Zdravá tekvica. A tekvicový koláčik pre maškrtné jazýčky

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Muškátová i maslová tekvica. Hokkaido, veľkoplodá, okrasná, či špagetová tekvica. Existuje ich nespočetné množstvo a rovnako mnohorako sa dajú spracovať: na sladko, na slano, na kyslo…stačí zapojiť fantáziu a vymýšľať. Tekvica síce nemá ktovieakú energetickú hodnotu, ale obsahuje až 90% vody a plno stopových prvkov, zinok a minerálne látky. K tomu vitamíny A, D, E a C, takže posilňujú imunitu a podporujú rast svalov. Aj preto by sme ju mali zaradiť do jedálnička, najmä v sezóne.

Máme pre vás niekoľko tipov, ako všelijako nám tekvica prospieva, aby sme vás presvedčili, že sa ju oplatí jesť aj častejšie. A pridáme recepty na tekvicové pesto a skvelý tekvicový koláčik, po ktorom si oblížete všetky prsty 🙂
Mimochodom, dužina tekvice je pri varení a pečení skvelá, keďže absorbuje každú chuť veľmi rýchlo. Je tiež ľahko stráviteľná a nevyvoláva alergie. Z pečených plátkov si môžete urobiť chutné čipsy, môžete ňou vylepšiť chuť nákypov, pridať ju k zapekanému mäsu. Vynikajúco sa kombinuje s inou zeleninou a korením.

 

Fit z tekvice

Tekvica obsahuje aj vlákninu, takže vďaka nej zasýti, zlepší trávenie a rozhýbe peristaltiku. „Okrem pečených či varených jedál sú tekvice perfektné aj v prívarkoch, šalátoch či polievkach,“ radia kočky z Fitshaker.sk v novom Fitness Diári na rok 2018. „Príroda to navyše zariadila tak, že sa nemusíte uspokojiť len s týmto výberom. Svojmu telu i chuťovým bunkám určite ulahodíte, ak siahnete aj po tekvicových semienkach, ktoré sú bohaté na minerály a vitamíny, no predovšetkým sú mimoriadne vzácnym zdrojom aminokyseliny tryptofán, ktorá eliminuje sklony k depresiám.“

fitness diárTakýchto skvelých tipov a rád sa vo Fitness diári nachádza plno.
Dozviete sa napríklad aj to, že tmavozeleným zázrakom je tekvicový olej, ktorý obsahuje až 90 % nenasýtených mastných kyselín, vitamíny a minerály vrátane takých, ktoré vaše telo nutne potrebuje a nedokáže si ich samo vyrobiť.

Hlad i osteoporózu zaženiete tekvicovými listami, ktoré sú často podceňované. Je to však veľká škoda, pretože mix živín, ktoré obsahujú, pomáha pri chudokrvnosti, cukrovke, ale aj napadnutí parazitmi. Tekvicové listy sa prikladajú aj na vyvrtnuté členky, aby zmiernili bolesť a urýchlili liečbu.

 

Ako tekvica vydrží dlho čerstvá?

  • Zbierajte ich so stopkou do prvých mrazov.
  • Na slniečku alebo na teplom mieste v izbe ich rozložte tak, aby mohli približne dva týždne schnúť a dozrievať.
  • Neukladajte ich na seba, aby si ich nepoškodila.
  • Pamätajte na to, že tekvice nemajú radi vlhko a ak majú vydržať čo najdlhšie, potrebujú stabilnú teplotu do 20 stupňov.

Aj takéto tipy sa dozviete vo Fitness diári 2018. Plno zdravých receptov, prehľadná tabuľka Moje tréningy a moja strava, zdravé tipy a rady, extra dávka motivácie od úspešných fitnes tréneriek, inšpiratívne citáty a parádne cviky (napríklad na správne sedenie – tie sa nám zídu vždy, tiež na správne držanie tela alebo 5 Tibeťanov).
Proste originálny diár na cestu za zdravím, krásou a šťastím pre budúci rok 🙂

Tak a teraz zasa späť k tekvici. Máme pre vás dva receptíky.

fitness diár

Tekvicové pesto

Suroviny

  • 70 g tekvicových semien
  • 40 g parmezánu
  • 4 stonky petržlenovej vňate
  • asi 15 bazalkových listov
  • ½ menšieho strúčika cesnaku
  • asi 100 ml olivového oleja
  • soľ
  • čerstvo pomleté čierne korenie

POSTUP

  1. Tekvicové semená pražíme nasucho na panvici, kým nezačnú voňať. Potom ich hneď dáme na tanier a necháme vychladnúť.
  2. Nastrúhame parmezán. Umyjeme petržlenovú a bazalkovú vňať, osušíme a petržlenové lístky otrháme zo stoniek.
  3. Všetky suroviny okrem olivového oleja, soli a korenia dáme do malého mixéra alebo do mažiarika. Všetko spolu mixujeme (alebo roztĺkame), pričom postupne prilievame olivový olej. Napokon osolíme a okoreníme.
  4. Takéto tekvicové pesto je vhodné na cestoviny alebo ako dip k mäsu a rybám. Ak si chcete pesto odložiť, naplňte  ním pohár, vrch uhladíte, zalejete olivovým olejom a pohár uzatvoríte. V chladničke vydrží najmenej 1 mesiac.

tekvica pesto

Tekvicový koláčik

Tekvica hokkaido patrí medzi najobľúbenejšie suroviny jesene! Táto zelenina má málo kalórií a veľa pozitív. Tekvica hokkaido je vhodná aj pri detoxikácii, nakoľko prečisťuje organizmus od nežiaducich látok. Takže dievčatá z Fitshaker.sk vymysleli aj super tekvicový koláčik, na ktorom si pochutnáte. Teda konkrétne Paťka Čeľovská, ktorá miluje pečenie a varenie už od detstva.

SUROVINY

Na korpus:

  • 1 lyžičku prášku do pečiva bez fosfátov
  • 150 g masla
  • 3 vajcia
  • 300 g pohánkovej alebo ryžovej múky

Na náplň:

  • 800 g tekvice hokkaido
  • 250 g jemného tvarohu
  • 2 vajcia
  • 100 g medu/ iného sladidla
  • štipku škorice
  • ovocie (Patrícia použila černice)

Pozrite si ďalšie naše RECEPTY.lepsiden recepty

POSTUP:

  1. Rúru si vyhrejeme na 200°. Zmiešame múku, vajíčka, prášok do pečiva a roztopené maslo. Miesime rukou, cesto je lepkavejšie. Cesto rukou popritláčame na dno a okraje okrúhlej nádoby na pečenie, poprepichujeme vidličkou. Takto pripravený korpus dáme piecť na 10 minút do vyhriatej rúry.
  2. Na náplň si pripravíme pyré z tekvice a to tak, že ju prerežeme na polovicu, vyberieme semienka a aj so šupkou ju nakrájame na kocky a v malom množstve vody varíme do zmäknutia (alebo si ju môžeme pripraviť na pare). Po uvarení vodu scedíme a tekvicu rozmixujeme. Do tekvicového pyré pridáme ostatné suroviny a poriadne premiešame.
  3. Tekvicovú hmotu vylejeme do upečeného korpusu a pečieme ďalších 50 minút.

tekvica koláčik


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.