Moravské koláče. Voňavá a nadýchaná lahôdka

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Klasika, ktorá nestarne. Moravské koláče sa robia v mnohých rodinách aj častejšie, pretože neraz sa zjedia na posedenie. Hoci ich názov to nenapovedá, moravské koláče patria k tradičným slovenským koláčom. Piekli sa aj na svadbách, vtedy sa volali svadobné. Vynikajúce sú s teplým čajom, s mliekom alebo len tak do ruky, keď idete okolo plechu 🙂 Sú veľmi chutné aj na druhý, či tretí deň.

Táto voňavá a nadýchaná lahôdka môže mať rôzne náplne – makovú, tvarohovú, orechovú, lekvárovú. „U nás nesmú chýbať počas sviatkov, či na Vianoce alebo na Veľkú noc, no pečieme ich aj v bežný deň. Sú moje najobľúbenejšie,“ usmieva sa vynikajúca cukrárka Lucia Súkeníková, ktorá sa o svoj „babičkovský“ recept na moravské koláče podelila v knihe Recepty našich starých mám.

 

Recept na moravské koláče

Existuje viacero variantov aj náplní. Napríklad Jarda Židek známy z relácie Nebíčko v papuľke používa dva druhy tvarohu – plnotučný aj hrudkový. Obidva premieša a pridá hrozienka. Dochutí vanilkovým cukrom, vajíčko a kôru z pol citróna. „Ak máte slivkový lekvár veľmi hustý, zrieďte ho rumom. Pre jednoduchšiu manipuláciu si tvaroh a lekvár dajte do cukrárenského vrecka,“ radí známy šéfkuchár.
Lucia Súkeníková použila tiež tvaroh a slivkový lekvár, pridala aj škoricu… Veď vyskúšajte, sú naozaj božské.

SUROVINY

moravské koláčeCesto

  • 500 g hladkej múky špeciál
  • 2,5 dl mlieka
  • 30 g kvasníc
  • 100 g tuku na pečenie
  • 1 lyžicu cukru
  • 1 – 2 žĺtky
  • soľ

 

Náplň

  • 250 g tvarohu
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • citrónovú kôru
  • 1 lyžičku mletej škorice
  • slivkový lekvár

 

Mrvenička

  • 50 g masla
  • 100 g hrubej múky
  • 2 lyžice cukru

 

Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.cukor vplýva na povahu

POSTUP:

  1. Cesto zmiesime a dobre vypracujeme. Môžeme s ním hneď pracovať, netreba ho nechať nakysnúť. Tvaroh si vymiešame s kryštálovým a vanilkovým cukrom, citrónovou kôrou a so škoricou.
  2. Na pomúčenej doske si rozvaľkáme cesto a pohárom povykrajujeme kolieska ako na šišky.
  3. Naplníme každý jeden kus kolieska a zatočíme spojom nadol. V koláči urobíme prstom jamku a naplníme ju lekvárom. Posýpku pripravíme tak, že mäkké maslo, cukor a múku zmiešame dokopy, aby sme dosiahli mrveničkovú hmotu. Posypeme ňou koláče, preložíme ich na vymastený plech a necháme podkysnúť pod čistou utierkou.
  4. Pečieme na 200 stupňoch asi 30 – 40 minút. Z tejto dávky vyjde asi 18 kusov koláčov.


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.