Potrebujete rodinke (a najmä deťom) rýchlo urobiť dobrý a chutný obed? Je sezóna marhúľ a zostalo vám ich prebytok? Alebo jednoducho máte radi marhule a chcete si urobiť nejakú rýchlu a jednoduchú dobrotu? Vyskúšajte tieto marhuľové guľky z tvarohového cesta.
Najmä v júni a v júli, keď dozrievajú marhule je to naše pomerne časté jedlo 🙂 Marhule sú úžasné šťavnaté ovocie, ktoré sa dajú spracovať na rôzne spôsoby – nielen klasicky zavariť, urobiť z nich džem, dať na koláč, ale aj takéto tvarohovo-marhuľové guľky stoja za to! Prečítajte si benefity marhúľ v našom článku a pridali sme tam aj recept na vynikajúci marhuľový džem.
Ak nepestujete marhule a v obchodoch sa vám zdajú drahé, vyskúšajte samozber marhúľ. Existuje viacero lokalít, kde si ich môžete ísť nazbierať a za dobrú cenu. LepšíDeň.sk pre vás každý rok mapuje miesta, kde sa robí samozber marhúľ – lokalita, cena, kontaktné údaje.
Marhuľové guľky z tvarohového cesta
Stačia vám tradičné suroviny, z ktorých takmer všetky máte možno aj teraz doma v skrinke alebo v špajzi. K tomu šťavnaté marhule. No a tvarohové cesto si pripravíte jednoducho a rýchlo, pritom sa ani nelepí. Vyskúšajte s nami.
Ako posýpku môžete zvoliť tú podľa seba – opražená strúhanka, mak s cukrom, granko…možností je veľa.
SUROVINY
- 500 g jemného tvarohu
- 4 vaječné žĺtky
- 300 g polohrubej múky
- štipka soli
- 15 stredne veľkých marhúľ
- strúhanka
- práškový cukor
- maslo
POSTUP
V miske spracujte suroviny na cesto – čiže múka, soľ, tvaroh a žĺtka. Ak by sa cesto lepilo, prisypte trocha múky.
Cesto rozdeľte na asi 40 g časti, ktoré roztlačte, do stredu položte vykôstkovanú marhuľu (tú rozkrojte na polovicu) a v dlaniach vytvorte gulôčku. Takto pripravíte asi 25-30 guliek. Pokoje si na pomoc zavolajte deti, zvládnu to aj ony a budú mať radosť zo svojich výtvorov 🙂
Do veľkého hrnca dajte vodu, jemne osoľte a nechajte zovrieť. Vložte guľky a po vyplávaní na povrch ich ešte asi 5 minút povarte na miernom ohni. Vyberte ich sitkom a prepláchnite vodou.
Dávajte ich do misky, kde je zmäknuté maslo a posypete posýpkou: nasucho opraženou strúhankou, makom s cukrom, grankom ap. Môžete ešte dozdobiť čerstvou mätou, pridať kúsok čerstvej marhule.
Dobrú chuť!
Foto: LepšíDeň.sk