Plnené oriešky. Tradičný recept na maškrtu ku káve

Aj vy ste ako deti zvykli plniť formičky na orechy jednoduchou plnkou? Nič zložité, ale vznikol z toho koláčik, ktorí sme milovali. Radi si na to obdobie zaspomíname 🙂 , hoci teraz sa už plnené oriešky tak často nerobia. Čo je však škoda.
Vyskúšajte tento recept na plnené oriešky. Je to veľmi starý receptík, ale nesmierne chutný. Oriešky môžete urobiť obyčajné alebo kakaové. Hneď po upečení sú oriešky jemné, krehké a geniálne pečivo ku kávičke.
Formičky na oriešky stoja pár eur, asi 30 kusov za 3-4 eurá. Tak hor sa na to, urobte si maškrtu na víkend.

 

Recept na plnené oriešky

Suroviny

  • 300 g hladkej múky
  • 300 g hrubej múky
  • 250 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 250 g mletých orechov
  • 1 lyžica kakaa
  • práškový a vanilkový cukor na obaľovanie
  • 1 vajce
  • 1 vanilkový cukor

 

Krém:

  • 4 vajcia
  • 200 g práškového cukru
  • 200 g masla

 

Vyskúšajte aj ďalšie naše RCEPTY.mliečne rezy

Postup

recept postupDo preosiatej múky dáme postrúhané maslo, práškový a vanilkový cukor, mleté orechy, vajce, kakao a na doske vypracujeme vláčne cesto. Formičky na oriešky vymastíme, posypeme múkou a do každej vtlačíme kúsok cesta (neplníme nahrubo, lebo cesto pri pečení narastie).

recept postupNaplnené formičky poukladáme na plech a pri strednej teplote upečieme do ružova. Upečené oriešky vyklopíme na dosku a necháme vychladnúť.

recept postupKrém pripravíte jednoducho – vajíčka rozšľaháte, položíte nad paru a postupne do nich pridávate cukor. Šľaháte, kým zmes nezhustne. Za občasného miešania necháte vychladnúť. Maslo vymiešate do peny a spojíte ho s vychladnutou zmesou.

recept postupPotom oriešky natierame krémom a po dva spájame. Nakoniec ich obalíme v zmesi práškového a vanilkového cukru.
Dobrá rada: Oriešky sú lepšie, keď ich necháme 1 – 2 dni v chlade odležať.

Mimochodom, ak máte radi podobné klasické a tradičné recepty, siahnite po knižkách Renata Magáta, alebo Zdenky a Vladimíra Horeckých. Tento pár napísal už množstvo skvelých kuchárskych kníh na tradičné i sviatočné jedlá a dezerty. Napríklad ich knižka Varíme a pečieme na sviatky ponúka 150 receptov na polievky, predjedlá, šaláty, slané jedlá a múčniky, ale aj jedlá na Fašiangy, Valentína, či Veľkú Noc.

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 405x, 1 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: