Zákusok plný zdravých orechov, s rumom, šťavnatý a s úžasne chrumkavou čokoládovou polevou. Klasika spomedzi domácich koláčikov, aké sa robievajú na Vianoce, či Veľkú noc.
Koláčik Opitý Izidor patrí medzi obľúbenejšie u mužských maškrtníkov. Obsahuje totiž až dva decilitre rumu. Vyskúšajte tento recept, do ktorého ide menej cukru, viac plnky, je zdravší a šťavnatejší. Toho rumu môžete dať menej, aby ho mohli jesť aj deti, ale ak chcete urobiť radosť špeciálne svojmu partnerovi, nešetrite na ňom. Veď môže mať aj on taký „svoj“ koláčik, ktorý mu ostatní členovia rodiny nezjedia 🙂
Recept na koláč Opitý Izidor
Nasledujúce suroviny sú na klasický menší plech, môže byť aj nižší, výška koláčika bude asi 2 až 3 centimetre. Ak nechcete dať rum, aby mohli koláč jesť aj deti, nahraďte ho pomarančovou šťavou, alebo orechovú zmes len prelejte horúcim mliekom.
SUROVINY na cesto
- 6 vajec
- 180 g masla
- 120 trstinového cukru (alebo práškového)
- 100 g mletých orechov
- 60 g špaldovej hladkej muky
- 40 g špaldovej celozrnnej múky
- 2 lyžice holandského kakaa
- 1 lyžička sódy bikarbóny
SUROVINY na plnku
- 400 g vlašských orechov
- 200 g trstinového cukru
- 2 dcl rumu (alebo podľa chuti a preferencií)
- 1 lyžica horúcej vody
Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.
POSTUP
Žĺtka z vajíčok dajte do misky, nakrájajte tam maslo zmäknuté pri izbovej teplote, pridajte cukor a zmiešajte. Môžete aj mixérom niekoľko minút, aby vznikla naozaj nadýchaná zmes.
Zmiešajte múky s rozomzletými orechmi, pridajte kakao a sódu bikarbónu. Premiešajte túto suchú zmes. Vyšľahajte si bielka so štipkou soli na tuhý sneh a ten potom zľahka vmiešajte do prvej zmesi striedavo s múkovou suchou zmesou.
Predhrejte si rúru na 160 stupňov Celzia. Dajte na plech papier na pečenie a vylejte zmes. Rovnomerne ju rozotrite a dajte piecť na asi 15 minút (podľa rúry). Keď začne voňať, vytiahnite korpus a môžete nechať chladiť.
Zatiaľ si pomeľte orechy, pridajte cukor a premiešajte do hladkej zmesi. Pridajte rum, vodu a premiešajte.
Tiež si pripravte polevu: 350 g čokolády na varenie zmiešajte s lyžicou kokosového oleja a nad parou vymiešajte na hladkú čokoládovú polevu. Prichystajte si džem, napríklad ríbezľový, malinový, marhuľový. Nám sa najviac osvedčil kyslý džem, čiže ríbezľový z tohtoročnej úrody 🙂
Vychladnutý korpus potrite džemom. Potom si z orechovo-rumovej plnky robte malé kôpky, ukladajte na ten džem a roztláčajte. Nepôjde vám to rozotierať, takže len vypĺňajte povrch.
Napokon polejte čokoládovou polevou a koláčik môžete na vrch ozdobiť lyofilizovaným ovocím, my sme mali jahody od Slowtelly.
Dáte chladiť a keď čokoláda stuhne, môžete nakrájať nožom, ktorý namáčate do horúcej vody, aby sa čokoláda nelámala.