Jablčný ocot. Jednoduchý domáci recept, ktorý lieči

LinkedIn

Určite ste už o ňom počuli, možno ste ho videli aj v obchode, ale urobte si ho radšej sami. Domáci jablčný ocot je na nezaplatenie – má množstvo liečivých účinkov a hojne ho využívali už naši predkovia. Veď prvé zmienky o octe siahajú až 5000 rokov pred n.l. do Babylonu, kde využívali ovocie na výrobu octu.
Ako možno viete, ocot vzniká pôsobením materskej kvasnej kultúry – baktérií, ktoré rozkladajú ovocné cukry a premieňajú ich na ocot.
Povieme vám, aké má jablčný ocot prospešné účinky a pridáme jednoduchý recept, ktorý môžete hneď zajtra vyskúšať.

 

Liečivý jablčný ocot

Už v minulosti písali mnohí odborníci o účinkoch jablčného octu. Napríklad dr. Jarvis odporúčal denne si dopriať polievkovú lyžicu jablčného octu s medom.
Jablčný ocot má antioxidačné a antimikrobiálne účinky, znižuje hladinu cukru v krvi a zlepšuje príznaky cukrovky.
Znižuje tiež hladinu cholesterolu, povzbudzuje a zlepšuje trávenie, ničí parazity v črevách. Zabíja plesne a pomáha pri kožných problémoch, znižuje krvný tlak, detoxikuje organizmus a posilňuje celkovú imunitu organizmu. Dámy poteší, že jablčný ocot pomáha pri chudnutí.

Pozor na jablčný ocot by si mali dávať ľudia, ktorí trpia gastroparézou – ide o ochorenie, ktoré sa často vyskytuje u diabetikov I.typu. Jablčný ocot tiež môže predĺžiť dobu vyprázdňovania potravy zo žalúdka, znižuje chuť do jedla, a to môže u niekoho vyvolať nevoľnosť.

jablká a recept na jablčný ocot

 

RECEPT na domáci jablčný ocot

Stačia vám dve suroviny – 5 rozštvrtených jabĺk a voda na zaliatie. Chce to však trpezlivosť, keďže ide o prirodzený proces, no výsledok určite stojí za to. Takýto jablčný ocot vám vydrží cca dva roky.

POSTUP

recept postupJablká necháme na vzduchu zhnednúť, potom ich vložíme do veľkého hrnca. Mal by byť dostatočne veľký, aby neboli až po vrch – a zalejeme ich vodou.

recept postupHrniec zakryjeme tenkou látkou a necháme na teplom tmavom mieste. Zmes každý deň skontrolujeme, premiešame ju, aby sa prevzdušnila, a z povrchu zozbierame prípadnú penu. Po niekoľkých dňoch sa na povrchu začne tvoriť hustejšia vrstva – začína rásť materská kvasná kultúra baktérií. V tejto fáze prestaneme miešať. Rozvinie sa octová príchuť a tekutina sa vyčíri.

recept postupPo mesiaci začneme tekutinu čistou lyžičkou ochutnávať. Keď sa nám jej kyslosť pozdáva, precedíme ju cez mušelín a prelejeme do fliaš. Nie je na prekážku, ak sa v uskladnených fľašiach vytvorí sediment.

ruža a liečivé receptyPrečítajte si tiež
Ruža a liečivé recepty na ružový med, olej, čaj či ocot.

Počítajte s tým, že prvý raz môže trvať aj niekoľko mesiacov, kým získate tú správnu chuť. Každá ďalšia várka však bude rýchlejšie hotová. Len čo máte založenú materskú kvasnú kultúru, do pohára už len pridávate vodu a kúsky jabĺk. necháte ich fermentovať.
Pri čistení nádoby opatrne vyberte kvasnú kultúru a pohár zľahka opláchnite vodou. Nepoužívajte saponáty.

Foto: Pixabay.com, Unsplash.com


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Avatar