Áno, tieto čokoládové cookies pripravila 12-ročná Martinka. V kuchyni nie je síce ako doma, občas tam zablúdi, pomôže mame, ale nie je to žiadna veľká kuchárka. Ale asi ako každé dieťa, aj ona rada maškrtí a raz cez víkend dostala chuť na niečo sladké. Niečo, čo by si rýchlo pripravila, sama a z pár surovín. A tak vyskúšala tieto cookies s kúskami čokolády.
RECEPT na čokoládové cookies
Ide naozaj o jednoduchý recept. Príprava vám zaberie možno 20 minút a samotné pečenie cez 10 minút, takže po pol hodine už môžete mať na stole krásne čokoládové cookies. Stačí chvíľu počkať, kým vychladnú. Bez problémov vydržia aj na ďalší deň, či o dva dni…hoci u nás nevydržali ani ten prvý deň 🙂 Sú lahodné s hrnčekom mlieka, čajom, ale len tak chrumkať počas dňa, či pri telke. Vyskúšajte.
SUROVINY
- 330 g hladkej múky
- 150 g čokolády
- 200 g masla
- 100 g hnedého cukru
- 100 g krupicového cukru
- 1 vajíčko
- 1 vaječný žĺtok
- 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžica vody
- soľ
Vyskúšajte aj tieto recepty na DEZERTY.
POSTUP
Vezmite maslo izbovej teploty, pridajte hnedý a krupicový cukor, štipku soli a vypracujte do krému. Potom pridajte celé vajíčko a jeden žĺtok. Premiešajte.
V miske zmiešajte suché suroviny, čiže múku, prášok do pečiva a v lyžici vody rozmiešajte sódu bikarbónu. Tú pridajte do maslového krému a zašľahajte.
Následne po troška prisypávajte suchú zmes a miešajte. Napokon dajte do zmesi kúsky čokolády a premiešajte.
Vezmite si plech, vysteľte ho papierom na pečenie a dávajte naň kôpky zmesi. Napríklad naberačkou na zmrzlinu, alebo lyžicou. Tie potom mierne roztlačte, ale netreba veľa, lebo sa pri pečení trošku rozlejú. Je na vás, koľko cesta dáte, aké veľké cookies chcete mať. Nechajte medzi nimi dostatočné odstupy, aby sa pri pečení nezlepili.
Cookies pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 11 až 13 minút. Vyberte ich von a do ešte teplých môžete napichať zvyšné kúsky čokolády. Do každej sušienky dva-tri kúsky, polovica môže trčať. Nechajte vychladnúť a preložte na tanier.
Môžete ich prípadne dať do dózy, uzavrieť a vydržia vám jemné, chrumkavé. Nestvrdnú.
Dobrú chuť.
Foto: Unsplash.com