Mak je úžasná potravina, ktorú keď spojíte so zdravými jablkami plnými vitamínov, dostanete perfektnú kombináciu. Veď samotný mak obsahuje veľa magnézia, železa, vitamínu E, kyseliny linolovej, bohatý je aj na vápnik. O liečivých účinkoch jabĺk sa nemusíme rozpisovať. A tento náš jablkovo-makový koláč je doslova nabitý makom i jablkami. Kilo toho a 200 g onoho – vyskúšajte.
Ok, je tam aj cukor a čokoládová poleva. Ale to je len čerešnička na tomto chutnom koláčiku, ktorý je ako stvorený na nedeľné popoludnie ku kávičke. Pre návštevu alebo len tak na zobnutie. Ako tvrdí odborník na životosprávu Dušan Plichta, „mak obsahuje kvalitné tuky, 3–4 lyžice zasýtia aj tých, čo práve chudnú. Pomletý mak možno skombinovať s orechmi, jesť nielen samotný, ale aj s maslom či kokosovým olejom. A zdravý olovrant je na svete.“
Tak vyskúšajte tento náš koláčik. Nie je na ňom nič zložité.
Mimochodom, fantastický mak pestuje a všeličo z neho vyrába Gabriela Čechovičová – jej Mak z Jarnej je známy široko-ďaleko. Prečítajte si zaujímavý rozhovor s touto pestovateľkou.
Mak má nielen vyššie spomínané vitamíny a minerály, ale tiež znižuje stres, funguje ako prevencia proti osteoporóze a podporuje rast vlasov i nechtov.
Jablkovo-makový koláč s čokoládou
Suroviny
- 4 vajcia
- 120 g práškového cukru
- 100 g masla alebo rastlinného tuku
- 150 g polohrubej múky
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 4 lyžice mlieka
- čokoládová poleva
Plnka I.:
- 1 kg jabĺk
- 4 lyžice kryštálového cukru
- mletá škorica
- 2 lyžice maizeny
Plnka II:
- 200 g maku
- 100 g práškového cukru
- 250 ml mlieka
Postup
Žĺtky vyšľaháme s práškovým cukrom a maslom do peny. Pridáme mlieko a po lyžiciach primiešame preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva. Cesto vylejeme na vymastený hlbší plech a upečieme.
Na teplý koláč natrieme makovú plnku, ktorú pripravíme nasledovne: pomletý mak zalejeme horúcim mliekom, pridáme cukor a dobre premiešame.
Na túto plnku dáme jablkovú plnku, ktorú pripravíme z ošúpaných jabĺk, tie pokrájame a dáme do hrnca. Pridáme cukor a podusíme. Ochutíme mletou škoricou a zahustíme maizenou premiešanou s trochou vody.
Necháme vychladnúť. Studený koláč polejeme čokoládovou polevou a necháme stuhnúť.
Ďalšie vynikajúce tradičné zákusky a koláče nájdete v knihe Torty a zákusky od Zdenky a Vladimíra Horeckých. Nájdete v nej 90 receptov na sviatočné i každodenné zákusky, rezy, koláče, bábovky a chlebíčky. Nechýbajú ani nepečené koláčiky a iné sladké maškrty.