Rastlinné mlieka. Zdravá alternatíva, či len marketingový trik?

Sójové, makové, mandľové, kokosové, ryžové mlieko… je ich veľa. A nielen obchodníci ich radi odporúčajú ako zdravšiu alternatívu klasického kravského mlieka. Je to naozaj tak? Nie sú rastlinné mlieka len marketingový trik, čiže zafarbená voda s minimom výživných látok?
V obchodoch nájdete dokonca celé regále s ponukou rôznych rastlinných nápojov, či mliek. Ak sa spýtate predavačky, ako im idú, určite vám povie, že výborne. A je to tak. Marketing a pseudoinformácie zafungovali.
My sme pátrali u odborníkov, či nám rastlinné mlieka naozaj pomáhajú. Či nie sú v niečom škodlivé. Ponúkneme vám aj recept na domáce rastlinné mlieko, ktoré máte hotové doslova za pár minút.

 

Rastlinné vs kravské mlieko

Takéto rastlinné mlieka môžu byť doplnkom jedálnička, ale určite nenahradia kravské, ovčie alebo kozie mlieko. Aj preto musí byť v názve „nápoj“ a nie mlieko, aby nedochádzalo k zavádzaniu zákazníkov.

Podľa profesorky Jany Dostálovej z Ústavu analýzy potravín a výživy Vysokej školy chemicko-technologickej je zloženie takýchto mliek diametrálne odlišné. Kravské mlieko je dôležitý zdroj dobre využiteľného vápnika, sú tam plnohodnotné bielkoviny, ktoré sú základným stavebným kameňom našich svalov. V kravskom mlieku nájdete vitamíny A, D, E a K rozpustné vo vode aj v tukoch.

Oproti tomu rastlinné mlieka nielenže chutia čudne a treba si na to zvykať. Ale ani zďaleka nemajú také výživové benefity. Navyše hlavnej zložky, podľa ktorej je mlieko pomenované, tam je žalostne málo. Schválne – všimnite si najbližšie, koľko mandlí je v mandľovom nápoji/mlieku? V niektorých sotva 1,5%.
V rastlinných mliekach býva najviac vody a sušiny len od 4 do 12%. Pritom kravské mlieko má až 13%.

 

Škatuľové mlieka v obchodoch

„Zásadou je vyhýbať sa bežným krabicovým mliekam z obchodov,“ radí PharmDr. Margit Slimáková, špecialistka na zdravotnú prevenciu a výživu. „Tie často obsahujú len minimum orechov alebo semienok, a naopak, sú neraz vylepšované rôznymi „aditívami“. Z výživového hľadiska by som namiesto obilných mliek (ako je ryžové či ovsené), odporúčala skôr orechové a semienkové mlieka. Tie obsahujú viac živín, aj keď určite nie toľko ako ich je v kravskom mlieku.“

Keďže najviac v takýchto mliekach je vody, treba ich dochucovať a to rôznymi zahusťovadlami, cukrom, éčkami. Takže napokon je paradoxné, že takéto mlieka sa snažia piť najmä ľudia, ktorí chcú žiť zdravo a byť fit…a pritom pijú nápoj s množstvom éčiek, zatiaľ čo kravské mlieko bez éčiek zatracujú.

sójové mlieko

 

Nebezpečné sójové mlieko

Podľa profesorky J.Dostálovej je ich časté pitie spojené s rizikom príjmu rôznych prírodných toxických látok. Môže to byť povedzme fytoestrogén, ktoré sa štruktúrou podobajú ženským pohlavným hormónom. Ak však žena má dostatok vlastných hormónov, táto látka spôsobuje rôzne poruchy.

Sója je tiež silný alergén a málokto vie, že obľúbený sušený sójový nápoj ani nevzniká sušením sójového tekutého nápoja. Keď si opäť pozriete bližšie obal, vidíte tam kukuričný škrob a čiastočne stužený sójový tuk s veľkým obsahom transmatsných kyselín, ktoré môžu mať negatívny vplyv na náš srdcovo-cievny systém.

