Jablkové sušienky. Ovocná, drobivá a lahodná radosť | RECEPT

LinkedIn

Máte radi sušienky, čiže cookies? Existuje množstvo druhov, najčastejšie čokoládové, ale tiež arašidové, s kúskami ovocia, orechmi, či mandľami, aj s ovsenými vločkami, prípadne proteínové. Niektoré sú prekombinované, iné fit, s rôznymi príchuťami ako marcipán, či marshmallows. My sme však stavili na klasiku, ktorá zachutí malým aj veľkým. Jablkové sušienky. Neskutočne jednoduché a také chutné 🙂

Naučil nás ich známy šéfkuchár Jamie Oliver, ktorý rád vymýšľa nové jedlá a chuťovky. Tieto sušienky skombinoval z pár surovín, stačí vám 5 vecí, ktoré máte pravdepodobne aj teraz doma v špajzi. Základom sú sušené jablká… a výsledok nás nadchol. Jednoduché, rýchle a pritom čosi iné. Vyskúšajte.

 

Jablkové sušienky – recept

Tieto sušienky máte naozaj do polhodinky hotové, netreba veľa surovín – základom sú dobré sušené jablká. Môžete si ich kúpiť, či už také vlhkejšie, hrubšie a mäkké, alebo tenšie a suchšie. My sme si jablká dokonca sami usušili 🙂  Ako povedala doktorka Alžbeta Béderová z Poradne zdravia v našom článku, „sušené ovocie nielen skvele chutí, ale má aj dietetické prednosti. Je to doslova koncentrát minerálnych látok, vitamínov, vlákniny a ovocného cukru fruktózy.“

jablkové sušienky receptSUROVINY

  • 100 g sušených jabĺk
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 g masla
  • 200 g hladkej múky
  • 1 vajíčko
  • soľ
  • prášok do pečiva

POSTUP

recept postupRozmixujte sušené jablká, potom do nich pridajte cukor, maslo a prisypávajte múku zmiešanú so štipkou soli a práškom do pečiva. Dobre premixujte, vznikne vám taká drobenka. Odložte si dve lyžice nabok.

recept postupPridajte do tohto cesta pekné veľké vajíčko a opäť rozmixujte. Z cesta si následne urobte salámový valček, ktorý pokrájate na štvrtiny a potom každý kúsok na 6 menších častí. Vznikne vám 24 kúskov.

jablkové sušienky recept

recept postupUrobte z nich guľôčky. Na plech dajte papier na pečenie a potom položte guľôčku, roztlačte ju na tvar kolieska s priemerom asi 4cm. Na vrch napokon nasypte trošku tej drobenky. Vložte do rúry, ktorú ste predhriali na 200 stupňov Celzia a  pečte dozlatista asi 10 minút.
Vytiahnite, nechajte vychladnúť a môžete servírovať 🙂

Sušené jablká
Sušené jablká majú množstvo benefitov. Znižujú krvný tlak, upravujú cholesterol a zlepšujú funkciu žlčníka. Nerozpustná vláknina pomáha črevám a stimuluje imunitu, chráni pred baktériami a rôznymi infekciami. Aj preto sa hovorí „jedno jablko denne“ 🙂 Sušené jablká sú plné antioxidantov, prospievajú očiam a srdcu a sú výbornou alternatívou pre maškrtu. Polovica šálky sušených jabĺk obsahuje asi 104 kalórií a 3,5 gramu vlákniny.

Napriek tomu, že pri procese sušenia sa zníži obsah vitamínu C, zachraňuje to vitamín B, ktorý podporuje činnosť mozgu. Preto sú sušené jablká skvelé v práci ako desiata. A napokon, pomáhajú aj pri chudnutí. Obsahujú cukry, ale prírodné, čiže fruktózu a glukózu, z ktorých sa nepriberá toľko ako z rafinovaného cukru. No a prítomné špeciálne enzýmy zabezpečia rýchlejšie rozkladanie tuku.

jablkové sušienky recept

Foto: LepšíDeň.sk


                                                                       Páčil sa ti článok? Pošli ho ďalej!

About Author

Mám dlhoročné skúsenosti v marketingu na strane klienta, ako aj s prácou v reklamných agentúrach. Píšem o rôznych témach, oblastiach, ale najmä pre ženy.