30 jednoduchých trikov, čím nahradiť suroviny v kuchyni pri pečení a varení

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Chystáte sa variť či piecť a minula sa vám múka, vajíčka alebo ste zabudli kúpiť droždie? Nenašli ste v chladničke maslo či jogurt? Nemáte prášok do pečiva a chýba vám olej, šľahačka, majonéza alebo dokonca mleté mäso?
Pre niektoré gazdinky doslova nočná mora, lebo ak nemáte po ruke dieťa, ktoré by ste poslali rýchlo do obchodu 🙂 , musíte vymyslieť niečo iné.
Ale rozhodne nemusíte hneď panikáriť. Existujú totiž jednoduché triky, čím nahradiť suroviny v kuchyni, ak vám práve doma chýbajú. Vyskúšajte týchto našich 20 trikov!

Čím nahradiť suroviny v kuchyni?

Tieto naše tipy, čím nahradiť surovinu, ktorá vám chýba, môžu pomôcť aj vegánom, celiatikom či ľuďom s intoleranciou laktózy. Tí často hľadajú alternatívy, ako nahradiť alergény v receptoch a toto je cesta.
Uložte si náš prehľad a jednoducho improvizujte v ten správny čas 🙂

kucharka-dava-ochutnat1. Polohrubá múka

Zmiešajte hladkú a hrubú múku v pomere 1:1. Môžete ju nahradiť hladkou múkou, špaldovou alebo ražnou. Pamätajte však, že ťažšie múky pohlcujú viac tekutiny.
Zdravšou verziou pri pečení lievancov či palaciniek sú rozmixované ovsené vločky.

2. Kryštálový cukor

Nahraďte ho v rovnakom pomere trstinovým alebo kokosovým cukrom.
1 hrnček cukru je ekvivalentom ¾ hrnčeka medu alebo ¾ hrnčeka javorového sirupu.

3. Mlieko

Ak trpíte intoleranciou laktózy, skvelou náhradou sú rastlinné mlieka – kokosové, ovsené či mandľové. Ďalším spôsobom je pripraviť si mlieko zo sušeného mlieka, prípadne môžete v pohári vody rozpustiť kúsok masla.

4. Kukuričný škrob

1 diel kukuričného škrobu zodpovedá 1 a ½ dielu hladkej múky

5. Biely jogurt

Pri pečení môžete použiť miesto jogurtu kyslú smotanu, acidofilné mlieko, grécky jogurt alebo kokosový jogurt.

6. Tvaroh

Rýchlu náhradu si viete vyrobiť tak, že rozmixujete 1 tofu natural s 3 PL mlieka a pridáte ½ KL citrónovej šťavy. Vegáni môžu použiť rastlinné mlieko alebo vodu.

7. Mascarpone

V tvarohových dezertoch môžete mascarpone nahradiť nízkotučným tvarohom alebo termizovaným tvarohovým krémom. Ak použijete sladený tvaroh, vynechajte v recepte cukor.

recept-domace-mascarpone-tvarohPrečítajte si tiež
3 jednoduché recepty na domáce mascarpone, tvaroh a lučinu.

8. Acidofilné mlieko

Zmiešajte 250 ml mlieka s 1 PL citrónovej šťavy alebo octu a nechajte pôsobiť 15 minút. Ďalší spôsob ako ho nahradiť je, ak zmiešate 1 diel bieleho jogurtu a 1 diel mlieka.  Pridajte do pečenia.

9. Maslo

Ak sa nám minulo maslo, náhradou môže byť rastlinný tuk. V koláčoch použite ¾ dielu rastlinného oleja – slnečnicový, repkový, olivový, kokosový.

10. Šľahačka

Do pečenia môžete pridať namiesto šľahačky 2/3 dielu mlieka a 1/3 dielu masla. Ak máte doma kokosové mlieko, dajte ho vychladiť na niekoľko hodín do chladničky. Stuhnutú vrchnú časť mlieka môžete vyšľahať a máte skvelú náhradu šľahačky. Mlieko však nesmie byť v light verzii.

11. Prášok do pečiva

Potrebné množstvo 1 balenia nahradíte ¼ dielu sódy bikarbóny. Ďalšou možnosťou je zmiešanie 2 dielov vínneho kameňa s 1 dielom sódy bikarbóny a 1 dielom kukuričného škrobu.

12. Citrónová šťava

¼ dielu jablčného octu.

13. Vanilkový puding

37 g kukuričného škrobu a vanilková esencia alebo ¼ balenia vanilkového cukru.

14. Granko

Sladký kakaový prášok získate zmiešaním 20 g kakaa s 80 g práškového cukru.

