a tinktúru

LinkedIn

Orech patrí k najstarším známym stromom. Pravlasťou druhu je Perzia, odkiaľ sa postupne šíril na západ. Vďaka šľachteniu vzniklo mnoho odrôd, ktoré sa líšia najmä tvarom a pevnosťou škrupiny. U nás je najrozšírenejší orech kráľovský a je to potravina, ktorá obsahuje množstvo vysokohodnotných bielkovín. Sú to tie najlepšie tuky, ale aj minerály a stopové prvky, ktoré naše telo potrebuje.
Prezradíme vám, ako nám orechy pomáhajú a čo liečia. Pridáme recepty na orechový odvar, tinktúru, ale aj orechový likér a orechovicu.

 

Prečo jesť orechy každý deň?

„Orechy sú mastné – preto vylúpané orechy opatrujte v chladničke a väčšie množstvo dokonca v mrazničke – a mnoho ľudí sa ich preto bojí. To vôbec netreba. 100 g vlašských orechov síce obsahuje asi 2700 kJ a môžu za to najmä tuky. Ale objavy z posledných rokov posúvajú orechy do kategórie potravín, ktoré by sme mali rozhodne konzumovať každý deň,” vysvetľuje doktor Igor BukovskýAmbulancie klinickej výživy.
Tuky z orechov sú podľa výskumov pre naše telo také prospešné ako olivy a olivový olej. Jedna španielska štúdia zistila, že keď sa k tradičnej stredomorskej strave pridajú orechy, jej protisklerotický účinok je ešte silnejší.

Dávajte preto deťom do školy do krabičky radšej hrsť orechov ako sladký keksík, mafin či čokoládku. Nielenže to prospeje ich zdraviu, ale zvýšite tak aj ich pozornosť, sústredenosť a pamäť. Orechy navyše zmierňujú pocit hladu.
Dobrá správa pre starších: pravidelnou konzumáciou orechov, čiže asi hrsť orechov aspoň 5x za týždeň, znížite riziko infarktu asi o 50 %.

Vedeli ste, že...
O rozšírenie orecha v strednej Európe sa zaslúžil Karol Veľký, a preto sa mu kedysi hovorilo šľachtický alebo kráľovský strom. U nás sa vžil názov vlašský orech.
Komerčne ho začali využívať ako prví Američania. Záhradník Joseph Sexton kúpil vrece vtedy ešte exotických plodov a pri Santa Barbare založil v roku 1868 prvý sad. V USA tiež vznikli prvé spoločnosti obchodujúce s orechmi.
Americké poňatie čoskoro prevzalo Francúzsko, ktoré medzi vojnami vyvážalo do USA dvakrát toľko orechov, než koľko sa ich v Kalifornii urodilo. Francúzsky orechový olej je dodnes považovaný za najlepší na svete.

orechový chleba

 

Liečivý orech

Orech má mnohostranné využitie – okrem chutných jadier a oleja sa z neho získava farbivo. A tiež sa dlhodobo uplatňuje aj v lekárstve.
„V liečiteľstve sa najviac využívajú listy a zelený pukajúci obal orecha, ktoré je ideálne zbierať v auguste. Ďalej sa používa aj olej,” tvrdia autori v knihe Svet prírodných antibiotík.

Horčiny v orechoch podporujú trávenie. Plody obsahujú až šesťdesiat percent oleja, ktorý je vynikajúci na detoxikáciu a v studenej kuchyni.
Vlasšký orech dodáva energiu a zbavuje únavy. Vďaka obsahu trieslovín sa niekedy orech používa pri žalúdočných a črevných kataroch alebo ako pomocný liek pri neoperovateľných nádoroch žalúdka a čriev.

Obsiahnutý juglon má antimykotické a antibakteriálne účinky a ako antiseptikum sa používa na kloktanie pri zápaloch dutiny ústnej. Vonkajšie použitie je podľa Jiřího Kuchařa a Josefa Jonáša proti akné, pri zápaloch kože, proti nadmernému poteniu nôh a pri omrzlinách.
Odvar sa využíva pri zápaloch konečníka a hrubého čreva.
Účinný je orechový sedací kúpeľ pri ekzémoch a hemoroidoch a vaginálny výplach odvarom pri zápale sliznice maternice.

 

Pripravte si odvar a tinktúru

orech v šupkeOrechový odvar pripravíte jednoducho: polievková lyžica čerstvých rozrezaných orechových listov sa zaleje štvrť litrom vriacej vody. Po štvrťhodine sa odvar scedí a pije sa dvakrát až trikrát denne po dúškoch jedna šálka.

Orechová tinktúra sa používa skôr ako preventívny prostriedok. Pripravuje sa z vnútorných stredových prepážok medzi polovičkami jadier, ktorými sa naplní dobre uzatvárateľný pohár a zaleje sa štyridsaťpercentným liehom doplna. Pohár sa uzatvorí a nechá sa tri týždne stáť na teplom mieste. Potom sa tinktúra scedí a naleje sa do tmavej fľaše. Užíva sa trikrát denne 10 kvapiek. Zriedená tinktúra sa môže užívať na kúpele, kloktanie, výplachy a obklady. Orech má široké využitie v homeopatii. Spracováva sa predovšetkým obal orecha s použitím deväťdesiatpercentného koncentrovaného liehu a užíva sa v potencii D3 napr. pri ekzémoch a pľúcnych bakteriálnych ochoreniach.

 

Recept na orechový likér

Vezmite 1/2 kg nezrelých a nadrobno nakrájaných orechov. Naložte ich na 3 týždne do 1 l silnejšieho alkoholu aj s tyčinkou škorice.
Uzatvorený pohár nechajte macerovať na slnku a potom likér scedíte a dochutíte cukrovým sirupom.

orechový likér recept

 

Recept na domácu orechovicu

Pripravte si:

  • asi 24 vlašských orechov
  • cca 1,5 litra vodky, prípadne iného destilátu
  • 4 klinčeky
  • kúsok škorice
  • 400 g krupicového cukru

orechy a semienkaPrečítajte si tiež
Orechy a semienka. Kde všade sa hodia a ako pomáhajú?

 

POSTUP:

recept postupOrechy umyte, osušte a nakrájajte na štvrtinky.
Vezmite veľký štvorlitrová zavárací pohár, do ktorého orechy postupne navrstvite. Pridajte klinčeky, škoricu a celé to zalejte alkoholu. Zakryte a nechajte 6 týždňov lúhovať. Najlepšie na slnečnom mieste.
Občas fľašu pretrepte.

recept postupPo 6 týždňoch lúhovania orechovicu preceďte cez jemné plátno alebo sitko. Nalejte ju do čistého skleneného pohára, pridajte cukor rozpustený v troške vody a dôkladne premiešajte.

recept postupPohár s orechovicou opäť položte na slnečné miesto a nechajte lúhovať ďalší mesiac. Priebežne poraste pohárom, aby sa premiešal rozpúšťajúci sa cukor.


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Milan

Vyše 20 rokov píšem texty a články. Vymýšľam slogany a pripravujem zadania na webstránky. Robil som moderátora v Slovenskom rozhlase, Twiste a Rádiu Okey. Redaktora v Slovenskej televízii. Písal som pre SME, Hospodárske noviny a časopisy ako Markíza, Zdravie, Život ai.