5 dôležitých druhov zeleniny, ktoré možno nepoznáte

Ani netreba pripomínať, že zelenina podobne ako ovocie je jeden z najdôležitejších zdrojov živín pre náš organizmus. Paradajky, paprika, cibuľa a cesnak, kaleráb, hrach, reďkovka, zemiaky, uhorka, mrkva… existuje množstvo druhov zeleniny, ktoré nám prospievajú. No existujú aj druhy, ktoré možno nepoznáte a pritom sa u nás už predávajú a majú na náš organizmus veľmi priaznivý účinok.

Na základe vedeckej štúdie vznikol zoznam 47 rôznych druhov ovocia a zeleniny usporiadaný podľa obsahu potrebných výživných látok. Každé ovocie a zeleninu posudzovali podľa obsahu 17 rôznych látok, ktoré sa podľa medzinárodných štandardov považujú za dôležité pre zdravie a prevenciu pred chronickými ochoreniami.
Podľa obsahu týchto látok sa jednotlivým ovociam a zeleninám pridelilo hodnotenie – 100 pre najvyššie a, samozrejme, 0 pre najnižšie.
Potraviny s najvyšším hodnotením označili za ťahúňov (powerhouse fruits and vegetables PFV).

Potraviny vhodné na detoxikáciu organizmu.Prečítajte si aj
Potraviny vhodné na detoxikáciu organizmu.

5 najvýživnejších druhov zeleniny

Výsledky spomínanej štúdie sú veľmi zaujímavé. Tu je prvých päť druhov zeleniny, pričom niektoré z nich ste možno ani nikdy neochutnali.

Potočnica lekárska

Táto rastlina dosiahla ako PFV maximálne skóre 100! Podľa všetkého je to jedna z prvých rastlín, ktorú jedli naši prapredkovia, a dnes sa hojne využíva v Európe a Ázii. Potočnica má prekvapujúco vysokú koncentráciu vitamínu C.
rastie blízko vody a obsahuje aj veľa bielkovín. Tiež vitamíny A, B1, B6, B7, C, E a K, kys. listovú, jód, vápnik, draslík, selén, mangán, zinok a železo.

Má močopudné účinky, podporuje trávenie a zabraňuje nadúvaniu. Jej pomocou sa lieči avitaminóza, čiže nedostatok vitamínov, nervové bolesti a horúčka, choroby dýchacích ciest a pomáha regulovať krvný tlak.

Používa sa aj na vonkajšie použitie, najmä pri krvácajúcich ranách, odreninách, vyrážkach a ekzémoch. Vďaka zinku a vitamínu B7 účinne pôsobí aj pri vypadávaní vlasov. Čerstvú šťavu alebo podrvené listy naneste na pokožku hlavy, nechajte pôsobiť a potom umyte vodou.

Potočnica lekárska.
Potočnica lekárska.

Kapusta čínska

Často sa používa v čínskej kuchyni a obsahuje veľa vitamínu A a C.
je to ideálna potravina s de facto nulovou kalorickou hodnotou, pritom jej nutričná hodnota je pomerne vysoká.
Obsahuje bielkoviny, sacharidy, vlákninu, tuk, vodu, vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, zinok, sodík, selén, mangán, omega 3, omega 6 kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, luteín, betakarotén, cholín, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú.
je to nielen perfektný pomocník pri chudnutí, ale podporuje aj imunitu, urýchľuje trávenie, pôsobí na nervový systém a má preventívne účinky pri vzniku osteoporózy, rakoviny a kardiovaskulárnych ochorení.

Kapusta čínska.
Kapusta čínska.

Mangold

Tento dvojník hlávkového šalátu možno nemá najpríťažlivejšie meno, ale pomerne často sa používa v stredomorskej kuchyni, hlavne na šaláty.
Mangold je bohatý na minerály a obsahuje veľa vitamínov A, C a K.
Podporuje obranyschopnosť organizmu, chráni bunky pred radikálmi a má antiseptické a detoxikačné účinky. Zbaví vás plynatosti, lepšie sa po ňom budete vyprázdňovať a má aj močopudné účinky.
Mangold podporuje tiež tvorbu červených krviniek, prečisťuje krv, upokojuje nervový systém, zlepšuje koncentráciu a odstraňuje stres.

Mangold.
Mangold.

Listy z cvikly

Cvikla je celkovo mimoriadne výživná a očistná zelenina.
Používa sa hlavne na detoxikáciu, ale aj na liečenie problémov ako je chudokrvnosť, únava, problémy s močovým mechúrom, menštruačné problémy, rakovina, ochorenia srdca, obličiek a očí, kŕčové žily, artritída.
Cvikla má silné antioxidačné a protizápalové účinky a spomaľuje rast tumorov.
Listy z cvikle majú ešte vyšší podiel nutričných látok než samotná cvikla, výborne sa hodia do šalátov a majú prekvapujúco vysoký podiel vitamínu A.

Cvikla.
Cvikla.

Špenát

Tak konečne zelenina, ktorú ste už určite jedli 🙂
Špenát dosiahol v štúdii hodnotenie 86. Obsahuje obzvlášť veľa železa a tiež minerály a vitamíny. Jedna z najvýživnejších potravín na svete, ktorá má zároveň minimum kalórií. Jedna šálka tejto chutnej listovej zeleniny obsahuje viac ako dennú odporúčanú dávku vitamínov K a A, takmer celú dávku mangánu a kyseliny listovej a 40 percent horčíka. V špenáte nájdete aj vlákninu, vápnik a bielkoviny.

Špenát prospieva srdcu a jeho antioxidačné vlastnosti pomáhajú predísť škodlivej oxidácii cholesterolu. Tá je pre srdce i cievy mimoriadne nebezpečná. Horčík zasa zabezpečuje zdravý krvný tlak, rovnako ako draslík.

Špenát.
Špenát.

Foto: svetbedniciek.sk, Pixabay.com

 

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 575x, 1 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Leave a Comment