Dnes už máme sezónu jabĺk počas celého roka, ale najlepšie jablká sú tie z vlastnej záhradky, od suseda alebo obľúbeného pestovateľa na trhu. Čerstvé, pred pár hodinami či jedným dňom odtrhnuté jabĺčka. Šťavnaté, kyselkavé alebo sladučké, skvelé na priamu konzumáciu, ale tiež na jesenné koláčiky. Máme pre vás recept na jemný a pritom aj trošku chrumkavý (vďaka posýpke) jablkový hrnčekový koláč.
Mimochodom, porekadlo jedno jablko denne absolútne platí, prečítajte si o tom v našom článku. Jablká obsahujú veľa vlákniny, sú prevenciou rakoviny hrubého čreva, obsahujú vitamín C, pomáhajú znižovať „zlý“ cholesterol, zasýtia a hlavne chutia. V našom recepte je až kilogram jabĺk, takže si ich užijete v každom kúsku koláča 🙂
Recept na jablkový hrnčekový koláč
Nie je vôbec zložitý, pokojne vezmite svoje deti a robte ho spolu. Na druhu jabĺk nezáleží, použite svoje obľúbené. Ak je to však sladšia sorta, dajte menej cukru. Ak sú to kyslejšie jabĺčka, dajte toľko ako uvádzame v recepte.
SUROVINY
- 1 kg nastrúhaných jabĺk
- 2 a pol hrnčeka polohrubej múky
- 1 hrnček sladkej smotany
- ¾ hrnčeka krupicového cukru
- 2 vajíčka
- ½ hrnčeka oleja
- 1 a pol prášku do pečiva
- vanilkový cukor
- citrónová šťava
Na posýpku: 100 g hrubej múky, 90 g krupicového cukru a 90 g studeného masla.
POSTUP
Umyli sme jablká, zbavili šupky a tú sme si dali sušiť na radiátor. Nič nevyjde nazmar 🙂 Vyberte jadrovníky a nastrúhajte jablká na hrubšie. Pokvapkajte jablká citrónovou šťavou, premiešajte a posypte vanilkovým cukrom.
Pripravte si cesto: vajíčka vyšľahajte s cukrom a pridajte sladkú smotanu. Zmiešajte si múku s práškom do pečiva a potom túto suchú zmes prisypávajte a miešajte. Vylejte cesto na plech vystlaný papierom na pečenie. Ak chcete tenšie cesto, dajte väčší plech – budete mať na polovicu cesta a jabĺk.
Na vrch cesta poukladajte nastrúhané jablká. Je ich dosť, takže pokryjú celý povrch, pokojne ich môžete mierne aj zatlačiť do cesta. Jablká posypte posýpkou – sú ti pripravíte zmiešaním 100 gramov hrubej múky s 90 g studeného masla (nesmie byť veľmi roztopené) a 90 g krupicového cukru. Dobre premiesite rukou.
Plech vložíte do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia a necháte cca 35 minút. Záleží od rúry a jej intenzity, povrch koláčika by mal byť zlatistý. Prípadne vyskúšajte po polhodinke špajdľový test.
Vychladnutý koláčik posypte práškovým cukrom (môžete aj vynechať). Keď je ešte teplý, je naozaj jemný, môže sa miestami drobiť. Ale to nevadí – na tanieriku ho môžete dozdobiť zmrzlinou, šľahačkou alebo preliať javorovým sirupom. No úžasne chutí aj samotný.
Dobrú chuť!
Foto: LepšíDeň.sk