Existuje množstvo palaciniek a ich verzií, ale najradšej máme aj tak tie klasické. Jednoduché, rýchle a pritom také chutné, však? Stačí, že si tesne po jedenástej uvedomíte, že nemáte obed – šup, o chvíľu sú palacinky hotové. Alebo keď máte plno práce a nemáte čas na vyváranie – palacinky sú istota. Naše deti väčšinou zareagujú – “jééj, konečne dobrý obed”. Akoby sme sa predchádzajúce dni nesnažili a nevarili im dobroty 🙂
Máme pre vás klasický jednoduchý RECEPT na palacinky a pridali sme aj dve verzie, ktoré môžete skúsiť – palacinky z tvarohového cesta a druhé so sladkou orechovou plnkou a kakaovou polevou.
Chystajte chuťové poháriky, ideme na to! 🙂
Jednoduchý RECEPT na palacinky
Suroviny:
- 1 liter mlieka
- 500 gramov polohrubej múky
- 1 balíček vanilkového cukru
- 4 vajcia
- soľ
- 3 lyžice kryštálového cukru
- olej
POSTUP
Všetko premiešate mixérom a dobre vyšľaháte, aby bolo cesto nadýchané. Ak je veľmi husté, pridajte trošku mlieka. Ak je zasa príliš riedke, pridajte múku.
Palacinky potom pečieme na malom množstve oleja z oboch strán. Môžeme ich plniť tvarohom, potrieť džemom alebo pripravenou ovocnou omáčkou z kompótového ovocia. Vynikajúce sú aj s pudingom, samozrejme pre deti s nutellou ap.
1. Palacinky z tvarohového cesta plnené džemom
Suroviny
- 3 vajcia
- 600 ml mlieka
- 100 g tvarohu
- 100 g hladkej múky
- 30 g práškového cukru
- 40 ml oleja
- soľ
- džem
POSTUP
Mlieko, cukor, soľ a vajcia spolu vymiešame. Pridáme tvaroh a múku. Všetko vymiešame dohladka a necháme asi 30 minút odležať. Z cesta upečieme na panvici s olejom palacinky, naplníme ich lekvárom, posypeme práškovým cukrom a prípadne ozdobíme šľahačkou alebo čerstvým ovocím.
2. Palacinky so sladkou orechovou plnkou a kakaovou polevou
Tento super recept nájdete aj v klasickej Slovenskej kuchárke, ktorú zostavil Renato Magát z tých najlepších slovenských tradičných receptov.
Suroviny
- 200 g polohrubej múky
- 2 vajcia
- 1/2 l mlieka
- 20 g práškového cukru
- olej
- soľ
Plnka
- 200 g pomletých orechov
- 300 ml mlieka
- 100 g cukru
- 50 g masla
- 50 g hrozienok
- kôra z 1 citróna
Poleva
- 50 g kakaa
- 300 ml sladkej smotany
- 100 g cukru
- 30 g majonézy
- 30 ml rumu
Vyskúšajte aj ďalšie naše RECEPTY.
POSTUP
Z mlieka, vajec, cukru, múky a štipky soli urobíme riedke cesto a upečieme z neho palacinky.
Plnku pripravíme nasledovne. Orechy postrúhame a nasypeme do vriaceho mlieka s cukrom. Postupne pridávame hrozienka, maslo, citrónovú kôru, trocha povaríme a pridáme rum.
Polevu si prichystajte takto: prevarte sladkú smotanu s cukrom, pridajte kakao rozmiešané s majonézou, prevarte a nakoniec pridajte rum.
Palacinky natrieme plnkou, stočíme, položíme na teplý tanier a polejeme polevou. Tanier môžeme dozdobiť šľahačkou, zmrzlinou alebo ovocím.
Zdroj a foto: LepšíDeň.sk,
Slovenská kuchárka, Pixabay.com