Od začiatku leta dozrieva úžasné bobuľové ovocie – maliny, čučoriedky, ríbezle, černice, egreše. Využite to a vychutnajte si náš tvarohový koláč z letného ovocia. Základom je zmes tvarohu, bieleho jogurtu a kyslej smotany, ktorý vytvorí na ceste úžasnú kombináciu s letným ovocím. Môžete si dať to, ktoré milujete najviac, experimentovať, robiť si farebné vzory… Je to naozaj jednoduchý koláč, ktorý máte hotový za hodinku, aj s pečením.
Maliny sú dobrým zdrojom vápnika, horčíka a fosforu, železa i draslíka. Obsahujú antokyány a karotény, ktoré patria medzi významné antioxidanty. Pomáhajú pri horúčkovitých stavoch, majú žlčopudné a močopudné účinky, zlepšujú kvalitu vlasov. Prečisťujú črevá a odstraňujú zápchu.
Čučoriedky sú geniálny doktor, ktorý podporuje imunitu a chráni pred rakovinou. Pomáhajú nám udržiavať mladistvý vzhľad, pozitívne vplývajú na zrak, nervový systém a mozog. Čučoriedky detoxikujú organizmus, potláčajú zápaly a znižujú vysoký krvný tlak. Sú výborným pomocníkom pri liečbe kožných ochorení a odstraňujú plynatosť. Prečítajte si náš článok Čučoriedky sa vám postarajú o zdravie.
Ríbezle obsahujú vlákninu, ktorá má na trávenie priam zázračné účinky. Pomáha ho regulovať a zrýchľuje ho. Ideálne je jesť ríbezle pred jedlom, čím v nás zanechajú pocit plnosti a menej zjeme – dobré pre dámy, ktoré chcú zhodiť 🙂 Navyše jedna šálka ríbezlí obsahuje iba 63 kalórií a len jeden gram tuku.
Černice majú tiež veľa antokyánov, karoténu, vitamínu C a organické kyseliny, ktoré nás chránia pred voľnými radikálmi. Černice spevňujú väzivá, pôsobia preventívne proti starnutiu a cievnym chorobám. Šťava je účinná proti zachrípnutiu a pomáha liečiť preťažené hlasivky.
Egreše sú výživné ovocie, ktoré dodáva energiu, zlepšujú imunitu, trávenie a odvodňujú. Majú v sebe vlákninu, vápnik, železo, horčík aj draslík. Tiež zinok, mangán a vitamíny A, B, C a E. Egreš okrem iného podporuje tvorbu kostného tkaniva, funguje ako prevencia vzniku osteoporózy. Zlepšuje rast vlasov, nechtov a prispieva k dobrej kvalite pokožky.
Tvarohový koláč z letného ovocia
Suroviny
- 2 vajcia
- 80 g kryštálového cukru
- 180 g polohrubej múky
- štipka soli
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 80 g masla alebo rastlinného tuku
- 50 g bieleho jogurtu
- 250 g mixovaného tvarohu
- 100 ml kyslej smotany
- 1 vanilkový cukor
- drobné ovocie (maliny, ríbezle, černice, egreše, čučoriedky)
- 1 balíček číreho želé
Vyskúšajte aj ďalšie naše DEZERTY.
Postup
Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny. Postupne pridáme preosiatu múku premiešanú so soľou a kypriacim práškom do pečiva, roztopený vlažný tuk, jogurt a dokonale vymiešame.
Cesto vlejeme do vymastenej a múkou vysypanej okrúhlej formy s vrúbkovaným okrajom a pečieme asi 20 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Upečené cesto vyklopíme na mastný papier a necháme vychladnúť.
Tvaroh dohladka vymiešame s vanilkovým cukrom a smotanou, vylejeme na korpus a posypeme umytým, odkvapkaným ovocím.
Želé zohrejeme podľa návodu na obale a teplé vylejeme na ovocie. Koláč necháme stuhnúť na chladnom mieste.