Lekvárové ravioli (maškrta na víkend)

Poznáte ravioli? Je to typ talianskych plnených cestovín, dve tenké vrstvy cesta spojené na okrajoch a vo vnútri náplň. Najčastejšie mäsová, syrová, ale aj špenátová ap.
my však máme pre vás iný recept – sladký a veľmi chutný. Lekvárové ravioli, ktoré sú ideálne na sychravé jesenné večery. Nie sú zložité na prípravu a dajú sa všelijako obmieňať.
„Keby som mala kockovaný zošit na najlepšie recepty, podľa zvyku dobrých gazdiniek z čias starých mám by som k tomuto pečivu pripísala: ´Veľmi dobré, Žofkine obľúbené´,“ píše v knihe Sviatočné pečenie Mari Lajosová. A obľúbite si ich určite aj vy, pretože sú naozaj chutné. Mierne chrumkavé a naplnené úžasným džemom. Najlepšie domácim.

Dobrá rada ešte skôr ako začnete piecť- Pre vysoký obsah tuku treba cesto pred vykrajovaním nevyhnutne veľmi dobre vychladiť. Ušetríme čas, ak ho na 15 minút uložíme do mrazničky. Pozor, nie na dlhšie! Stačí naozaj štvrťhodinka.
Môžete samozrejme urobiť aj obmeny – rôzne druhy lekvárov, ale ideálny je višňový, čerešňový, slivkový. Môžete ravioli naplniť aj makovou alebo orechovou plnkou, ktorú ste pripravili na makové a orechové záviny „bajgle“, prípadne dusenými jablkami so škoricou.
Fantázii a chutiam sa medze nekladú 🙂

 

Lekvárové ravioli

Celkovo pripravíte tieto lekvárové ravioli za dve hodinky + čas na vychladnutie. Jeden kúsok má asi 115 kcal/481 kJ.

SUROVINY

Cesto na 40 kusov:

  • 450 g hladkej múky
  • 1/2 kávovej lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 1 vajce
  • 12 kvapiek mandľovej arómy
  • 245 g mäkkého masla/margarínu
  • 150 g práškového cukru
  • 4 struky vanilky
  • postrúhaná kôra z 1 citróna

Ďalej:

  • 200 g hustého višňového lekváru/džemu
  • 1 vajce na potretie
  • 1 kávová lyžička mlieka

 

pohánkové tortičkyPozrite si aj ďalšie naše RECEPTY.

 

POSTUP:

1. Preosiatu múku zmiešame s práškom do pečiva a so štipkou soli. Vajce trochu našľaháme vidličkou a nakvapkáme mandľovú arómu. Maslo/margarín šľaháme asi 5 minút elektrickým šľahačom do peny, pridáme vajce, potom cukor a šľaháme ďalších 5 minút.

2. Šľahač vymeníme za špirálu na miesenie. Vanilkové struky rozpolíme, vyškriabeme z nich vnútrajšok a spolu s nastrúhanou citrónovou kôrou a polovicou odváženého množstva múky vmiešame do vajcovej hmoty. Prisypeme zvyšnú múku a vypracujeme lesklé hladké cesto. Utvoríme dva bochníky, zabalíme do fólie a uložíme na hodinu na chladné miesto.

3. Prvý bochník vyvaľkáme medzi dvoma pomúčenými hárkami papiera na pečenie asi na 35 x 40 cm plát a formičkou na ravioli (priemer 6,5 cm) z neho úsporne vykrajujeme čo najviac koliesok, aby bolo čo najmenej odpadu. Môžeme použiť aj formičku na pagáče, dbajme však na to, aby si ravioli zachovali svoj kruhový tvar. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a do prostriedku každého kruhu navŕšime 1 kávovú lyžičku višňového lekváru/džemu.

lekvárové ravioli

4. Vyvaľkáme aj druhý bochník, formičkou vykrajujeme kolieska a každé v strede krížom rozrežeme. Oddelíme bielok od žĺtka. Okraje koliesok s višňovým lekvárom potrieme bielkom a kladieme na ne rozrezané kolieska. Likérovým pohárom (priemer asi 4,5 cm) alebo okrúhlou formičkou pritlačíme horné koliesko na spodné. Povrch potrieme žĺtkom, ktoré sme zmiešali s l kávovou lyžičkou mlieka.

5. Zvyšné cesto znova zmiesime, na hodinu uložíme do chladu, medzi papiermi na pečenie znova vyvaľkáme a celý postup opakujeme dovtedy, kým nespracujeme celé cesto.

lekvárové ravioli

6. Rúru predhrejeme na 180 °C a ravioli pečieme v jej strednej časti 15 – 20 minút (lekvár z nich trochu vytečie, nech vás to netrápi).
Necháme vychladnúť na mriežke. V dobre uzavretej škatuli vydržia 2 týždne.

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 431x, 1 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: