Ajvar, chutný poklad z Chorvátska

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Každý z nás má svoje obľúbené kombinácie chutí, ku ktorým sa rád vracia. Vyhľadávaná dovolenková destinácia Slovákov, slnečné Chorvátsko, nám priniesla presne taký kulinársky poklad: pravý Ajvar od chorvátskej značky Podravka.

Obľúbený Ajvar
Ajvar je vyváženou kombináciou stredomorských chutí, po ktorej s radosťou siahame počas celého roka. A aj v čase grilovacej sezóny! Je skvelý ako zeleninová nátierka na chrumkavom chlebíku, príloha ku grilovanému či pečenému mäsu, omáčka do šalátu, dokonca je vynikajúci aj ako dip k hranolčekom. Na Slovensku sme si chuť Ajvaru naozaj obľúbili.

Radšej jemný alebo pikantný Ajvar?

ajvar-jemny-pikantAjvar Podravka je zeleninová príloha pripravená zo zrelých paprík a baklažánu. Zaujímavosťou je, že táto dobrota sa ešte aj v súčasnosti vyrába podľa pôvodného receptu a dlhoročnej tradície značky Podravka. Vďaka šetrnému spôsobu pasterizácie je zachovaná chuť a aj prirodzená farba zeleniny.
S Ajvarom jemnýmpikant si tak užijete autentickú chuť Chorvátska v každom súste. A to všetko bez konzervantov, aróm a umelých farbív. Viac na www.podravka.sk.

Ajvar jemný / pikant Podravka: 2,79 € / 350 g

Recept na šúľance z Ajvaru

recept-sulance-ajvar

Ingrediencie – šúľance:

  • 1 lyžica Ajvaru jemného Podravka
  • 500 g zemiakov
  • 2 šálky (250 g) polohrubej múky
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • maslo

Ingrediencie – omáčka:

  • 1 balenie (250 g) bryndze
  • ¾ balenia (180 ml) kyslej smotany
  • 150 g slaniny
  • pažítka (jarná cibuľka)

POSTUP

recept postupAko prvé si uvaríme umyté zemiaky v šupke. Po uvarení ich necháme vychladnúť a následne ošúpeme. Zemiaky nastrúhame na strúhadle alebo pretlačíme na pyré. Pridáme Ajvar, zmiešame s múkou, soľou, vajcom a vypracujeme cesto. Na pomúčenej pracovnej doske cesto rozdelíme na menšie kúsky, z ktorých tvarujeme klasické malé alebo moderné väčšie šúľance.

recept postupVložíme ich do vriacej vody. Keď vyplávajú na hladinu, varíme ich ešte ďalšie dve minúty. Následne ich vyberieme sitkom alebo dierovanou varechou. Polejeme maslom a premiešame.

recept postupSmotanu a bryndzu zmiešame a dáme zohriať na panvičku. Slaninu nakrájame na malé kocky a orestujeme na ďalšej panvičke. Pažítku nakrájame nadrobno.
Šúľance podávame s omáčkou z bryndze a smotany, slaninkou a pažítkou.

Ajvar spája chuťou

Vôbec nezáleží na tom, či ste vegán, vegetarián alebo milujete mäso. Ajvar je pre všetkých, ktorí majú radi dobré jedlo, milujú stredomorskú kuchyňu a zároveň im záleží na kvalite. Dôraz sa kladie na šetrný proces výroby, ktorým sa zachovávajú prospešné vitamíny a minerály.
Táto chorvátska pochúťka plná zdravia je aj z tohto dôvodu nazývaná kaviárom vegánov a vegetariánov. A preto dokáže Ajvar svojou skvelou chuťou spojiť všetkých, bez ohľadu na to, aké stravovanie preferujú. 

„Pozvite“ Ajvar na grilovačku

ajvar-podravkaInšpirujte sa stredomorskou kuchyňou a pozvite na tohtoročnú grilovačku aj Ajvar Podravka. Stačí jeden Ajvar a grilovačka sa stane kulinárskym zážitkom!
Použite ho ako marinádu na mäso, omáčku do burgerov či ako dip ku grilovanej zelenine.

Pre jednoduché a rýchle dávkovanie je tu Ajvar Squeeze Podravka v praktickom balení. Stačí len otvoriť a vytlačiť presne toľko Ajvaru, koľko práve potrebujete. Dávkovanie Ajvaru Squeeze je zábava a zvládnu to dokonca aj deti. Zahájte tohtoročnú grilovaciu sezónu naozaj chutne!

 Ajvar Squeeze jemný / pikant Podravka: 2,79 € / 310 g

Letný šalát s grilovaným halloumi syrom

letny-salat-halloumi-ajvar

 Ingrediencie – halloumi syr:

  • 100 g sterilizovanej veľkej bielej fazule
  • 1 balenie (225 g) halloumi syra
  • 1 malý zväzok špargle
  • 2 cukety
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 šalotky
  • 200 g zrelých cherry paradajok
  • 1 lyžica kapár
  • ½ zväzku čerstvej majoránky alebo oregana
  • ½ zväzku čerstvej petržlenovej vňate

Ingrediencie – dresing:

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1 lyžička medu
  • 1 lyžička dijónskej horčice
  • 1 lyžica jablčného octu
  • 1 lyžica Ajvaru pikant Podravka (môžeme nahradiť aj Ajvarom jemným Podravka)

Postup – dresing:

Všetky ingrediencie na dresing zmiešame v čistom zaváraninovom pohári, uzatvoríme ho a obsah poriadne pretrepeme. Odložíme bokom. 

Postup – grilovaný halloumi syr

recept postupFazuľu varíme vo vriacej vode 5 minút domäkka. Scedíme a ochladíme ju v studenej vode, potom ju vyberieme a odstránime hrubé biele vonkajšie šupky.

recept postupHalloumi syr a špargľu nakrájame na plátky, cukety nakrájame pozdĺžne. Pokvapkáme olivovým olejom a okoreníme.
Grilovaciu panvicu zohrejeme na vysokú teplotu, pridáme špargľu, cukety a halloumi syr. Všetko ugrilujeme, vyberieme a odložíme.

recept postupŠalotku nakrájame na drobné kolieska, paradajky rozpolíme a navrstvíme na tanier so špargľou, cuketami, halloumi syrom, fazuľou a kaparami.
Halloumi syr a zeleninu pokvapkáme dresingom a posypeme nasekanými čerstvými bylinkami.

ajvar-squeeze

TS, foto: Podravka


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.