Orechové maslá. Sú naozaj zdravé? Druhy masiel a využitie v kuchyni

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Orechové maslá sú v posledných rokoch čoraz obľúbenejšie. Arašidové, pistáciové, mandľové, lieskovo-orieškové, z kešu, či z pekanových orieškov.  Vďaka svojmu zloženiu a blahodarnému účinku na zdravie si vybojovali svoje čestné miesto medzi potravinami zdravej výživy.
– Prečo sú orieškové maslá také zdravé?
– Ako si vybrať spomedzi toľkých druhov?
– Koľko si ich denne môžeme dopriať?
Aj na to odpovieme a pridáme tipy na ich využitie v kuchyni.

Čo je vlastne orechové maslo?

Názov „orechové maslo“ by mali niesť iba tie produkty, ktoré obsahujú 100% orechov bez iných pridaných zložiek. Práve tieto maslá sú najviac prospešné pre naše zdravie. Ich trend k nám zavítal z Ameriky, kde je arašidové maslo známe už mnohé desaťročia. V 19. storočí ho do Ameriky dopravili domorodí Mexičania, ktorí ho sprvu používali ako liek a až potom zistili jeho príjemnú chuť. V Amerike majú tejto pochúťke dokonca venovaný aj národný deň, a to konkrétne 24. január.
Okrem delenia masiel podľa toho, z akých orechov sú vyrobené je dôležité aj delenie jeho konzistencie:

  • Jemné: má konzistenciu krému a je zomleté tak, aby v ňom neboli žiadne kúsky orechov.
  • Chrumkavé: pre tých, ktorí obľubujú chrumkanie medzi zubami je vhodný práve tento typ, v ktorom nájdeme aj nezomleté kúsky orieškov.

Prečo sú orechové maslá zdravé?

Orechy sú bohatým zdrojom zdravých tukov a rastlinných bielkovín. Sú zdrojom minerálnych látok ako je vápnik, selén, zinok a horčík. Pozitívne vplývajú na našu nervovú sústavu, potláčajú stres, zlepšujú koncentráciu a vo veľkej miere ovplyvňujú fungovanie nášho mozgu. Vďaka vysokému obsahu vlákniny dopomáhajú k správnej činnosti čriev a v neposlednom rade sme vďaka nim dlhšie sýty.

Ak máte v hlave varovný signál, že orechy sú predsa tvorené najmä tukom, nemusíte sa obávať. Mastné kyseliny v orechoch pomáhajú k znižovaniu „zlého“ cholesterolu a podporujú práve „dobrý“ cholesterol.

Ktoré maslo je pre vás to „pravé orechové“

Najlepšie je také orechové maslo, ktoré obsahuje 100 % orechov a nič iné.  Takéto maslá sa nazývajú jednozložkové. Veľakrát sa však môžete stretnúť aj s alternatívou, kedy je do masla pridané kvôli ľahšiemu mixovaniu aj malé množstvo oleja. V tomto prípade by mal byť podiel orechov v masle znížený na maximálne 95%. Stretnúť sa tiež môžete aj s pridaním malého množstva soli kvôli zvýrazneniu chuti.

Výrobcovia v snahe napodobniť chuť sladkých čokoládových nátierok často vytvárajú kombináciu viacerých druhov orechov a čokolády. V tomto prípade hovoríme o viaczložkových maslách alebo nátierkach. Tento variant je kalorickejší a sladší, no pre tých, ktorí hľadajú alternatívu k známej Nutelle je výživovo prijateľnejší. V zložení by v tomto prípade nemali mať orechy podiel nižší ako 70% a zvyšok by mala ideálne tvoriť čokoláda.

Vyhnúť by ste sa mali maslám, ktoré obsahujú iba 30 – 40 % orechov. Zvyšok je pravdepodobne tvorený cukrom a olejom. Najčastejšie je v takýchto prípadoch používaný palmový olej, kvôli jeho cenovej dostupnosti. Je dokázané, že vysoké množstvo tohto oleja pre naše zdravie nie je vhodné.

pistaciove-maslo-kremove

Najznámejšie druhy orechových masiel

ikona priborKešu maslo

Kešu orechy obsahujú oproti iným orechom pomerne vysoký obsah železa, ale aj selénu, zinku a horčíka. Má pomerne nízky obsah tuku, ale aj vysoký podiel sacharidov.

