Máte chuť na nejaký dobrý koláčik, ale nechce sa vám príliš dlho vypekať? A ideálne niečo z ovocia, povedzme jabĺk a ešte lepšie bez kalorickej nálože? Máme pre vás fantastický recept na malé jablkové záviny, ktorých môžete urobiť toľko, koľko treba – na raňajky, na desiatu do školy alebo na olovrant do práce. Čo je najväčším prekvapením – tento jablkový závin má ako cesto klasickú tortillu. Prekvapenie, však?
Autorkami receptu sú Kate Allinsonová a Kay Featherstoneová. Sú to autorky najnavštevovanejšieho blogu o jedle vo Veľkej Británii, okolo ktorých sa utvorila komunita približne 1,5 milióna ľudí!
Dokonca napísali knihu, ktorá vyšla aj v slovenčine a ponúkajú 100 zoštíhľujúcich domácich receptov. Hľadajte pod názvom Zdravé a chutné mňamky.
„Keď sme tento recept uverejnili na našej webstránke prvý raz,” spomínajú si Kay a Kate, „spôsobil riadny rozruch. Až taký, že popredná značka predávajúca tortilly vypredala zásoby! Našťastie, už ich majú opäť k dispozícii 🙂 Tak si vychutnajte túto cestovú štruktúru a chuť bez kalórií.”
Jablkový závin – recept
Príprava vám zaberie asi 10 minút a samotné pečenie ďalších desať – to všetko na jeden malý jablkový závin. Čiže nasledujúce suroviny sú na jednu porciu, jeden závin a vy sami si budete pridávať, koľko závinov budete potrebovať 🙂 Jedna porcia má iba cca 278 kcal.
Môžete si takto pripraviť viacero zabalených tortíl, závinov, ktoré dáte zamraziť. Potom keď nastane príležitosť, jednoducho vyberiete z mrazničky a upečiete podľa postupu nižšie.
Tak poďme na to!
SUROVINY
- 1 pokrájané jablko bez šupky vhodné na pečenie
- ½ ČL mletej škorice
- 2 ČL granulovaného sladidla a trošku navyše na posypanie (stévia, agáve ap.)
- 1 PL vody
- 2 ČL ovocnej náplne (zmes kúskov sušeného ovocia)
- 1 nízkokalorická tortilla
- 1 stredne veľké rozšľahané vajce
- nízkokalorický olej
Prečítajte si tiež
Jedno jablko denne…a nemusíte k lekárovi. Platí to?
POSTUP
V miske vhodnej do mikrovlnnej rúry zmiešame jablko, škoricu, sladidlo a vodu. Zakryjeme ju fóliou, vložíme do mikrovlnnej rúry (nastavíme ju na vysoký stupeň) a varíme 2 minúty alebo dovtedy, kým jablko nezačne mäknúť.
Z misky vylejeme vodu, ktorá v nej zostala a 60 g jabĺk zmiešame s ovocnou náplňou (zvyšok odložíme na iný deň alebo na ďalšie malé záviny).
Rúru zahrejeme na teplotu 200 ºC (teplovzdušnú na teplotu 180 ºC). Ďalej postupujeme podľa tohto obrázku (nižšie popis, čo robiť krok za krokom):
Tortillu prehneme na tri rovnaké časti. Riadne pritlačíme, aby sme po rozbalení videli záhyby. Rozbalíme ju a vertikálne prehneme napoly. Mali by sme vidieť všetky záhyby. Smerom od záhybu ku kraju tortilly urobíme ostrým nožom diagonálne rezy široké od spodku asi dva prsty. Pod takým istým uhlom urobíme o približne jeden prst ďalej ďalší rez. Takto pokračujeme s ďalšími rezmi (malo by vzniknúť 6 až 8 pásov), pričom vrch a spodok tortilly necháme bez rezu.
Tortillu opäť rozbalíme a celú ju potrieme rozšľahaným vajcom, pričom pozornosť venujeme najmä okrajom. Pozdĺž stredu tortilly dáme lyžičkou jablkovú zmes. Vrchnú a spodnú časť tortilly prehneme smerom dnu a ľavý spodný pásik najbližšie k nám prehneme smerom k pravému hornému rohu. Potom prehneme pravý spodný pásik smerom k ľavému hornému rohu tortilly.
Takýmto spôsobom striedame ľavé a pravé pásiky, pokým nie je celá plnka skrytá. Tortillu posypeme troškou sladidla. Plech na pečenie vystriekame olejom a položíme naň zabalenú tortillu. Pečieme ju asi 10 minút alebo dovtedy, kým nebude zlatistohnedá.
Dobrú chuť!
Foto: Ikar, PinchofNom.com