15. Čokoládový puding

37 g kukuričného škrobu a 1 PL kakaového prášku.

rozne-druhy-cokolady-kakao-bonbon-cim-nahradit-suroviny-v-kuchyni

16. Čokoládová poleva

Domácu čokoládovú polevu pripravíte jednoducho. Do kastróla dajte 80 g kryštálového cukru, 50 g masla, 30 ml mlieka a 2 PL kakaa, miešajte a priveďte do varu.

17. Kakao

Ako náhrada kakaa vám postačí karob, strúhaná čokoláda alebo 1 PL čokoládovej nátierky

18. Stužovač šľahačky

Ak ho práve nemáte doma, nahradíte ho 1 PL zemiakového škrobu zmiešaného s 1 PL práškového cukru.

19. Strúhaný kokos

Ak ste práve zistili, že nemáte strúhaný kokos, pridajte do receptu mleté orechy alebo mandle.

20. Droždie

Zaručenou náhradou droždia je zmes 1 dielu sódy bikarbóny a 1 dielu citrónovej šťavy. Prípadne 1 diel prášku do pečiva a 1 diel vínneho kameňa. Cesto už nemusíte nechať kysnúť, môžete s ním rovno pracovať.

drozdie-kocka-odbalena-z-papieraPrečítajte si tiež
Droždie a jeho využitie v domácnosti,
záhrade, kozmetike, aj pre zdravie.

21. Olej

Pri pečení sladkých receptov ho výborne nahradí 1 diel ovocného pyré, ¾ dielu jogurtu alebo 1 diel strúhanej cukety.

22. Vajcia

V sladkých múčnikoch či bábovke nahradíte 1 vajíčko polovicou banánu alebo 50 ml ovocného pyré.
Ďalšou možnosťou je zmiešať 1 PL ľanových semienok s 3 PL vlažnej vody a nechať odpočívať 15 minút. Pridajte však viac kypriaceho prášku.
Vo vegetariánskych alebo mäsových receptoch môžete nahradiť 1 vajce – 3 PL majonézy alebo gréckeho jogurtu.

23. Bielkový sneh

Obľúbenou náhradou vaječných bielkov je nálev z konzervovaného cíceru. Používajú ho najmä vegáni. Nálev stačí šľahať 10 minút a alternatíva bielkového snehu je hotová.

24. Strúhanka

Klasickú strúhanku vymeňte za kukuričnú verziu. Ak máte doma kukuričné lupienky, rozmixujte ich na hladký prášok.

25. Ocot

Tradičný ocot pri dochucovaní jedál nahradí ryžový ocot, ale aj citrónová či limetková šťava.

cim-nahradit-suroviny-v-kuchyni

26. Majonéza

Zdravšou alternatívou je nahradiť ju v receptoch gréckym jogurtom alebo kyslou smotanou. No ak sa vám žiada majonéza a v chladničke ju nemáte, pripravte si ju:
Do nádoby dajte 100 ml mlieka (môže byť aj sójové či ovsené), 200 ml rastlinného oleja, 2 KL horčice, 1 KL citrónovej šťavy a podľa chuti soľ a korenie. Mixujte ponorným tyčovým mixérom a máte domácu majonézu.

27. Kečup

Na prípravu kečupu vám bude stačiť pár základných surovín. 400 g pasírovaných paradajok dajte variť s 50 g cukru a 1KL soli. V 60 ml studenej vody rozmiešajte 1 PL kukuričného škrobu a pridajte k paradajkovej zmesi.

28. Mleté mäso

Máte chuť na vegetariánske jedlo alebo jednoducho doma nemáte mleté mäso? Vyskúšajte v recepte vymeniť mäso za sójový granulát alebo červenú šošovicu.

29. Červené víno

Najmä pri príprave hovädzieho mäsa a diviny sa v receptoch používa červené víno. Ak ho nemáte po ruke alebo ho chcete vynechať úplne, nahraďte pohár vína brusnicovým džúsom.

30. Med

Skvelou náhradou je cukrový sirup. Pripravíte ho takto: v 3 PL vody rozpustíte 100 g cukru, respektíve na 1 diel vody použijete 8 dielov cukru. Dajte na sporák, rozpustite a krátko povarte.
Med nahradíte aj javorovým alebo agávovým sirupom

med a liečbaPrečítajte si tiež
Med a liečba: recepty na krvný tlak,
trávenie, kašeľ, či bolesť zubov.

Foto: Freepik.com, Vecteezy.com


Zdielať

About Author

Stanislava Palkociova

Pochádzam z okolia Michaloviec. Nadšenie pre písanie som objavila už počas štúdia na gymnáziu. Vo voľnom čase rada čítam, varím, pečiem a venujem sa záhrade. Som kreatívna duša. Rada tvorím a nechávam sa viesť svojou fantáziou. Som milovníčkou inovácií a zlepšovákov v domácnosti.

Komentáre sú uzavreté.