Arašidové košíčky plnené krémom a poliate čokoládou | RECEPT

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Poznáte granolu? Dostanete ju kúpiť aj v obchode, ale urobte si domácu a potom z nej pripravte tento jednoduchý recept na arašidové košíčky.
Ak ste si ešte granolu doma nerobili, je to niečo ako müsli, ale je tam predsa len rozdiel. Oboje sú pripravované z ovsených vločiek, obsahujú rôzne oriešky, semienka, kúsky čokolády, môže tam byť sušené ovocie ako marhule, višne, brusnice, jahody, čerešne… Müsli sa však tepelne neupravuje, všetko sa len premieša a voila.
Granola je síce trošku náročnejšia, ale môžete si ju urobiť do zásoby. Pečie sa v rúre, k sypkej zmesi sa zvyčajne pridáva olej, alebo maslo.
My vám nižšie ponúkneme recept foodblogerky Elly Woodwardovej na skvelú granolu, ktorú potom môžete jesť samotnú, s jogurtom, mliekom, alebo využívať na prípravu koláčikov. Povedzme aj týchto arašidových košíčkov 🙂

 

Recept na arašidové košíčky

Na základ košíčkov použite teda balíček orieškovej granoly, domácej alebo kupovanej. Košíčky budú mať úžasne chrumkavú chuť s orieškovou príchuťou. Košíčky vypĺňa hustý  arašidový krém s čokoládovou polevou.
Nižšie teda nájdete recept na granolu, ak sa rozhodnete pre domácu (čo odporúčame). Arašidové maslo v recepte pokojne zameňte za iný druh orechového masla. Toto množstvo surovín vám vyjde na cca 10 košíčkov.
Škrob arrowroot je práškový škrob na zahusťovanie pri pečení. Kúpite ho vo veľkých supermarketoch, ale môžete ho vymeniť aj za kukuričný škrob alebo škrob tapioka.

recept arašidové košíčkySUROVINY na základ

  • 280 g granoly (kúpenú alebo domácu – recept nižšie)
  • 50 g roztopeného kokosového oleja

SUROVINY na arašidovú vrstvu

  • 200 g jemného arašidového masla
  • 50 g kokosového cukru
  • 1 čajová lyžička škrobu arrowroot

SUROVINY na polevu

  • 140 ml javorového sirupu
  • 200 g kakaového masla
  • 50 g práškového kakaa

 

POSTUP

recept postupV kuchynskom robote najskôr rozmixujeme granolu s roztopeným kokosovým olejom. Túto zmes rozdelíme do 10 formičiek na košíčky, pričom ju pritlačíme na ich dno a steny a uhladíme. Košíčky dáme do chladničky.

recept postupKým základ chladne, na miernom ohni v malej panvici zmiešame všetky ingrediencie na arašidovú vrstvu a varíme ich asi 5 minút, kým sa dobre nespoja. Hotový krém odstavíme z ohňa a necháme aspoň 10 minút chladnúť.

recept postupV malej panvici zmiešame všetky ingrediencie na polevu a na slabom ohni ich pomaly roztopíme a dohladka vymiešame. Potom panvicu odstavíme z ohňa, pričom polevu stále miešame, aby sa javorový sirup s kakaom dobre spojili. Necháme chladnúť asi 5 minút.

recept postupNakoniec dáme dokopy celé košíčky. Do každého košíčka dáme za polievkovú lyžicu arašidovej zmesi. Ak chceme vidieť arašidovú vrstvu, rozotrieme ju po celej šírke košíčka, v opačnom prípade necháme na okrajoch malú medzeru. Potom každý košíček zalejeme čokoládovou polevou a na 1 – 2 hodiny dáme do chladničky.
Dobrú chuť!

domáca granolaVyskúšajte tiež
Domáca granola s jogurtom a čučoriedkami.

Recept na domácu granolu
recept domáca granolaIde teda o zmes opečených vlašských orechov, mandľových lupienkov, kokosových lupienkov a slnečnicových semienok s vanilkou, javorovým sirupom, pomarančom a škoricou.

Predhrejte rúru na 150 stupňov, plech vysteľte papierom na pečenie.Ideme na samotnú granolu: zohrejte si na miernom ohni 90g kokosového oleja a 160 ml javorového sirupu. Odstavte a pridajte trochu šťavy z pomaranča, 4 lyžičky škorice, vanilku a premiešajte.
V druhej miske premiešajte 400 g ovsených vločiek, 70 g slnečnicových semienok, 50 g tekvicových semienok, 40 g mandľových lupienkov, 40 g vlašských orechov. Do tejto zmesi vylejte rozpustený kokosový olej s javorovým sirupom.
Zmes rovnomerne rozotrite na plechu a pečte asi 45 minút. Každých 5 až 10 minút premiešajte. Granola by mala byť upečená do zlatohneda. Na posledných 10 minút pridajte 60 g kokosových lupienkov.
Plech vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. Keď bude mať granola izbovú teplotu, vmiešajte do nej ešte 100 g hrozienok. Granolu môžete skladovať vo vzduchotesnej nádobe, čerstvá zostane niekoľko týždňov.

Zdroj a foto: Lahodne s Ellou. Kniha receptov,
ktorá obsahuje 100 jednoduchých a lahodných vegánskych receptov na každý deň. 


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.