Recepty na mandľové maslo, múku a mandľové mlieko

Mandle sú nielen úžasné orechy, ktoré by sme si mali dopriať častejšie, ale dá sa z nich podomácky vyrobiť mandľové maslo, múka alebo mandľové mlieko.
Napríklad mandľové maslo sa hodí do raňajkovej kaše, keksíkov alebo len tak na lyžičke ako zdravá sladkosť.
Mandľová múka je zasa jedna z najobľúbenejších surovín pri bezlepkovom pečení. Vyrába sa z lúpaných/blanšírovaných alebo nelúpaných/neblanšírovaných sladkých mandlí. Má vysoký obsah minerálov, ako je magnézium, železo, draslík, či zinok.
No a domáce mandľové mlieko je bez debaty zdravšie ako tie, čo kupujete v obchodoch…tie neraz ani nie sú mliekami, len nápojmi. Prečítajte si náš článok Rastlinné mlieka – zdravá alternatíva, či len marketingový trik?

 

Recept na mandľové maslo

mandľové maslo

Mandľové maslo má krásne krémovú konzistenciu a úžasne bohatú orieškovú príchuť. Môžete ho pridávať do smoothies na zahustenie, do ovsenej kaše alebo si ho len tak vychutnávať z pohára 🙂
Blahodarné účinky má vďaka vysokému obsahu vitamínu E, ktorý je potrebný, aby sme mali žiarivú pokožku.

„Pred samotnou prípravou mandľového masla najskôr mandle opražím, lebo vďaka tomu sa ľahšie rozmixujú a zvýrazní sa ich chuť, pokojne však môžete tento krok vynechať. Podľa nasledujúceho receptu môžete vyrobiť maslo z akýchkoľvek orechov,“ dodáva známa foodblogerka Ella Woodwardová, ktorej vyšlo viacero kníh, v slovenčine napríklad aj Lahodne s Ellou.

Na 1 veľký pohár masla potrebujeme 400 g mandlí a štipku soli.

POSTUP: Predhrejeme rúru na 200 °C (teplovzdušnú na 180 °C).
Mandle asi 10 minút pečieme, vyberieme ich a pár minút necháme chladnúť.
Vychladnuté mandle nasypeme spolu so štipkou soli do mixéra a miešame asi 15 minút, kým zmes nie je hladká a krémová. Počas mixovania možno bude treba raz alebo dva razy oškrabať zmes zo stien mixéra. Je dobré mať naozaj kvalitný mixér, aby bolo maslo správne husté a krémové. Skladujeme ho vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote maximálne jeden týždeň.

 

Recept na mandľové mlieko

mandľové mlieko

Na 1 liter mlieka potrebujeme asi 200 g lúpaných mandlí. Môžete pridať podľa chuti 2 čajové lyžičky mletej škorice, za hrsť vykôstkovaných datlí Medjool, prípadne pár lyžíc datľového alebo javorového sirupu.

POSTUP:  Mandle necháme minimálne šesť hodín alebo cez noc namočené v miske s vodou. Tento krok je mimoriadne dôležitý. Mandle osušíme a spolu s 900 ml čerstvej vody dáme do mixéra. Mixujeme 1 – 2 minúty, kým zo zmesi nevznikne hladké mlieko. Ak ho chceme zriediť, pridáme viac vody.
Hotovú zmes prelejeme cez pasírovacie vrecko. Keď všetko mlieko pretečie pasírovacím vreckom, vytlačíme z neho ešte rukami zvyšok tekutiny. V prípade, že chceme mlieko dochutiť škoricou, datľami alebo sirupom, pridáme tieto prísady už na začiatku do mixéra.

chutné a zdravé mandlePrečítajte si tiež
Mandle. Liečivé účinky, ako ich kupovať a používať v kuchyni.

 

Recept na mandľovú múku

mandľová múka

Mandľová múka sú jemne pomleté blanšírované mandle bez šupiek. Môžete ju kúpiť v obchodoch so zdravou výživou, na internete a raz za čas je dostupná aj vo veľkých obchodných reťazcoch. „Mandľovú múku si môžete vyrobiť aj doma. Celé mandle alebo lupienky vložíte do kuchynského robota a niekoľko minút mixujete a sekáte, kým z mandlí nie je čo najjemnejší prach,“ radí cukrárka Lucia Gažová, autorka knihy Lulus – cukrárka.

To je tzv. mandľová múka neodtučnená. Skladá sa približne zo svojej polovice obsahom tukov (oleja) a je preto vhodnejšie do studenej kuchyne a prípravu dezertov.
Mandľová múka odtučnená – mandle sa najskôr lisovaním zbavia tukov (oleja) a následne sa najemno pomelú. Táto odtučnená múka má ľahšiu konzistenciu, obsahuje malé množstvo tuku (okolo 10%) a hodí sa viac pre varenie a pečenie.

 

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 398x, 1 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: