Druhá polovica leta a jeseň je o tekviciach, z ktorých vytŕča predovšetkým hokaido. Kráľovná tekvíc, nádherne sfarbená do oranžova doslova svieti na záhradke, na pultoch tržníc a napokon aj na stole. Vedeli ste, že je to veľmi zdravá zelenina? Nielenže má nízku kalorickú hodnotu, ale nájdete v nej vitamíny A, B, C, E a K, tiež kyselinu listovú, betakarotén, železo, draslík…a takto by sme mohli pokračovať.
Naozaj ide o zdraviu prospešnú zeleninu, z ktorej sa dá všeličo uvariť, upiecť a udusiť. Pozrite si niektorý z našich receptov na tekvicové pesto, alebo tekvicový koláčik.
Teraz si však dajme tento super RECEPT – hokkaido polievka, ktorá vôbec nie je ťažká a zachutí aj deťom, uvidíte.
Hokaido sa odporúča aj pri kardiovaskulárnych problémoch, znižuje krvný tlak aj vysoký cholesterol. Môžu ho jesť aj diabetici. Navyše je skvelou prevenciou proti rakovine hrubého čreva, zabraňuje nádorovému bujneniu a chráni bunky pred voľnými radikálmi.
Hokaido sa odporúča tehotným ženám, najmä vďaka kyseline listovej, vitamínom a minerálnym i stopovým prvkom.
Hokkaido polievka | RECEPT
Niekoľko základných surovín a vyčaríte výbornú polievku. Nielen na obed, ale určite si vaši blízki doprajú aj na večeru. Pod článkom nájdete dve videá – jedno ako najľahšie nakrájať hokaido a druhé na podobnú verziu hokaido polievky.
SUROVINY
- 1 hokkaido strednej veľkosti
- 1 zemiak
- 2 lyžice oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- ½ cibule
- bujón alebo zeleninový vývar (nemusí byť)
- smotana na šľahanie
- rožky alebo chlieb (aj staršie) na krutóny
- trošku masla
- soľ, vegeta, muškátový orech a korenie na dochutenie
POSTUP
Hokaido dobre umyte, prekrojte napoly a vydlabte stredovú časť, čiže dužinu a jadierka. Nakrájajte na kocky. Očistite zemiak a nakrájajte ho na kocky – nemusíte ho použiť, ale lepšie zahustí polievku.
Hokaido použijeme aj so šupkou, ktorá ukrýva veľa vitamínov a zdraviu prospešných prvkov. Vezmite hrniec, nalejte olej a orestujte na ňom cibuľku. Potom vsypte nakrájané hokaido a zemiak. Chvíľu smažte.
Potom do hrnca podlejte vodu, môžete aj s bujónom alebo zeleninovým vývarom. Ale nemusíte, nie je to nutné. Kúsky hokaida musia byť celé ponorené, dajte vody tak 1-2 cm nad ne. Okoreňte, osoľte a rozpučte cesnaky. Premiešajte.
Zakryté pokrievkou varte, kým hokaido nezmäkne. Po zovretí na miernom ohni to môže trvať cca 20 minút. Potom všetko rozmixujte ponorným mixérom a pridajte sladkú smotanu a trošku muškátového orecha. Opäť nechajte zovrieť a odstavte z plameňa.
Zatiaľ si pripravte krutóniky. Nakrájajte aj staršie rožky alebo chlieb na kocky, opečte na panvici s troškou masla. Pomaly, postupne, aby sa nepripálili.
Podávajte hokaido polievku, posypte krutónmi alebo semienkami: slnečnicovými, tekvicovými či ľanovými. Prípadne môžete dozdobiť troškou kyslej smotany.
Dobrú chuť!
Pozrite si VIDEO, ako najľahšie nakrájať hokaido:
Video – veľmi podobný recept na hokaido polievku: