Tekvicová polievka na víne. Recept pre dospelých na bežný, aj sviatočný deň

LinkedIn

Tekvicová polievka je typické jesenné či zimné jedlo. Takáto pochúťka príjemne zahreje a zároveň i zasýti. Receptov na rôzne druhy tekvicových polievok je veľa. Možno si poviete, že ste sa ich už presýtili. Vyskúšajte však náš tip s bielym vínom a uvidíte, že neoľutujete 🙂

Takže ponúkame netradične – polievku na víne. Hovoríte si, že to nie je možné? Omyl. Správne urobený cibuľový základ dostane tú pravú chuť.
Takejto polievke sa poteší nejeden stravník a navyše je vhodná aj pre tých, ktorí si nemôžu dovoliť konzumovať napríklad klasické mlieko či smotanu. Potravinových alergií je čoraz viac a naša polievka môže slúžiť ako vynikajúca náhrada klasických polievok, ktoré sa ale zaobídu bez smotany.

 

Tekvicová polievka na víne

zdravá tekvicaO výživových plusoch tekvice asi nemusíme veľa hovoriť. Biológovia dokázali, že tekvica ukrýva viac dôležitých prospešných látok, ako by sme čakali. Podporuje trávenie, pomáha udržiavať mladosť, posilňuje imunitu, udržiava zdravé oči a pomáha zmenšovať tukové vankúšiky.
Obsahuje len málo kalórií, no dostatok vitamínu A, B1-tiamín a B2-ribofalvín, tiež minerálne látky ako draslík, vápnik, horčík a železo, či zinok.
Ak varíte aj pre deti, tak to víno pokojne vynechajte, alebo si pripravte dve varianty.
Na dochutenie a dozdobenie použite tekvicový olej, prípadne ak máte pražené tekvicové jadierka (tie sme my už nemali, rýchlo sa totiž míňajú).
Poďme na to, príprava je skutočne jednoduchá a ešte k tomu aj rýchla!

SUROVINY

recept na tekvicovú polievku

  • tekvica
  • menší sladký zemiak
  • červená šošovica (netreba namáčať)
  • 1 cibuľa, cesnak, pažítka a podľa chuti prípadne aj čili paprička
  • 1 kokosové mlieko/kokosový krém
  • biele víno
  • koreniny: čierne korenie, soľ, muškátový orech a podľa chuti prípadne aj ďumbier pre tých, ktorí majú radi štipľavejšie polievky

 

POSTUP

recept postupNa začiatok si urobte dobrý cibuľový základ na olivovom oleji (prípadne aj kokosovom), ktorý nakoniec podlejte bielym vínom – ideálne suchým. Pridajte soľ, cesnak, pažítku, ktorá môže byť aj mrazená alebo sušená. My máme v kuchyni vždy po ruke aj sušenú v zaváraninovom pohári.

recept postupPostupne pridáte očistenú a pokrájanú tekvicu, sladký zemiak a premytú červenú šošovicu. Dolejte dostatočným množstvom vody a nechajte povariť.

recept postupPo uvarení stačí celú polievku rozmixovať, opäť dochutiť soľou, čiernym korením, muškátovým orieškom, ďumbierom a môžete tam pridať ešte strúčik čerstvého cesnaku. Tí, ktorí majú radi štipľavé jedlá, pridajte si čili papričku. Nakoniec polievku zjemnite kokosovým mliekom, dodá tomu ten správny šmrnc.
Dobrú chuť!

hokaido polievkaVyskúšajte tiež
Hokkaido polievka – lahodná a krémová.

Náš TIP
Táto polievka nemusí byť zmixovaná celá. Môžete si odložiť pár kúskov sladkých zemiakov a tekvice bokom a potom vložiť naspať do rozmixovanej polievky. Pre odvážnych sa odporúča pridať koliesko čili papričky aj priamo do taniera a, samozrejme, pár kvapiek tekvicového oleja na záver.

Foto: autorka


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Martina Baumann

Už odmalička som mala po ruke pero a diár, aby som si zapisovala všetko, čo mi práve napadlo. A už v tom čase som vedela, že keď vyrastiem, tak ma bude živiť práve písanie. Podarilo sa! Najradšej píšem vlastné zážitky z cestovania alebo rozhovory so zaujímavými ľuďmi. Medzitým som stihla vyštudovať žurnalistiku, vyskúšať si prácu v tlačovej agentúre, byť editorkou, redaktorkou, šéfredaktorkou, stať sa PR špecialistkou a vyskúšať si aj hovorcovskú stoličku. Okrem písania mám rada aj našich dvoch kocúrov, psa a slovenské víno. Presne v tomto poradí :-)