Nenabažili ste sa ešte tekvicových receptov? Vyskúšali ste už okrem polievky aj iné, napríklad sladké pokrmy z tekvice? Prinášame vám recept na vynikajúce, jemné a nadýchané tekvicové lievance, ktoré sú plnené osviežujúcim džemom – napríklad marhuľovým. Vyskúšajte, výsledkom budete nadšení 🙂
Mimochodom, tekvica sa v posledných rokoch stala mimoriadne obľúbenou surovinou. I keď sa dá kúpiť celoročne, jej pravý čas prichádza na jeseň, kedy sa regály obchodov plnia rôznymi druhmi tekvíc. Mimoriadnu obľubu si získala tekvica Hokkaidó. Je chutná, dá sa z nej pripraviť množstvo rôznych druhov receptov a benefitom pri jej spracovaní a príprave je aj to, že ju nie je potrebné olúpať.
Ako vybrať dobrú tekvicu?
Zdravá, a teda aj chutná tekvica, musí mať neporušenú a peknú šupku. Skladovať by sa mala vcelku na chladnom a tmavom mieste, kde pri správnom skladovaní vydrží 2 až 3 mesiace. Tekvicu môžeme spracovať naslano alebo nasladko. Je z nej výborná krémová polievka, omáčka na cestoviny, chutný prívarok, dá sa piecť i plniť, použiť do múčnych jedál i do rôznych druhov koláčov.
A možno ste nevedeli, že tekvica obsahuje 5-krát viac provitamínu A v porovnaní s mrkvou!
Vyskúšajte tiež
Recept na hokkaidový koláč s čokoládou.
Jednoduchý návod, ako upiecť tekvicu Hokkaidó vcelku
Tekvica Hokkaidó je známa tým, že ju netreba pri príprave lúpať. To je síce výhoda, ale nič to nemení na tom, že nakrájať tekvicu dá občas poriadne zabrať, pretože je mimoriadne tvrdá. Máme pre vás jednoduchý návod, ako si s tvrdou tekvicou poradiť.
Buď ju môžete vložiť na 20 – 30 minút do rúry vyhriatej na 200 stupňov Celzia, kedy povrch pekne zmäkne a po miernom ochladení sa vám s ňou bude ľahko pracovať a nakrájať ju bude doslova hračka.
Druhou možnosťou je tekvicu piecť až 45 minút pri rovnakej teplote, teda približne na 200 stupňov Celzia. Upečená tekvica sa veľmi ľahko prekrojí a po odstránení jadierok je možné ju rozmixovať na jemné pyré, vhodné do koláčov, polievok, prívarkov, omáčok, a podobne.
Pred pečením nezabudneme tekvicu umyť, zľahka osušiť, spodok zrezať, aby bola stabilná a uložiť ju na plech vystlaný papierom na pečenie.
RECEPT na výborné tekvicové lievance
Ak ste už robili bežné lievance, vyskúšajte aj tieto tekvicové, ktoré sú plnené marhuľovým džemom. uvidíte, že si ich zamilujete 🙂
SUROVINY
- 300 g hladkej múky
- 200 g tekvicového pyré ( z tekvice Hokkaidó)
- 350 ml mlieka (môže byť aj rastlinné)
- 2 celé vajcia
- 30 g hnedého cukru
- ½ ČL (čajovej lyžičky) soli
- 1 ČL mletej škorice
- 1 ČL kypriaceho prášku
- 1 ČL sódy bikarbony
POSTUP:
Tekvicu Hokkaidó vcelku upečieme v rúre – trvá to cca 45 minút na 200 stupňov Celzia.
Upečenú tekvicu po miernom vychladnutí rozkrojíme, vyberieme jadierka a rozmixujeme ponorným mixérom na jemné pyré.
Oddelíme bielka od žĺtkov. V miske vymiešame žĺtky s hnedým cukrom, mletou škoricou a štipkou soli.
Keď sa cukor roztopí, pridáme tekvicové pyré, mlieko (môže byť aj rastlinné) a hladkú múku preosiatu s práškom do pečiva a sódou bikarbonou.
Bielka vyšľaháme na tuhý sneh a opatrne ich zapracujeme do pripravenej zmesi.
Panvicu na palacinky si vymastíme olejom (môže byť slnečnicový, ale aj napr. kokosový).
Postupne nalievame cesto do tvaru menších lievancov. Do stredu pridáme trochu marhuľového džemu a zakryjeme tenkou vrstvou cesta.
Keď sa objavia bublinky, lievance prevrátime na druhú stranu a dopečieme.
Hotové lievance môžeme poliať javorovým sirupom alebo medom.
Dobrú chuť!
Foto: autorka/LepšíDeň.sk