Aj vo vašej rodine sa kedysi hovorilo, že chlebová kôrka je zdravá, pretože pomáha rásť? Že nám prospieva, potláča nádory a podobne? Naozaj má kôrka z chleba také benefity?
Naši dávni predkovia vraj kôrku odrezávali a vyhadzovali. Potom sme ju zasa začali jesť a dávali sme jej rôzne „zdravé“ prívlastky. Ako je to naozaj?
Mimochodom, niektorí ľudia tvrdia, že je lepšie odrezať kôrku, aby chlieb nesplesnivel. Neexistuje však na to žiadny vedecký dôkaz.
Čo je však vyskúšané – z kôrkových odrezkov sa dajú urobiť chlebové tyčinky. Stačí ich pokvapkať olivovým olejom, posypať obľúbenými bylinkami a na pár minút dať zapiecť v rúre do chrumkava 😊
Je kôrka z chleba zdravá?
Podľa britského lekára a spisovateľa Tima Spectora ide čiastočne o folklór, ktorý je založený na dvadsaťročnej nemeckej štúdii. Tá tvrdila, že objavila „proteín bojujúci proti rakovine“, ktorého obsah je v kôrke 8x väčší ako v striedke. „Ukázalo sa, že tento pronyl-lyzínový proteín je jednou zo stoviek bielkovín, ktoré vznikajú v dôsledku Maillardovej reakcie, pričom niektoré z nich sú prospešné, no iné nie,“ vysvetľuje vo svojej knihe Jedlom k lepšiemu životu.
Spomínanú štúdiu Ústavu pre výživu ľudí a výskum potravín v Kieli priniesol aj nemecký magazín Der Spiegel. Na rozdiel od látok v ovocí a zelenine, ktoré majú podobné účinky, vzniká spomínaný pronyl-lyzín až pri tepelnom spracovaní kysnutého cesta. Veľa sa ho nachádza práve v kôrke chleba, ktorý je upečený zo zmesi pšeničnej a ražnej múky. Ale tiež v kôrke pomaly kysnúceho tmavého ražného chleba. Chlieb z ražnej múky získava svoju tmavú farbu – podobne ako tmavé pivo – pražením sladu.
Aké má teda kôrka benefity?
Údajne má viaceré prospešné účinky na naše telo. Určite nás nevylieči, ale rozhodne nám neuškodí a dodá nášmu telu potrebné živiny:
- Vláknina: kôrka je bohatá na nerozpustnú vlákninu, ktorá podporuje trávenie, reguluje hladinu cukru v krvi a navodzuje pocit sýtosti.
- Antioxidanty: tie ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi a znižujú riziko chronických ochorení.
- Vitamín B: v kôrke sa nachádzajú vitamíny B, ako niacín, tiamín a riboflavín, ktoré sú dôležité pre energetický metabolizmus a fungovanie nervového systému.
- Minerály: kôrka obsahuje aj živiny ako železo, horčík a draslík, ktoré sú dôležité pre rôzne funkcie v organizme.
Prečítajte si tiež
Starý chlieb. 7 nápadov, ako ho ešte využiť.
U mnohých sa kôrka z chleba dostala do nemilosti kvôli akrylamidom, ktoré vznikajú pri pečení, vyprážaní a má istý karcinogénny účinok. Akrylamid vzniká práve pri tej Maillardovej reakcii, taká hnedá akoby spečená krusta – môže to byť na mäse, koláči, hrianke, či chlebe. Ak je toho veľa, radšej oškrabať.
„Ak si to dáte raz za rok, nič sa nestane. Ale ak to budete robiť každú nedeľu štyridsať rokov, tak môžete počítať s tým, že si pridávate k rakovine. Pokiaľ ide o kôrku chleba, sú tam však aj prospešné látky, najmä ten silný antioxidant pronyl-lyzín, ale pozor: toto platí len pre celozrnné pečivo, kde je kôrka naozaj prospešná. Takže ju už z celozrnného pečiva nikdy neorezávajte a nevyhadzujte,“ povedal doktor Igor Bukovský pre reláciu RTVS Vieme, čo jeme.
Zdroj a foto: Jedlom k lepšiemu zdraviu, Primar.sme.sk,
Der Spiegel, RTVS, Freepik.com, Pexels.com