Hľadáte koláč bez múky, mlieka, oleja a pridaného cukru? Máme pre vás recept, pri ktorom vám bude stačiť pár surovín a trochu času. Je teda vhodný aj pre alergikov, či tých, čo trpia potravinovou intoleranciou – na múku, sóju, cukor ap. Tento kokosový koláč máte rýchlo pripravený a potom už stačí vyložiť si nohy… a vychutnať si túto dobrotu 🙂
Priznajme si, že chutné koláče, ktoré sú rýchlo hotové, sa tešia svojej popularite. Nie je vôbec jednoduché nájsť si v uponáhľanej dobe čo i len chvíľu na pečenie domáceho zákuska či dezertu. A tak dlhé vypekanie, ktoré vám zaberie celé odpoludnie, musí ísť často bokom. Gazdinky hľadajú overené recepty na internete, ktoré majú hotové do hodiny. My máme presne takýto recept, ktorý si uložíte medzi svoje obľúbené.
RECEPT na kokosový koláč
Koláčik, ktorý je rýchly, chutný, jednoduchý na prípravu a navyše lacný. Dnes má veľa ľudí rôzne potravinové alergie a intolerancie a je veľmi náročné nájsť ten správny pomer ingrediencií, ktoré by zároveň nespôsobovali tráviace ťažkosti.
Určite nie je vhodný ani náš koláčik pre každého, ale nejde do neho múka a zaobíde sa bez pridaného cukru, postačí vám med. Dnes sme sa tiež vyhli orechom, pretože tie nájdete vo väčšine zákuskov a koláčov pre tých, ktorí nemôžu piecť s klasickou múkou, pričom stále sa nájdu ľudia, ktorým robia práve orechy ťažkosti.
Vzhľadom k zloženiu je náš koláč vhodný aj pre tých, ktorí sú alergickí na pšeničnú, ražnú či špaldovú múku a nemôžu cukor, ale konzumácia medu im nevadí a rovnako nemôžu používať do pečenia orechy. Tie sme nahradili kokosom, pokiaľ vám ich konzumácia neprekáža, máte šťastie – máte na výber a môžete obmieňať tento recept.
Kokosový koláč s chia semiačkami sa síce tvári ako klasické piškótové cesto, ale predsa je trošku iné. V kombinácii s horúcim ovocím a prípadne i vanilkovou zmrzlinou môže byť geniálnou bodkou aj za sviatočným obedom alebo večerou. Určite ním nič nepokazíte. Takže smelo do pečenia 🙂
SUROVINY
Na cesto budete potrebovať:
- 4 vajcia
- 2 polievkové lyžice studenej vody
- 2 polievkové lyžice strúhaného kokosu (prípadne orechy)
- 2 polievkové lyžice chia semiačok
- 2 polievkové lyžice kukuričného škrobu
- 4 lyžice medu
- ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva
- nastrúhanú citrónovú kôru
- kakao
- mrazené ovocie – ideálne jahody, ale môže byť aj iné ovocie
- kokosový olej na potretie formy
Na ovocnú redukciu budete potrebovať:
- hrsť mrazených jahôd alebo iného ovocia (čučoriedky, ríbezle, maliny,….)
- 2 polievkové lyžice medu
- 1 dcl rumu
POSTUP
Oddeľte si bielka od žĺtkov a vyšľahajte tuhý sneh, do ktorého pridajte nastrúhanú citrónovú kôru. Do druhej misky so žĺtkami pridajte studenú vodu, med a poriadne vyšľahajte. Do tejto zmesi zapracujte chia, kokos, kukuričný škrob a prášok do pečiva, poriadne rozmiešajte. Na záver zapracujte sneh z bielkov.
Takto pripravené cesto vylejte do formy, do ktorej ste si dali papier na pečenie. Potrite ho kokosovým olejom a vysypte formu kokosom. Nalejte cesto a 1/3 cesta si ponechajte, vymiešajte ho s kakaom a dolejte do formy. Takto pripravené cesto už len doplňte mrazeným ovocím. My sme použili mrazené jahody, ktoré sme v lete nazbierali v našej záhrade. Vďaka ovociu bude koláč šťavnatejší a nepotrebuje potom už žiadnu plnku. Môžete ich však vynechať a prípadne použiť ovocie len na vrch koláča. Nechajme teda fantáziu pracovať.
Pečte na 150-170 °C približne 20 minút.
Ovocná redukcia s rumom: Na panvici si pripravte redukciu z mrazeného ovocia a medu, ktorý sa teplom roztopí, nechajte prevrieť 3 minúty a pridajte rum, opäť nechajte prevrieť.
Touto redukciou potom môžete poliať hotový koláč.