Pšeno. Benefity pre zdravie, ako ho pripraviť + RECEPT na lahodný koláč pšenovník

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Poznáte drobné žlté guľôčky pšena? Je neuveriteľné, že jeho benefity využívali už pred tisíckami rokov. Mnohí z nás ho však nepoznajú, obávajú sa ho pripravovať, pritom to nie je nič zložité. Napríklad taký pšenovník od skvelej kuchárky a autorky kníh Lucie Súkeníkovej. „Dezerty sú mojou srdcovou záležitosťou,“ tvrdí Lucia. Najradšej vo svojej kuchyni používa špaldovú múku, ktorá je pre náš tráviaci systém vhodnejšia ako biela. Výborné koláče a zákusky sú však aj z pšena, ktoré vzniká odstránením šupky z prosa.

„Pšeno mám veľmi rada, je mierne sladké a v kombinácii s mliekom chutí ako mliečna ryža. Navyše je pšeno prirodzene bezlepková potravina, takže si ju môžu dopriať aj celiatici. Skvele sa hodí na rôzne nákypy, ale dá sa pripraviť aj na slano ako príloha k mäsu,“ dodáva Lucia Súkeníková, ktorá svoje prvé recepty ponúkla v knihe Moje skvelé jedlo. Nájdete tam aj vynikajúci pšenovník.

 

Pšeno pre zdravie

pšeno pšenovníkPšeno využívali starovekí obyvatelia na chlieb, ale aj pivo, či alkohol. Keď ho objavili Slovania, začali z neho pripravovať kaše a polievky. Dnes by sme ho mali zaradiť do jedálnička všetci, pretože má naozaj ďalekosiahle liečivé účinky.

  • Pšeno obsahuje železo, fosfor, horčík, mangán a vitamíny skupiny B.
  • Ak máte problémy s kútikmi úst, pravidelnou konzumáciou pšena sa ich zbavíte.
  • Je ľahko stráviteľné a vhodné pri málokrvnosti aj cukrovke. Pšeno má až 18 gramov železa v 100 gramoch.
  • Má prirodzene nízky glykemický index, takže je to dobrá maškrta aj pre diabetikov.
  • Obsiahnutý zinok prospieva našim zubom, krásnych nechtom a vlasom. Pokojne si môžete dopriať lyžičku surového pšena, ktorú ráno zapijete vodou alebo čajom.
  • Pšeno je zásaditá potravina, preto ho jedzte, ak máte žalúdočné problémy a ak vás trápi prekyslenie.
  • V Číne sa pšeno odjakživa odporúča pri ochoreniach sleziny a pankreasu.
  • V 100 gramoch pšena sa nachádza 260 mg fosforu, ktorý je akýmsi prírodným antidepresívom. Zbavuje nás nepokoja, stresu a ešte nás aj zasýti.

Pri kúpe pšena vyberajte čo najbledšie guľôčky, pretože žlté prezrádzajú dlhé skladovanie,“ radí Lucia Súkeníková. „V domácnosti skladujte pšeno na tmavom a podľa možností chladnom mieste, v lete môže ísť aj do chladničky.“

 

Ako pripraviť pšeno?

Je to celkom jednoduché – najskôr ho dôkladne umyte a sparte vo vriacej vode. Ideálne zo dva tri razy. Potom ho opláchnite studenou vodou, nechajte odkvapkať a uvarte v jeden a pol násobku osolenej vody. Alebo v mlieku.
Varením sa objem viacnásobne zväčší, tak myslite na to už pri výbere väčšieho hrnca 🙂 Pšeno netreba variť dlho, stačí cca 15 minút.

Potom si zo pšena môžete uvariť:

  • Kašu, keď použite 3 diely vody a 1 diel pšena. Počas varenia doň pridajte bylinky a koreniny podľa chuti. Môžete podávať so zeleninou.
  • Rizoto. Uvarené pšeno zmiešajte s obľúbenou zeleninou, mäskom, hríbmi.
  • Sladké raňajky získate, keď do uvareného pšena nalejte čokoládu a pridajte ovocie, orechy alebo svoj obľúbený lekvár.
  • Prílohu k mäsu, namiesto ryže alebo zemiakov. Povedzme oproti rovnakému množstvo zemiakov je pšeno oveľa výživnejšie.
  • Nákyp, ktorý môžete zapiecť ako ryžový nákyp. S ovocím a inými surovinami, ktoré máte radi.
  • Do polievok ako závarka. Do omáčok, nátierok a ideálne je do koláčov ako je nižšie v recepte na pšenovník.

pšenovník koláč z pšena

 

Lahodný pšenovník

Suroviny

  • 1 šálka pšena
  • 3 šálky (rastlinného) mlieka
  • štipka soli
  • 2 lyžice medu (voliteľné)
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice masla/kokosového oleja
  • 4 jablká
  • 1 lyžička škorice
  • ½ šálky sušených sliviek
  • slivkový sirup

karamelové kockyVyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.

Postup

  1. Uvaríme si pšenovú kašu. Pšeno dvakrát prepláchneme horúcou vodou, aby sme ho zbavili horkosti. Tento proces je veľmi dôležitý a nesmieme ho vynechať, inak by sme si mohli pokaziť celý koláč.
  2. Takto premyté pšeno dáme do hrnca spolu s mliekom a so štipkou soli. Varíme na miernom plameni asi 15 minút, stále miešame, aby nám pšeno neprihorelo.
  3. Keď máme kašu uvarenú, primiešame do nej maslo a necháme ju vychladnúť. Môžeme ju ochutnať a ak sa nám zdá málo sladká, pridáme slivkový sirup alebo med.
  4. Vajcia si rozdelíme na žĺtky a bielky, z bielkov vyšľaháme sneh. Žĺtky aj vyšľahané bielky pridáme do vychladnutej kaše a premiešame.
  5. Formu alebo pekáč mierne vymastíme a na dno rozotrieme tretinu pšenovej kaše. Navrch nahrubo nastrúhame štyri jablká a posypeme ich škoricou. Dáme ďalšiu tretinu kaše, na ktorú poukladáme sušené slivky. Túto vrstvu prikryjeme poslednou časťou kaše a dáme do vyhriatej rúry.
  6. Pečieme pri 180 stupňoch, kým nie je povrch pekne prepečený, dĺžka pečenia závisí od hrúbky pšenovníka, ale odhadom asi 45 minút. Po vytiahnutí z rúry necháme pšenovník vychladnúť. Pri servírovaní ho ozdobíme a osladíme slivkovým sirupom. Môžeme podávať aj so zmrzlinou.


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.