Jedli ste už naozaj vynikajúcu mrkvovú tortu, ktorá sa vám rozplýva na jazyku a všetky suroviny sú v nej perfektne vyvážené? Český popularizátor gastronómie Roman Vaněk tvrdí, že v jednej malej kaviarni kúsok od čínskej štvrte v Londýne majú tú najlepšiu mrkvovú tortu na svete. Vždy, keď tam cestuje, musí si zájsť aspoň na kúsok. „A moja manželka raz kdesi zohnala recept, ktorý je takmer totožný, ako tento mrkvový koláč v londýnskej kaviarni,” prezrádza.
Tak si ho poďme pripraviť – nám sa podaril na prvý raz a chutil fantasticky!
Mrkvová torta – super recept
Základom je korpus, ktorý nie je zložité urobiť – sú v ňom orechy a mrkva, no ako upozorňuje Roman Vaněk, „to najdôležitejšie je krém”. Ten je postavený na krémovom tvarohovom syre Gervais, v ktorom je riadna porcia tvarohu a ten je dochutený smotanou. Preto má syr tú charakteristickú krémovú konzistenciu. Ak nezoženiete Gervais, pokojne môžete použiť Philadelpiu alebo Lučinu, ale tú naozaj smotanovú.
Suroviny:
- 240 g polohrubej múky
- 2 lyžičky jedlej sódy
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- pol lyžičky soli
- 2 lyžičky mletej škorice
- 4 vajcia
- 180 g hnedého cukru (my sme dali časť z toho aj javorového sirupu)
- 300 ml rastlinného oleja
- 300 g nahrubo nastrúhanej mrkvy
- 100 g nahrubo nakrájaných vlašských orechov
Na krém:
- 250 g syra Gervais
- 120 g múčkového cukru
- lyžica rozpusteného masla
- lyžica citrónovej šťavy
Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.
POSTUP:
Zmiešajte suchú zmes, čiže múku, jedlú sódu a prášok do pečiva, soľ a škoricu.
Potom si zmiešajte robotom alebo metličkami vajcia s hnedým cukrom do peny. Pridajte olej a postupne sypte dnu suchú zmes, premiešavajte.
Napokon pridajte nastrúhanú mrkvu a nakrájané orechy.
Tortovú formu s priemerom cca 26 cm vymažte maslom a vysypte múkou, prípadne krupicou. Vlejte dnu cesto a dajte do rúry rozohriatej na 180 stupňov. Pečte asi 45 minút – ešte asi po pol hodine bude vnútri cesto tekutejšie, lepkavejšie, ale ku koncu sa rýchlo dopečie. Preto si potom kontrolujte špajdľou.
Vyberte upečený korpus a dajte ho čiastočne vychladnúť. Vyklopte z formy, dajte na mriežku a nechajte vychladnúť úplne. Teraz ide zložitejšia časť – korpus pozdĺž rozkrojte na dve polovice. Opatrne, aby sa vám nezačal trhať, drobiť ap. Pomaličky, jemne.
Počas chladnutia korpusu si pripravte krém. Jednoducho premiešate syr Gervais, cukor, maslo a citrónovú šťavu. Týmto krémom natriete spodnú časť, priklopíte druhú polovicu a zvyšok krému natriete navrch. Môžete aj po stranách, ak vám zostane.
Pred podávaním nechajte mrkvovú tortu odstáť, ideálne do druhého dňa, vtedy je najlepšia.
Dobrú chuť 🙂