Slonia slza s mandľami. Lahodný retro recept pre celú rodinu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Lahodná slonia slza patrí k tým dezertom, ktorý si budú pravdepodobne pamätať aj naši rodičia. Tento tradičný koláč poteší tých najmenších, ale aj dospelých labužníkov vďaka vyváženej kombinácii čokolády, banánu, kakaového piškótového cesta a orechového krému. Vhodný je na sviatočnom stole, ale aj v bežnú nedeľu, či nejaký sviatok…povedzme na Valentína 🙂
Piekli ho aj v televíznej šou Pečie celé Slovensko a veru, niektorých potrápil. Cukrárka Jožka Zaukolcová vtedy poradila, čo musí mať naozaj dobrá slonia slza. Nižšie nájdete jej odporúčanie.

Recept na sloniu slzu

V strede tohto retro dezertu sa nachádzajú čerstvé kusy banánu a práve táto zložka robí koláč takým výnimočným, že sa na našich stoloch objavuje dodnes. Banány sú okrem iného plné vlákniny či hormónu tryptofánu, tzv. hormónu šťastia. Zmierňujú pálenie záhy a vďaka draslíku pomáhajú k správnej činnosti srdca.

Na to, aby slonia slza vyzerala, ale aj chutila tak, ako má, je potrebné, aby piškótový korpus bol rovnomerne rozotretý v tenkej vrstve. Orieškový krém, ktorý sme v tomto recepte ozvláštnili aj o porciu mandlí, by mal obsahovať orechy namleté na stredne hrubo. Posledným dôležitým pravidlom je, aby sme banán umiestnili do dvoch tretín korpusu. Po preložení cesta by tak mal vytvoriť žiadaný tvar slzy.

SUROVINY

dezert-slonia-slza-suroviny

Cesto:

  • 6 vajec
  • 150 g práškového cukru
  • 100 g hladkej múky
  • 30 g kakaa
  • Štipka soli

Krém:

  • 250 g masla
  • 70 g vlašských orechov
  • 80 g mandlí
  • 3 PL mlieka
  • 150 g práškového cukru
  • 3 PL rumu
  • 1 ČL vanilkovej pasty

Plus pripravte si banány (čo najrovnejšie) a čokoládu na polevu

POSTUP

recept postupAko prvé si pripravíme cesto. Rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia a oddelíme si žĺtky od bielkov. Žĺtky a práškový cukor vyšľaháme do peny. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý jemne vmiešame do žĺtkovej zmesi. Pridáme múku spolu s kakaom a štipkou soli a znova jemne premiešame. Zmes vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme. Pečieme približne 15 minút.

recept postupMedzitým ako sa korpus pečie, si pripravíme krém. Orechy zmixujeme na stredne hrubé kúsky, zalejeme tromi polievkovými lyžicami horúceho mlieka a necháme odstáť. Maslo najskôr pár minút prešľaháme mixérom a následne do neho pridáme práškový cukor. Znova šľaháme niekoľko minút. Na záver do neho pridáme odstáte orechy, vanilkovú pastu a rum.

recept postupCesto po vytiahnutí z rúry necháme trochu vychladnúť. Kým je ešte teplé, opatrne z neho stiahneme papier na pečenie. Cesto preložíme na podložku a do jeho stredu položíme zrolovanú kuchynskú utierku. Polovicu cesta cez utierku opatrne preložíme, aby vznikol tvar slzy a necháme úplne vychladnúť.

postup-recept-slonia-slza

recept postupPo vychladnutí utierku vyberieme a opatrne natrieme celé vnútro korpusu krémom. Do stredu vložíme banány, ktoré ešte potrieme ďalšou vrstvou krému. Cesto znova preklopíme do tvaru slzy. Zvyšným krémom potrieme povrch korpusu tak, aby bolo vrstva čo najrovnomernejšia.

recept postupČokoládu si rozpustíme vo vodnom kúpeli a povrch koláča ním pofŕkame alebo celý rovnomerne oblejeme.
Koláč necháme na niekoľko hodín stuhnúť v chladničke.
Dobrú chuť!

Slonia slza podľa Jožky Zaukolcovej
  • Slonia slza by mala mať krásnu lesklú čokoládu.
  • Kakaový piškótový korpus by mal byť v tenkej a rovnomernej vrstve.
  • Aby bol orieškový krém dokonalý, vlašské orechy nesmú byť namleté najemno, ale ani nahrubo.
  • Banán by mal byť umiestnený v dvoch tretinách korpusu, aby sa po preložení vytvoril zo zákusku tvar slzy.

dezert-slonia-slza

Foto: LepšíDeň.sk/autorka


Zdielať

About Author

Klaudia Plevová

Volám sa Klaudia, pochádzam zo západného Slovenska a som predovšetkým manželka a matka. Mám vyštudovaný odbor Ekonomika a manažment podniku na Žilinskej univerzite v Žiline. Som milovníčkou udržateľného a zdravého životného štýlu. Mám rada veľa pohybu rôzneho druhu, pomalú módu, dobrú kávu či film, a v neposlednom rade varenie a pečenie.

Komentáre sú uzavreté.