Choux au craquelin. Obľúbené francúzske veterníčky s chrumkavou posýpkou | RECEPT

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Už len keď to vyslovíte, akoby ste sa preniesli do malej francúzskej kaviarničky niekde v blízkosti Notre Dame. Choux au craquelin (vyslov šu o kraklen). Obľúbený francúzsky koláčik z odpaľovaného cesta, ktorý v sebe spája jemné cesto, nadýchaný krém (často jemný pudingový krém) a chrumkavú posýpku. Prípadne len cukor alebo čokoládovú polevu. Ale najčastejšie sa používa posýpka craquelin, ktorá sa dá vyčarovať v rôznych farbách. Vyskúšajte tento recept a prekvapte návštevu…alebo svojich príbuzných. Budú sa zalizovať až za ušami 🙂

 

Recept na choux au craquelin

francúzsky koláčik choux au craquelinSedíte pri malom stolčeku pred parížskou kaviarničkou, dívate sa na ruch naokolo, cítite čerstvo napraženú kávu a zahryznete sa do chou au craquelin. Dostanete sa cez nadýchané cesto, v ktorom sa ukrýva jemný krém a na povrchu je chrumkavá vrstva, ktorá tomu ešte dodá iný rozmer. Cítite to? 🙂

SUROVINY

  • 70 g hladkej múky
  • 60 g polohrubej múky
  • 100 ml vody
  • 100 ml mlieka
  • 80 g masla
  • 4 vajcia
  • 2 lyžičky kryštálového cukru
  • ½ lyžičky soli

Na krém: 500 ml sladkej smotany na šľahanie, 60 g práškového cukru a 1 lyžičku vanilkového extraktu.

 

POSTUP

recept postupChrumkavá vrstva. Najskôr si pripravme tú, keďže bude oddychovať v chlade (môžete robiť veterníčky aj bez nej a poliať ich čokoládou – v tom prípade prípravu chrumkavej vrstvy preskočte). Zmiešajte 55 g masla roztopeného pri izbovej teplote, pridajte 65 g hnedého cukru a prisypte 60 g polohrubej múky. Premiešajte vareškou, aby vzniklo mäkké cestíčko. Polovicu môžete ochutiť kakaom (cca 10 g).

recept postupHmotu položte na celofán a prikryte druhou vrstvou celofánu. Valčekom ho vyvaľkajte na hrúbku asi 3 milimetre. Takto vyvaľkané obidve cestíčka dajte do chladničky na 2 hodiny alebo do mrazničky na 45 minút.

recept postupPoďme na cesto na veterníčky. Preosejte múku a zmiešajte hladkú s polohrubou. Pripravte si nabok.
V hrnci priveďte k varu mlieko s vodou, cukrom, soľou a maslom. Keď sa to celé prepojí, odstavte zmes zo sporáka a primiešajte k tomu pripravenú múku. Vráťte na sporák a varte na miernom ohni asi 2 minútky za stáleho miešania. Voda sa postupne odparí a cesto sa takpovediac odlepí od okrajov hrnca. Vtedy je pripravené (ak sa vám troška pripáli na dne hrnca, nerobte si starosti, je to bežné).

recept postupCesto vložte do misy a nechajte ho vychladnúť. Po vychladnutí k nemu primiešajte postupne štyri vajíčka a dobre premiešajte (pokojne aj mixérom).

recept postupCestom naplňte cukrárske vrecúško, ktoré má na konci priemer asi 1 cm. Plech vysteľte papierom na pečenie a tvorte malé veterníčky s priemerom asi 3 cm.
Na ne potom môžete položiť tú chrumkavú časť: vyberte cesto z chladničky/mrazničky, dajte dolu celofán a pohárikom s priemerom ako sú veterníčky vykrojte kruhy. Tie potom ukladajte na jednotlivé buchtičky a jemne pritlačte.

dezert choux au craquelin

recept postupVeterníčky máte teda na plechu a môžete ich vložiť do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Pečte 25 až 30 minút. Mali by napučať a mierne zhnednúť. Preložte ich na mriežku, aby vychladli a každú buchtičku prepichnite zboku špáradlom. Tak z nich unikne para.

napĺňanie choux au craquelinrecept postupPripravte si krém. Vyšľahajte sladkú smotanu, pridajte vanilkový extrakt a po troškách práškový cukor. Krém môžete urobiť takýto klasický, základný. Alebo časť kakaového (pridáte kakao) alebo s pomocou iných extraktov inak ochutené krémy.

recept postupIdeme napĺňať. Dajte krém do cukrárskeho vrecka s malým otvorom. Vezmite veterníček a zospodu koncom urobte maličkú dierku, Zároveň začnite vstrekovať krém, až kým sa dierka neuzavrie. Takto naplníte všetky veterníčky, ktoré – ak ste nepoužili chrumkavý vrch – môžete poliať čokoládou.

Základ je vždy rovnaký – cesto a krém. Ten môžete robiť v obľúbenej chuti, malinový, jahodový, karamelový krém. Okrem čokoládovej polevy môžete dať na vrch trošku šľahačky a ozdobiť drobným ovocím – ríbezľami, malinami, kúskami exotického ovocia. Prípadne použijete bielu čokoládu.
Jednoducho, vytvorte si kombináciu podľa svojich chutí a preferencií.
Pred podávaním dajte do chladničky. Dobrú chuť!

 

Zdroj a foto: Youtube/Home Cooking Adventure


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.