Kokosové ježe, či medové kocky v kokose. Super recept

LinkedIn

Majú rôzne názvy: máčané čokoládovo-kokosové kocky, medové kocky v kokose, kokosové ježe, kokosoví ježkovia. Alebo tiež lamingtonky.
Stále však ide o jednoduchý vláčny dezert, ktorý sa rozplýva na jazyku. Nič zložité a pritom máte z neho dobrý pocit. Nadýchaný koláčik ako stvorený na nedeľné popoludnie. Vynikajúca kombinácia čokolády a kokosu.

A propos, lamingtonky – ono sa to volá pôvodne lamington cake a ide o dezert austrálskeho pôvodu. Niekedy ako samostatné kocky, občas dve kocky zlepené vrstvou krému alebo jahodovým džemom. Bežne ich ponúkajú v austrálskych, juhoafrických, či novozélandských kaviarňach, baroch, obchodíkoch.
Lamingtonky pomenovali podľa lorda Lamingtona, ktorý bol guvernérom Queenslandu v rokoch 1986 až 1901. Jeho šéfkuchár mal pripraviť pre nečakaných hostí nejaký jednoduchý a dobrý dezert. A tak nakrájal akési špongiovité koláčiky, namočil ich do čokoládovej polevy a obalil v kokose. Lady Lamingtonová bola taká očarená, že si hneď vyžiadala o recept.

 

Recept na kokosové ježe

kokosové ježeExistuje viacero receptov, ktoré sa mierne odlišujú. Recept nižšie je klasický, ale robia sa aj fit kokosové ježe (bez múky, sladené len medom, základom sú ovsené vločky a jogurt).
A napríklad Adriana Poláková dáva do ježov karamel. Bežným postupom pripraví karamel, vleje vodu, stále mieša až získa karamelovú vodu. Tá dodá kokosovým ježom špeciálnu karamelovú chuť, ktorá sa vám zapáči, ak milujete karamel. Pozor, karamelovú vodu vlievame k vyšľahaným vajíčkam vychladenú.

Suroviny

  • 400 g hladkej múky
  • štipka soli
  • 1 balíček kypriaceho prášku do perníka
  • 2 lyžice medu
  • 4 vajcia
  • 80 g práškového cukru
  • 100 ml kyslej smotany
  • kokosová múčka

 

Poleva:

  • 500 ml vody
  • 200 g kryštálového cukru
  • 120 g stuženého tuku
  • 2 lyžice kakaa
  • 2 lyžice rumu

Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.tvarohová torta

 

POSTUP

recept postupPreosiatu múku premiešame so soľou a kypriacim práškom. Tekutý med, žĺtky a práškový cukor vymiešame do peny. Postupne vmiešame smotanu, múku a môžeme premiešať mixérom. Potom pridáme tuhý sneh z bielkov.

recept postupCesto prelejeme na vymastený a múkou/krupicou vysypaný hlbší plech cca 20×20 cm. Pečieme asi 30 minút v rúre vyhriatej na 180 °C .

recept postupVodu, cukor, stužený tuk a kakao zatiaľ za stáleho miešania varíme asi 5 minút. Občas premiešame a necháme trochu vychladnúť. Pridáme rum a premiešame.

recept postupVychladnutý múčnik pokrájame na kocky alebo obdĺžniky vo veľkosti rezov. Každý jemne namočíme v poleve, môžeme v nej nechať tak do 20 sekúnd, aby koláčik nasiakol. A napokon obalíme v kokosovej múčke.

Ak máte radi podobné jednoduché a chutné koláče, dezerty, inšpirujte sa v knižke Torty a zákusky od Zdenky a Vladimíra Horeckých. Nájdete v nej 90 receptov na torty a sviatočné zákusky, ale aj recepty na rezy, koláče, bábovky a sladké chlebíčky.

 

Foto: Wikimedia, Príroda


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Avatar