Aj vy milujete jahody? Na Slovensku sú veľmi populárne samozbery – desiatky jahodovísk, najmä na juhozápadnom Slovensku, ale aj na východe, či severe krajiny. Môžete si pozrieť priebežne aktualizované informácie o samozberoch (lokalita, cena ap.).
A keď už vyskúšate takýto samozber, nedá vám nazbierať len nejaké tie dve-tri kilá, ale rovno 10 kíl. Niekedy dokonca viac 🙂 Veď si ich zbierate vy sami, takže viete, čo trháte. Sú čerstvé, sladučké a za skvelú cenu (tá sa pohybuje okolo 3 eur podľa lokality).
No a potom začne uvažovanie, čo pripraviť z jahôd, keď ich je toľko. Určite si niečo zamrazte alebo urobte jahodovú dreň (tu nájdete naše recepty).
Samozrejme nesmie chýbať jahodová bublanina, či iný chutný koláčik. No a my sme vyskúšali jahodové tiramisu, ktoré si zamilujete. Plus jahodový sirup – rýchly a jednoduchý.
Čo pripraviť z jahôd?
Jahodových receptov samozrejme existuje nespočetne veľa. Napokon, v spomínanom linku vyššie nájdete aj jahodové smoothie, jahodovú bublaninu, jahodovo-smotanovú zmrzlinu, jahodový džem, či jahodové pyré, ktoré si my radi dávame na lievance 🙂
Vyskúšajte aj tieto naše dva recepty:
Recept na jahodové tiramisu
Toto sme vyskúšali po prvý raz a nevedeli sme sa ho dojesť. Jemné, rozplýva sa na jazyku, sladučké…no proste skúste a neobanujete.
SUROVINY
- jahody
- 1 kelímok mascarpone
- 1 smotana na šľahanie
- salko
- dlhé piškóty na tiramisu (môžu byť aj klasické)
POSTUP
Umyte a odstopkujte jahody. Pokrájajte ich na kúsky a dajte variť do hrnca. Postupne pustia šťavu a mierne sa rozvaria. Povarte ich tak 5-10 minút a následne priamo v hrnci rozmixujte tyčovým mixérom na tekutú zmes. Odložte nabok a nechajte vychladnúť.
Pripravte si krém: vyšľahajte sladkú smotanu, potom do nej pridajte syr mascarpone, lyžicu salka a poriadne rozmiešajte.
A ideme skladať poháre (môžete použiť poháre alebo misky): na spodok dáte piškóty, polejete jahodovou zmesou, na to dáte krém z mascarpone a šľahačky. Opäť piškóty, jahodová zmes a krém. Môžete si pohár vyskladať podľa seba a podľa množstva surovín.
Dáte do chladničky schladiť a máte hotovo: lahodné letné osvieženie. Maškrta pre priateľov, návštevu…alebo pre vás 🙂
Recept na jahodový sirup
Lahodný sirup z jahôd, ktorý máte za polhodinku pripravený. Potrebujete:
- 1 kg jahôd
- 3 hrnčeky studenej vody
- 2 hrnčeky kryštálového cukru
- 1 citrón
POSTUP:
Umyte jahody a odstopkujte ich. Potom ich nakrájajte na kúsky a dajte do hrnca. Zalejte vodou a za občasného miešania priveďte do varu. Teplotu následne znížte a varte asi 15 minút.
Jahodovú šťavu preceďte cez sitko do druhého hrnca, pridajte cukor a šťavu z jedného citróna. Premiešajte a priveďte k varu. Znížte teplotu a povarte asi 5 minút. Ak sa tvorí pena, odoberte ju.
Horúci sirup nalejte do čistých sklenených fliaš, ktoré potom na polhodinku obráťte hore dnom. Alebo naležato, ako sme to urobili my pri fľaškách.
Dajte do špajze a máte jahodový sirup na zimu 🙂
Foto: LepšíDeň.sk