Ovocná koža. Zdravá a chutná (RECEPT)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ovocná koža je výborná zdravá pochutina na zimu. Ak máte v lete prebytok ovocia, môžete si ju pripraviť de facto z čohokoľvek. Je naozaj skladná, plná vitamínov a minerálov.  Vonia, nepotrebuje žiadne farbivá, ani konzervanty a môžete ju mať pri sebe ako chutný cukrík, ktorý osvieži. Je na vás, ako si pláty napokon nastriháte – či na kúsky, pásiky, ktoré potom zrolujete alebo na malú guľôčky. Odložíte do zaváraninového pohára a kedykoľvek vyberiete…
Ale pekne postupne – tu je jednoduchý recept od Hanky Sekulovej, autorky dvoch kníh, ktorá má certifikát Ukážková prírodná záhrada.

ovocná koža

Stačí akékoľvek ovocie a môžete mať zdravú pochúťku plnú zdravia.

Ovocná koža (recept)

  • Ovocie som pomlela alebo rozmixovala na kašu, vysvetľuje Hanka Sekulová. Najlepšia je hustota detskej výživy. Pokiaľ má ovocie veľa vody (napríklad ríbezle, černice, višne), za­hustila som dreň banánmi v množstve podľa hustoty a chuti. Zrelé banány zároveň kašu aj osladia, bez nutnosti pridávať cukor (alebo med).
  • Plech na pečenie som vystlala papierom na pečenie. Na papier som vyliala rozmixovanú ovocnú kašu, ktorú som rovnomerne rozotrela na hrúbku asi 3/4 cm.
    Plech aj s kožou, môžeme za dobrého počasia (keď pečie slniečko) rovno umiestniť von, kde páli najviac (napríklad balkón, terasa). Pokiaľ nie je dobré počasie a nedá sa využiť slnečná páľava, je možné ovocnú kožu vysušiť aj v trúbe, na 50 – 60 stupňov Celzia. Ale slnko to predsa len urobí bez nákladov na energie, preto je dobré sa do ovocnej kože púšťať, keď je vhodné počasie.
  • Keď je kaša dostatočne vysušená, teda suchá, pripomína kožu, preto ten názov „ovocná koža“. Veľmi ľahko sa dá v takomto stave odlepiť z papiera a následne jednoducho postrihať bežnými nožnicami na menšie kúsky.
  • Postrihané kúsky (strihala som na pásiky) som zavinula do trubičiek.
  • Ovocné trubičky som uskladnila v zaváraninových uzavretých pohároch v komore.

Ovocné trubičky môžete ešte obaliť v mletej škorici, alebo kakaovom prášku.  Získate chutné domáce ovocné cukríky.

ovocná koža

Sušenie ovocnej kože na plechoch.

Ak nemáte záhradku, môžete si ovocie na ovocnú kožu kúpiť, len si dávajte pozor odkiaľ kupujete.  Aby ste nakoniec nemali ovocnú kožu s chemickými prísadami z postrekov, umelých hnojív a transportnej chémie…

Viac podobných zdravých a chutných receptov nájdete v niektorej z jej knižiek. Darujme si zdravie z vlastnej záhrady alebo Darujme si srdce z vlastnej záhrady.


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.