Tiež milujete sladučké a lahodné osie hniezda? Nemáte však odvahu upiecť si ich z kysnutého cesta? To je možno problém viacerých gazdiniek a tak si ich napokon kúpia iba v obchode. Je to istota…ale nie taká chutná, ako keď si ich urobíte doma.
Máme pre vás skvelý kompromis. Tento recept vás určite nadchne a úžasne rozvonia celý váš dom či byt! Je to vynikajúci koláč, ktorý sa spojí doslova za pár minút, a keďže ho nemusíte nechať vychladnúť, je to perfektná pochúťka na poslednú chvíľu.
Domáce osie hniezda vám zaberú aj dve hodiny, tento koláčik oveľa menej. Pri osách hniezdach pracujete s droždím, kváskom, čoho sa niektoré gazdinky obávajú. Cesto treba dobre spracovať, premiesiť, neskôr prácne rolovať, nakrájať…proste, vyskúšajte tieto našej špeciálne osie hniezda na plech a uvidíte, že si ich zamilujete 🙂
Osie hniezda na plech
Keďže ide o jednoduchý koláč na plech, pečie sa super rýchlo – iba 30 minút! Len čo koláčik pokvapkáte maslovo hnedou cukrovou zmesou, jednoducho ju roztočíte nožom a vložíte do rúry. Víry hnedého cukru vytvárajú štrbiny maslovej dobroty. Celý koláč dochuťte sladkou citrónovou polevou a máte hotovo!
SUROVINY na cesto
- 3 vajíčka
- 150 g kryštálového cukru
- 250 ml mlieka
- 150 g roztopeného masla
- 350 g hladkej múky
- 1 vanilkový cukor
- 1 kypriaci prášok do pečiva
SUROVINY na plnku
- 100 g roztopeného masla
- 100 g hnedého cukru
- 2 PL mletej škorice
SUROVINY na polevu
- 150 g práškového cukru
- citrónová šťava z ½ citróna
- 100 ml šľahačky
Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.
POSTUP
Najprv si pripravíme plnku. Vymiešame zmäknuté maslo s hnedým cukrom a škoricou do jednej hmoty. Pripravíme si zmes suchých surovín. Zmiešame hladkú múku, kypriaci prášok a vanilkový cukor.
Celé vajíčka vymiešame s cukrom na hustú nadýchanú hmotu. Netreba vajíčka deliť na žĺtka a bielka stačí miešať všetko spolu na najvyšších otáčkach približne 8-10 minút.
Do vajíčkovej hmoty postupne zašľaháme mlieko a potom roztopené maslo. Dobre premiešame a za stáleho miešania pridáme zmes suchých surovín. Cesto vylejeme na papierom vystlaný plech. Rovnomerne ho rozotrieme, navrch pridáme plnku a nožom vytvoríme víriky (viď foto).
Koláč vložíme do vyhriatej rúry a pečieme na 160°C, kým okraj nebude zlatistý. Je to približne 30 až 35 minút, ale závisí to prirodzene od vašej rúry.
Tesne pred dopečením koláča si pripravíme polevu. Zmiešame práškový cukor s citrónovou šťavou a postupne pridávame šľahačku. Poleva by nemala byť príliš riedka, na zhustnutie môžete pridať viac práškového cukru. Po upečení koláčika ešte na horúci povrch natrieme polevu a necháme zaschnúť.
Tadááá! Koláč à la osie hniezda je na svete. Vďaka vôni určite nevydržíte, kým vychladne! 🙂
Dobrú chuť!
Foto: autorka/LepšíDeň.sk