Verili by ste, že človek, ktorý veľmi dôsledne vyradí alebo nahradí bielu múku a všetky výrobky z nej celozrnnou, môže za rok zhodiť až do 5 kg čistého tuku? Zistila to v roku 2010 doktorka Sadie Barr a v prospech celozrnnej múky hovorí množstvo argumentov.
Prípadne vyraďte bielu múku, kde to je možné – napríklad aj pri chlebíku, ktorý si urobíte doma. Vyskúšajte orieškový chlebík bez múky od fitnesky Renáty Šípošovej.
„Recept mám od kamarátky a patrí k mojím obľúbeným,“ tvrdí Renáta. „Môžeme ho zaradiť kedykoľvek počas dňa, teda aj na večeru. Samozrejme, všetko s mierou :-). Ja ho mám najradšej len s maslom.“
Orieškový chlebík bez múky
Suroviny:
2 hrnčeky na jemno zomletých mandlí
1 hrnček vlašských orechov (tie sa nemusia pomlieť iba podrviť)
½ hrnčeka slnečnicových semienok
3 lyžice podrvených ľanových semienok
2 lyžice konopných semienok
2 lyžice chia semienok
štipku himalájskej soli
1 lyžičku sódy bikarbóny
4 vajcia
Postup:
1.Všetko zmiešame a dáme do formy vyplnenej papierom na pečenie.
2. Šup do rúry rozpálenej na 180 stupňov na 1 hodinu.
Také jednoduché, však? 🙂
1 krajec takéhoto orieškového chleba má pritom 240 kalórií, 10 g bielkovín, 19 g tuku a 5 g sacharidov.
Množstvo ďalších fit receptov nájdete v knihe Z fitka do kuchyne 2 s podtitulom „alebo čo jesť počas celého dňa a nepribrať“.