ikona priborArašidové maslo

Toto maslo má spomedzi všetkých ostatných najvyšší podiel bielkovín a aj preto je medzi športovcami tak obľúbené. Okrem toho má vysoký obsah vitamínu E, B1 a B3. Kvôli svojej dostupnosti je radené medzi najlacnejšie.

ikona priborPistáciové maslo

Pistácie sú známe ako jedny z najdrahších orechov sveta, no zároveň sú aj tými najzdravšími. Oproti ostatným orechom obsahujú najviac antioxidantov a vitamínu B6. Je taktiež najmenej kalorické a teda vhodné pre tých, ktorí chcú schudnúť.

ikona priborMandľové maslo

Z dôvodu najvyššieho podielu vlákniny a naopak najnižšieho obsahu nasýtených tukov je práve mandľové maslo jedno z najvýživnejších. Je taktiež bohatým zdrojom vitamínu E a minerálov ako fosfor, mangán a vápnik. Je však aj jedným z najdrahších na trhu a obľúbené kvôli svojej prirodzene sladkej chuti.

recept na mandľové maslo, mlieko a múkuPrečítajte si tiež
Recepty na mandľové maslo, múku a mandľové mlieko.

Všetkého veľa škodí

Je pravda, že orechy a maslá z nich vyrobené sú nabité vitamínmi, minerálmi, vlákninou a bielkovinami, no sú nabité aj energiou a kalóriami. Všeobecne je známe, že orechy by sme mali prijímať na dennej báze a to v množstve niekoľkých orechov, približne menšiu hrsť. Rovnako by ste mali uvažovať aj o konzumácii orechových masiel.

Využitie v kuchyni (nie len nasladko)

  • Omáčky: okrem ázijských pokrmov, v ktorých sa arašidové maslo využíva často môžete použiť na zjemnenie akejkoľvek krémovej omáčky práve kešu maslo. Ľudia intolerantní na laktózu dokonca používajú kešu nasiaknuté vodou a následne zmixované ako náhradu smotany.
  • Pečenie: maslá vytvoria úžasnú jemnú orieškovú chuť v takmer každom sladkom kréme. Oplatí sa ich pridať aj do rozpustenej čokolády a použiť ako polevu na koláč či tortu. Pridať ich môžete aj do cesta na palacinky, muffiny či dokonca štrúdľu.
  • Raňajky: obľubujete raňajkovať lievance, ovsenú kašu či smoothie? Po pridaní čajovej lyžičky do každého z týchto jedál vytvoríte nové chute, vyváženejšiu stravu a budete dlhšie sýty.

čím nahradiť vajíčko pri pečeníPrečítajte si tiež
Čím nahradiť vajíčko pri pečení koláčov, chlebíka, či palaciniek?

  • Náhrada masla: ak obľubujete vy alebo vaše deti chlieb s maslom a niečím sladkým ako je džem či med, skúste nahradiť tradičné maslo tým orieškovým. Pridajte kus hocakého ovocia a vyvážená porcia jedla plná vlákniny, zdravých tukov, sacharidov a bielkovín je na stole. 
  • Zálievky: zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, sójovú omáčku a cesnak spolu s orieškovým maslom a máte univerzálnu zálievku takmer na každý zeleninový šalát.
  • Nátierky: nebojte sa skúsiť nové chute domácich nátierok. Skvelá je hrášková nátierka s arašidovým maslom či šošovicová nátierka s kešu maslom.
  • Polievky: ak ste fanúšikom krémových polievok, skúste do nich pridať lyžicu vášho obľúbeného orieškového masla. Polievka bude tak jemnejšia a vytiahnete z nej nové chute.

arasidove-maslo-na-toaste

Foto: Freepik.com, Vecteezy.com


Zdielať

About Author

Klaudia Plevová

Volám sa Klaudia, pochádzam zo západného Slovenska a som predovšetkým manželka a matka. Mám vyštudovaný odbor Ekonomika a manažment podniku na Žilinskej univerzite v Žiline. Som milovníčkou udržateľného a zdravého životného štýlu. Mám rada veľa pohybu rôzneho druhu, pomalú módu, dobrú kávu či film, a v neposlednom rade varenie a pečenie.

Komentáre sú uzavreté.