Aj dnes vzniká množstvo receptov na lahodné zákusky a koláče…no tie tradičné od starých mám máme najradšej. Sú poctivé, chutné, často jednoduché a stačí vám naozaj pár surovín. Väčšinu z nich, ak nie všetky, máte takmer vždy doma. Takže nemusíte zháňať a môžete si takéto koláče urobiť kedykoľvek, kedy vám napadne.
Spomíname si na detstvo, keď sme prišli k babičke na dedinu a len čo sme vstúpili do domu, omámila nás vôňa čerstvo napečených koláčov. Rozvoniaval celý dom. Klasický makovník, aj orechovník, neskôr aj kakaovník z droždia. Tomu sa nič nevyrovná a okamžite sme sa naň vrhli. Rodičia aj babička nás museli brzdiť, lebo bol ešte teplý a mohlo by nás rozbolieť bruško.
Úžasné spomienky 🙂
Urobte si aj vy takýto tradičný makovník alebo orechovník – či už niektorý víkend, alebo na Vianoce, Veľkú noc. Na takéto koláče je vždy správna chvíľa. Ponúkame vám dva recepty, suroviny máte určite doma, tak sa do toho pustime.
Recept na makovník
Základom makovníka je kvalitný mak…a veľa maku 🙂 Táto plnka vám aj zaberie viac času na prípravu, ale vydržte. Dajte si záležať, lebo robí z makovníka ten najúžasnejší závin, ktorý si vychutnáte do posledného kúska. Nám sa osvedčil mak z Jarnej, o ktorom sa dočítate aj v našom článku.
Suroviny
- 500 g polohrubej múky
- 100 g cukru
- soľ
- citrónová kôra
- 1 balíček vanilkového cukru
- 25 g droždia
- 250 ml mlieka
- 1 vajce + 1 vajce na potretie
- 120 g masla
- 30 g mletých orechov na posypanie
Na makovú plnku
- 180 g maku
- 375 ml mlieka
- 120 g cukru
- 10 g masla
- 60 g strúhaného medovníka alebo medovníkové korenie
- trochu mletej škorice alebo vanilky
- 20 g čokolády
POSTUP
Z uvedených hlavných surovín vypracujte hustejšie cesto, ktoré nechajte na teplom mieste vykysnúť. Minimálne na pol hodinu, pokojne môžete aj hodinu počas prípravy plnky.
Medzitým si teda pripravte makovú plnku. Mak varte asi 45 minút vo vode. Keď sa voda vyvarí, pridajte mlieko a varte ďalších 15 minút. Potom mak v miske dobre vymiešajte a pridajte zvyšné suroviny.
Po vykysnutí vyvaľkajte cesto na obdĺžnik hrubý asi 1 cm a potrite ho vychladnutou plnkou. Môžete posypať hrozienkami, ak ich máte radi. Zviňte ho a na koncoch postláčajte prstami. Konce prehnite pod závin, aby sa pri pečení nerozpadol.
Na záver potrite závin 3x rozšľahaným vajíčkom a 1x žĺtkom. Posypte opraženými a olúpanými sekanými orechmi a upečte v stredne teplej rúre dozlatista. Cca 35 až 45 minút (priebežne si kontrolujte) na 160 stupňoch.
Dobrú chuť!
Recept na orechovník
Na prípravu orechovníka môžete využiť to isté cesto alebo urobte menšiu obmenu, ako sme to urobili my. Základom je opäť kvalitná orechová plnka, tak si kúpte dobré orechy od predajcu, ktorého poznáte. Môžu byť klasické vlašské, ale aj kráľovské, ktoré sú drahšie, ale dodajú závinu ešte lepšiu chuť.
Suroviny
- 250 g polohrubej múky
- trochu soli
- 40 g práškového cukru
- 60 g roztopeného masla
- citrónová kôra
- 75 ml mlieka
- 1 žĺtok
Na kvások
- 50 ml mlieka
- 20 g droždia
- 10 g práškového cukru
- 50 g polohrubej múky
Na orechovú plnku
- 150 ml mlieka
- 200 g cukru
- 200 g mletých orechov
- 50 g hrozienok
POSTUP
Z vlažného mlieka, droždia, cukru a múky si pripravte kvások. Múku so soľou preosejte, pridajte cukor, vlažné maslo, postrúhanú citrónovú kôru, v mlieku rozmiešaný žĺtok a nakysnutý kvások. Cesto dobre vypracujte, pomúčte a na teplom mieste nechajte vykysnúť.
Medzitým si pripravte plnku. V mlieku rozmiešajte cukor, nechajte zovrieť a prisypte mleté orechy a hrozienka. Plnku zamiešajte a nechajte vychladnúť.
Vykysnuté cesto na pomúčenej doske vyvaľkajte a potrite orechovou plnkou. Stočte, položte na vymastený plech a nechajte chvíľu nakysnúť. Potrite žĺtkom, popichajte vidličkou, aby pri pečení nepopraskal a pečte asi 35 až 45 minút na 160 stupňoch.
Upečený a vychladnutý nakrájajte a posypte práškovým cukrom.
Dôkazom je napríklad aj séria kníh od Renata Magata – Babičkina kuchárka nad zlato, ktorou sme sa inšpirovali, alebo Babičkina vianočná kuchárka, Babičkine jedlá bez mäsa, Babičkine múčniky a iné dobroty. Nájdete v nich stovky chutných receptov, ktoré nie sú zložité na prípravu a ani vás veľa nestoja. Treba vyskúšať 🙂