Tekvicová polievka je typické jesenné či zimné jedlo. Takáto pochúťka príjemne zahreje a zároveň i zasýti. Receptov na rôzne druhy tekvicových polievok je veľa. Možno si poviete, že ste sa ich už presýtili. Vyskúšajte však náš tip s bielym vínom a uvidíte, že neoľutujete 🙂
Takže ponúkame netradične – polievku na víne. Hovoríte si, že to nie je možné? Omyl. Správne urobený cibuľový základ dostane tú pravú chuť.
Takejto polievke sa poteší nejeden stravník a navyše je vhodná aj pre tých, ktorí si nemôžu dovoliť konzumovať napríklad klasické mlieko či smotanu. Potravinových alergií je čoraz viac a naša polievka môže slúžiť ako vynikajúca náhrada klasických polievok, ktoré sa ale zaobídu bez smotany.
Tekvicová polievka na víne
O výživových plusoch tekvice asi nemusíme veľa hovoriť. Biológovia dokázali, že tekvica ukrýva viac dôležitých prospešných látok, ako by sme čakali. Podporuje trávenie, pomáha udržiavať mladosť, posilňuje imunitu, udržiava zdravé oči a pomáha zmenšovať tukové vankúšiky.
Obsahuje len málo kalórií, no dostatok vitamínu A, B1-tiamín a B2-ribofalvín, tiež minerálne látky ako draslík, vápnik, horčík a železo, či zinok.
Ak varíte aj pre deti, tak to víno pokojne vynechajte, alebo si pripravte dve varianty.
Na dochutenie a dozdobenie použite tekvicový olej, prípadne ak máte pražené tekvicové jadierka (tie sme my už nemali, rýchlo sa totiž míňajú).
Poďme na to, príprava je skutočne jednoduchá a ešte k tomu aj rýchla!
SUROVINY
- tekvica
- menší sladký zemiak
- červená šošovica (netreba namáčať)
- 1 cibuľa, cesnak, pažítka a podľa chuti prípadne aj čili paprička
- 1 kokosové mlieko/kokosový krém
- biele víno
- koreniny: čierne korenie, soľ, muškátový orech a podľa chuti prípadne aj ďumbier pre tých, ktorí majú radi štipľavejšie polievky
POSTUP
Na začiatok si urobte dobrý cibuľový základ na olivovom oleji (prípadne aj kokosovom), ktorý nakoniec podlejte bielym vínom – ideálne suchým. Pridajte soľ, cesnak, pažítku, ktorá môže byť aj mrazená alebo sušená. My máme v kuchyni vždy po ruke aj sušenú v zaváraninovom pohári.
Postupne pridáte očistenú a pokrájanú tekvicu, sladký zemiak a premytú červenú šošovicu. Dolejte dostatočným množstvom vody a nechajte povariť.
Po uvarení stačí celú polievku rozmixovať, opäť dochutiť soľou, čiernym korením, muškátovým orieškom, ďumbierom a môžete tam pridať ešte strúčik čerstvého cesnaku. Tí, ktorí majú radi štipľavé jedlá, pridajte si čili papričku. Nakoniec polievku zjemnite kokosovým mliekom, dodá tomu ten správny šmrnc.
Dobrú chuť!
Vyskúšajte tiež
Hokkaido polievka – lahodná a krémová.
Foto: autorka