Horkú čokoládu s radosťou vyhlasujeme za zdravú potravinu, lebo je plná antioxidantov. No čokoláda kúpená v obchode je presýtená rafinovaným cukrom a hydrogenovanými olejmi, ktoré ničia jej pozitívne účinky. O tom už mnohí vieme, napriek tomu nemáme po ruke lepšiu náhradu, však?
Nemajte však obavy! Je tu záchrana v podobe tohto geniálneho receptu: čokoládové pralinky s maslom z pekanových orechov. Bez rafinovaného cukru!
„Najskôr treba pripraviť sladké pekanové maslo so škoricovou príchuťou,“ radia Shalane Flanaganová a Elyse Kopecky. Jedna je olympijská maratónkyňa patriaca k svetovej špičke a druhá šéfkuchárka v oblasti zdravej výživy. Za priehrštie podobných receptov ponúkajú vo svojej spoločnej fit knihe Bež rýchlo, jedz pomaly. A ešte dodávajú: „Radšej pripravte dvojitú dávku, lebo je náročné ubrániť sa, aby ste ho nevyjedali priamo z misy 🙂 “
Z tejto zmesi potom vytvarujete guľky a napokon každú namočíte do jednoduchej čokoládovej polevy.
Ale pekne po poriadku.
Čokoládové pralinky s maslom z pekanových orechov
Predpokladáme, že najčastejšie jete vlašské orechy, možno občas mandle, kešu, pistácie…ale pekanové orechy skôr zriedkavo, však? Pritom pekanové orechy sú zdravou pochúťkou, ktorá bojuje proti škodlivým baktériám a vírusom v našom organizme, posilňujú pamäť, znižujú cholesterol a sú vhodné ako prevencia rakoviny.
Isté štúdie ukázali , že pekanové orechy dokážu potláčať aj Alzheimerovu a Parkinsonovu chorobu, tiež choroby srdca.
Tak vyskúšajte tieto lahodné čokoládové pralinky s maslom z pekanových orechov. Zamilujete si ich.
SUROVINY
Pekanové cesto:
- 2 šálky pekanových orechov
- 10 odkôstkovaných datlí deglet
- ½ čl mletej škorice
Poleva:
- 2 pl panenského kokosového oleja
- 3 pl javorového sirupu
- 3 pl nesladeného kakaového prášku
- 1 čl hrubozrnnej morskej soli
Pozrite si aj ďalšie RECEPTY.
POSTUP:
- Rúru predhrejeme na 180 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie.
- Príprava pekanového masla: Pekanové orechy rozložíme na papier na pečenie a pečieme 8 minút na strednej mriežke. Po 4 minútach ich trochu premiešame. Napokon ich necháme úplne vychladnúť.
- V kuchynskom robote či vo vysokorýchlostnom mixéri rozmixujeme pekanové orechy, datle a škoricu. Mixujeme na najvyššom stupni, kým nevznikne hladká zmes. Ak treba, zmes zoškrabeme z bokov misky a pod čepeľou. (Nemixujeme pridlho, zmes nesmie byť príliš hustá.) Hotovú preklopíme do malej misky.
- Rukami vytvarujeme z pekanového masla malé guľky. (Ak je maslo teplé alebo tekutejšie, pred úpravou ho trochu zamrazíme.) Hotové guľky rozložíme na papier na pečenie.
- Príprava polevy: Olej vložíme do misky vhodnej do mikrovlnnej rúry a postupne ho zohrievame. Každých 10 sekúnd ho premiešame, kým sa celkom nerozpustí. (Môžeme ho roztopiť aj na panvici na nízkom ohreve.) Potom vmiešame javorový sirup a kakaový prášok. Zmes musí byť hladká.
- Guľky po jednom namáčame do čokolády a vidličkou ich vyberáme a ukladáme naspäť na papier na pečenie. Každú pralinku poprášime štipkou soli – toto môžete pokojne vynechať, ale pekanové maslo, horká čokoláda a štipka soli dodáva pralinkám nezameniteľnú chuť.
- Plech vložíme na 10 – 15 minút do chladničky alebo dovtedy, kým nebudeme pralinky podávať. Pomocou plochej podberačky ich preložíme na servírovací tanier.
- Zvyšné pralinky môžeme skladovať vo vzduchotesnej nádobe vystlanej papierom na pečenie 1 týždeň v chladničke alebo 3 mesiace v mrazničke.