Zo sójového mlieka chytá hrôzu aj Margit Slimáková, ktorá ho nazýva drahá voda s aditívami. Ako pripomína, „sójové mlieko je vyrobené z nefermentovanej sóje. A tá prináša viac rizík ako prospechu.“

 

Rastlinné mlieka – aké a prečo nie?

Makové mlieko chutilo v jednom prieskume najhoršie. Mak je síce úžasná potravina, má veľa vápnika, ale ten z nápoja nezískate. Telo ho lepšie vstrebe, ak je mak tepelne upravený.

Mandľové mlieko je klasický marketingový trik. Podľa etikety zistíte, že v litri nápoja je možno 1 až 2 gramy mandlí! Je tam navyše veľa stabilizátorov, guarová či xantánová guma a aby mal mandľový nápoj aspoň trochu výživných látok, pridáva sa proteín z hrachu, vápnik a vitamíny.

Kokosové mlieko je minimálne výživný nápoj. Žiadny vápnik ani bielkoviny, len tuky a sacharidy. Toľko vychvaľovaný vápnik a vitamíny sa do kokosových nápojov pridávajú až vo výrobe, dodatočne.

mlieko a mliečne výrobkyPrečítajte si tiež
Mlieko a mliečne výrobky. Škodia, či prospievajú?

 

Kto by nemal piť rastlinné mlieka?

Rastlinné nápoje odborníci neodporúčajú najmä tehotným a dojčiacim mamičkám. Ale vyhýbať vo väčšom množstve by sa im mali aj deti a starší ľudia, pretože nedodajú organizmu niektoré živiny v dostatočnom množstve, ani kvalite.
Došlo to až tak ďaleko, že jedna „pokroková“ mamička prestala dojčiť a nahradila mlieko ryžovým nápojom. Tým však dieťatku len uškodila. „Do jedného roku je pre deti tou najlepšou výživou materské mlieko. Ak mamička nemôže výnimočne dojčiť, tak sa môže v spolupráci s pediatrom dohodnúť na vhodnej náhrade, ako je napríklad umelé dojčenské mlieko. No a po roku života už možno všetky živiny zabezpečiť zo skutočných potravín, rastlinné mlieka nie sú vôbec potrebné,“ vysvetľuje pre LepšíDeň.sk Margit Slimáková.

Ako rozpoznať dobré rastlinné mlieko?
Predovšetkým čítajte etikety na obale, odporúča M.Slimáková. Ideálne je, ak tam je len voda a hlavná látka, čiže orechy alebo semienka. Môže to byť dochutené soľou alebo vanilkou a to je všetko. Žiadne iné prídavné zložky, dochucovadlá ap.
Ale najlepšie je aj tak urobiť si takéto rastlinné mlieko doma. Namočíte na noc a máte to hotové za pár minút. Aj lacnejšie 🙂
Tak si ho urobte podľa Margit – ponúkame recept aj video.

 

Domáce rastlinné mlieko

Najlepšie a najhodnotnejšie z pohľadu výživy je mlieko z orechov alebo semienok. Môžu to byť rôzne druhy, ako mandle, kešu, či všakovaké semienka.
Vložíte do mixéru určité množstvo orieškov, povedzme 2 hrste.
Môžete to dosladiť kúskami sušeného ovocia, napríklad ďatľami. Pridáte štipku soli a môžete dať aj kúsok vanilkového struku (nemusí byť). Zalejete vodou a mixujete.
Môže to trvať pol minútky-minútu, kým nevznikne mliečna konzistencia. A hotovo.

Takéto domáce mlieko môžete používať na priamu konzumáciu, do zákuskov alebo hustejšie ako krém. Všetko závisí od pomeru voda-hlavná zložka. Ak máte silný mixér, môžete mixovať okamžite a za 30 sekúnd máte orechové mlieko. Pri menej výkonných mixéroch radšej namočte orechy alebo semienka na pár hodín do vody.

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 1 016x, 1 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: