Jablkovo-makový koláč s čokoládou | RECEPT

Mak je úžasná potravina, ktorú keď spojíte so zdravými jablkami plnými vitamínov, dostanete perfektnú kombináciu. Veď samotný mak obsahuje veľa magnézia, železa, vitamínu E, kyseliny linolovej, bohatý je aj na vápnik. O liečivých účinkoch jabĺk sa nemusíme rozpisovať. A tento náš jablkovo-makový koláč je doslova nabitý makom i jablkami. Kilo toho a 200 g onoho – vyskúšajte.

Ok, je tam aj cukor a čokoládová poleva. Ale to je len čerešnička na tomto chutnom koláčiku, ktorý je ako stvorený na nedeľné popoludnie ku kávičke. Pre návštevu alebo len tak na zobnutie. Ako tvrdí odborník na životosprávu Dušan Plichta, mak obsahuje kvalitné tuky, 3–4 lyžice zasýtia aj tých, čo práve chudnú. Pomletý mak možno skombinovať s orechmi, jesť nielen samotný, ale aj s maslom či kokosovým olejom. A zdravý olovrant je na svete.“
makoviceTak vyskúšajte tento náš koláčik. Nie je na ňom nič zložité.

Mimochodom, fantastický mak pestuje a všeličo z neho vyrába Gabriela Čechovičová – jej Mak z Jarnej je známy široko-ďaleko. Prečítajte si zaujímavý rozhovor s touto pestovateľkou.
Mak má nielen vyššie spomínané vitamíny a minerály, ale tiež znižuje stres, funguje ako prevencia proti osteoporóze a podporuje rast vlasov i nechtov.

 

Jablkovo-makový koláč s čokoládou

Suroviny

  • 4 vajcia
  • 120 g práškového cukru
  • 100 g masla alebo rastlinného tuku
  • 150 g polohrubej múky
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 4 lyžice mlieka
  • čokoládová poleva

Plnka I.:

  • 1 kg jabĺk
  • 4 lyžice kryštálového cukru
  • mletá škorica
  • 2 lyžice maizeny

Plnka II:

  • 200 g maku
  • 100 g práškového cukru
  • 250 ml mlieka

Vyskúšajte aj ďalšie RECEPTY.torta so slaným karamelom

Postup

recept postupŽĺtky vyšľaháme s práškovým cukrom a maslom do peny. Pridáme mlieko a po lyžiciach primiešame preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva. Cesto vylejeme na vymastený hlbší plech a upečieme.

recept postupNa teplý koláč natrieme makovú plnku, ktorú pripravíme nasledovne: pomletý mak zalejeme horúcim mliekom, pridáme cukor a dobre premiešame.

recept postupNa túto plnku dáme jablkovú plnku, ktorú pripravíme z ošúpaných jabĺk, tie pokrájame a dáme do hrnca. Pridáme cukor a podusíme. Ochutíme mletou škoricou a zahustíme maizenou premiešanou s trochou vody.

recept postupNecháme vychladnúť. Studený koláč polejeme čokoládovou polevou a necháme stuhnúť.

Ďalšie vynikajúce tradičné zákusky a koláče nájdete v knihe Torty a zákusky od Zdenky a Vladimíra Horeckých. Nájdete v nej 90 receptov na sviatočné i každodenné zákusky, rezy, koláče, bábovky a chlebíčky. Nechýbajú ani nepečené koláčiky a iné sladké maškrty.

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 1 862x, 1 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: